Fumiguen 550 hectàrees de vinyes per eliminar una malaltia que mata els ceps
Agricultura considera que a la demarcació la flavescència daurada està controlada, menys a Campmany, on està en procés d'eradicació
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va iniciar ahir a les comarques del Baix i l'Alt Empordà el tractament aeri contra la flavescència daurada, una malaltia que afecta la vinya, de manera que sense tractament el cep acaba morint al cap de tres o quatre anys de la infecció. La campanya durarà uns tres dies –els tècnics calculen que demà ja hauran acabat– i hi ha previst fumigar unes 550 hectàrees de vinya d'aquestes dues comarques.
En aquests moments, la única zona on se sap que la malaltia continua activa és al terme municipal de Capmany. “Es va detectar el 2010 i hi dediquem esforços i tractem unes 180 hectàrees”, va explicar ahir el tècnic Josep Rahola. Però el tractament també s'aplica a les vinyes de la zona de Llançà, Colera i Palau-saverdera preventivament “perquè vam trobar un insecte a Palau-saverdera i dos o tres a Llançà” i “hi treballem perquè no s'hi instal·li la malaltia”. Pel que fa a la zona de Calonge, Vall-llobrega i Palamós, que van ser les zones que es van fumigar ahir –l'helicòpter es va enlairar a les sis i deu del matí–, podria ser que aquest sigui l'últim any que es fa un tractament aeri. Amb la fumigació aèria es maten el 80% dels insectes i el 20% restant són els mateixos viticultors qui els rematen. Els pagesos han de fer tres tractaments anuals obligatoris contra la papallona del corc del raïm i aquest tractament també és eficaç contra la flavescència. Aquesta mesura és bàsica per aconseguir eradicar la malaltia”, va comentar dir Rahola.
La flavescència daurada de la vinya és causada per un fitoplasma que bloqueja els vasos liberians. Afecta només la vinya i provoca el debilitament progressiu del cep, una forta disminució del rendiment i la mort. L'any 1996 es va detectar a la comarca de l'Alt Empordà el primer focus de flavescència daurada de la vinya de l'Estat espanyol. La malaltia es va introduir amb l'entrada d'insectes vectors, la cicadel·la Scaphoideus titanus, infectats, procedents de focus de França. El 2004, després de diferents mesures de lluita col·lectives, la malaltia es va donar per controlada. Dos anys més tard, però, es va detectar un nou focus de flavescència daurada al municipi de Calonge, però actualment “es pot considerar que la malaltia està sota control en aquesta comarca”.
El foc bacterià
El departament d'Agricultura també ha iniciat prospeccions a la demarcació per detectar si hi ha algun focus de foc bacterià (Erwinia amylovora). Aquesta malaltia bacteriana, considerada de quarantena per la Unió Europea, pot afectar greument les pereres i pomeres i també altres plantes de la família de les rosàcies. Els primers focus d'aquesta malaltia es van detectar a la comarca del Segrià els anys 1998 i 1999. Posteriorment la malaltia va arribar a la comarca de la Cerdanya i el 2007 al Gironès.