Gran angular

Gas Gas i Ossa festegen

Malgrat els mals precedents d'acords de col·laboració en el sector de la moto a Catalunya les dues marques signen una aliança per bescanviar tecnologia per canals de distribució i rebutgen parlar de ‘fusió' empresarial

Montesa, Sanglas, Bultaco i Derbi són exemples del fracàs d'aliances en el sector
Des de Gas Gas es descarta fer cap canvi d'accions, però a Ossa no hi veuen altra via

Al Museu de la Moto de Bar­ce­lona hi ha expo­sada la que va ser la pri­mera moto­ci­cleta fabri­cada a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol. Miquel Villalbí la va dis­se­nyar entre 1903 i 1904 i en va fabri­car cinc uni­tats abans que les difi­cul­tats per tro­bar les peces que li havien de per­me­tre con­ti­nuar la pro­ducció el fes­sin desis­tir i optés per dedi­car-se a fer de dis­tribuïdor de mar­ques estran­ge­res.

Aquells ini­cis ja avi­sa­ven del que en un futur es tro­ba­ria la indústria de la moto a Cata­lu­nya, un sec­tor amb abundància de mar­ques que han arren­cat gas a fons però que, més a la curta que no pas a la llarga, han vist la seva cursa inter­rom­puda per un gri­patge del motor que ali­men­tava la seva acti­vi­tat. I en aquesta història hi ha un capítol que es repe­teix sovint: l'apa­rició sob­tada d'un soci que es pre­senta com un sal­va­vi­des per superar el tem­po­ral però que acaba essent més una pedra al coll que no pas un baló d'oxi­gen amb el qual surar.

De mar­ques cata­la­nes històriques que han anat a menys per la impos­si­bi­li­tat de man­te­nir una pro­ducció regu­lar i per l'absorció per part d'un soci sal­va­vi­des -nor­mal­ment una empresa del sec­tor però de capi­tal estran­ger- n'hi ha diver­sos exem­ples: San­glas (a finals de la dècada dels sei­xanta del segle pas­sat fabri­cava més de 2.500 motos l'any a la planta de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat i ocu­pava gai­rebé un cen­te­nar de tre­ba­lla­dors, però es va anar morint després que entrés en el seu acci­o­na­riat una soci­e­tat vin­cu­lada a la ita­li­ana Ducati), Mon­tesa (històrica firma que va fabri­car super­ven­des com la Impala -ara amb prou fei­nes si fabrica un miler de motos de trial l'any- i que ha que­dat difu­mi­nada sota el parai­gua de la tot­po­de­rosa Honda), Bul­taco (lle­gendària marca que havia arri­bat a fabri­car 10.000 uni­tats anu­als amb expor­ta­ci­ons als Estats Units inclo­ses i que s'apagà l'estiu de 1978 en no reei­xir una aliança amb l'austríaca Puch) o Derbi (absor­bida l'any 2001 pel grup Piag­gio italià i, des de lla­vors, amb diver­sos con­flic­tes labo­rals com el que, actu­al­ment, porta els tre­ba­lla­dors de la planta de Mar­to­re­lles a enca­de­nar qua­tre set­ma­nes en vaga).

Qui sap si per aquests ante­ce­dents, a Gas Gas i a Ossa s'apar­ten tant com poden del terme “fusió” quan bus­quen posar nom al pacte d'ali­an­ces esta­blert entre les dues com­pa­nyies per gua­nyar pes específic en el mer­cat mun­dial de la moto de mun­ta­nya.

ALIANÇA DEL SEGLE XXI.

Santi Faro, res­pon­sa­ble de comu­ni­cació de Gas Gas, parla de “col·labo­ració estreta per gene­rar siner­gies que ens aju­din a opti­mit­zar la inversió en inno­vació i desen­vo­lu­pa­ment”. Gas Gas fabrica 7.500 motos l'any a la seva planta de Girona (el 80% de les quals van a expor­tació) i domina el 40% de la quota mun­dial de motos de trial. Què en treu d'aliar-se amb Ossa?

Santi Faro explica que la unió és, en part, “una qüestió de filo­so­fia, d'apos­tar per gene­rar siner­gies a Cata­lu­nya i crear una mena de Sili­con Valley de la moto off road. Ja va ser un pri­mer pas l'acord entre Gas Gas, Rieju i Ossa per desen­vo­lu­par un motor de 4 temps per dei­xar de com­prar-los al Japó”.

Però, més enllà d'això, hi ha una clara uti­li­tat per a Gas Gas ja que “Ossa comença a fun­ci­o­nar el 2008, és una empresa jove i tre­ba­lla amb una tec­no­lo­gia més moderna. Gas Gas es pot apro­fi­tar d'aquesta tec­no­lo­gia i estal­viar des­pesa en recerca”. En aquest sen­tit, a Gas Gas veuen amb bons ulls l'inno­va­dor motor de 2 temps d'injecció que equipa l'Ossa de trial. Faro manté, però: “Fins i tot en el cas que a la fàbrica de Gas Gas aca­bem per encar­re­gar-nos de la fabri­cació de les Ossa” les dues mar­ques man­tin­dran la seva iden­ti­tat i no es pre­ve­uen movi­ments acci­o­na­ri­als.

No ho veu de la mateixa manera Joan Gurt, direc­tor gene­ral d'Ossa. Gurt diu: “A la llarga el més lògic seria bus­car lli­gams de l'acci­o­na­riat ja que és la millor manera d'asse­gu­rar que les dues mar­ques es pre­o­cu­pen perquè l'altra vagi crei­xent. Tots dos serem pro­pi­e­ta­ris de les nos­tres mar­ques però amb acci­ons comu­nes.”

Això no pot pro­vo­car la des­a­pa­rició de la més petita, és a dir, d'Ossa? Joan Gurt nega aquesta pos­si­bi­li­tat: “Gas Gas no té la capa­ci­tat per absor­bir-nos, com nosal­tres no tenim la capa­ci­tat per absor­bir-los a ells. A més, tre­ba­llem seg­ments de mer­cat dife­rents. Gas Gas domina el seg­ment mitjà i Ossa, per qua­li­tat, com­po­nents i preu és líder en el seg­ment pre­mium del trial.”

Amb una pro­ducció de 1.200 motos l'any, Gurt admet: “En fac­tu­ració som més petits, però tenim molt poten­cial per marca, perquè Ossa és reco­ne­guda i res­pec­tada arreu del món, i per pro­ducte. Hem inver­tit una bar­ba­ri­tat, entre 4 i 5 mili­ons d'euros, en tres anys per desen­vo­lu­par un bon pro­ducte.”

A canvi de posar a dis­po­sició de Gas Gas la feina feta en recerca tec­nològica, Ossa apro­fi­ta­ria els canals comer­ci­als i de dis­tri­bució que ja té oberts Gas Gas en 47 països d'arreu del món. “La inversió que cal­dria fer a hores d'ara per obrir-nos mer­cat, sin­ce­ra­ment, no la podem fer.”

TEC­NO­LO­GIA.

A més, les dues mar­ques bus­quen fer un front comú “per poder com­prar tec­no­lo­gia i mate­ri­als. Fer-ho junts sem­pre ens serà més sen­zill i més barat”, diu Gurt.

Tant a Gas Gas com a Ossa coin­ci­dei­xen que les dues mar­ques de manera inde­pen­dent ho tenen com­pli­cat per acce­dir als avenços tec­nològics i per desen­vo­lu­par nous sis­te­mes que per­me­tin ser com­pe­ti­tius. D'aquesta manera, con­fien que l'aliança les reforci i, de retruc, revi­ta­litzi el sec­tor de la moto a Cata­lu­nya. Un sec­tor que, segons dades de l'any 2010 (la Gene­ra­li­tat diu que són les més actu­a­lit­za­des que hi ha), està for­mat per 12 empre­ses fabri­cants i 43 proveïdors, ocupa 7.000 tre­ba­lla­dors, genera un negoci de 1.000 mili­ons d'euros i repre­senta el 84% de l'acti­vi­tat pro­duc­tiva de la moto a l'Estat espa­nyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.