Economia

economia

El forat de Vallter 2000 puja a 4,2 milions d'euros

Un total d'1,8 són deute a llarg termini i corresponen a crèdits de l'Institut Català de Finances i la resta són a curt termini, de dos crèdits amb bancs

L'Ajuntament de Setcases vol un pla d'inversions

El forat de Vallter 2000 és de 4,2 milions d'euros. D'aquest, 1,8 corresponen a deute a llarg termini i són de crèdits concedits a l'estació per part de l'Institut Català de Finances i que ara la Generalitat assumeix com a seu en concepte de recapitalizació del deute. La resta, 2,4 milions, és deute a curt termini i correspon a dos crèdits que avala l'empresa del Pla de l'Estany Salvador Serra SA, que fins ara ha estat l'accionista majoritari de Vallter, un amb el Banc de Santander i un altre amb el Bilbao Vizcaya. L'empresa se'n farà càrrec i una part dels ingressos nets de la nova societat, entre un 5 i un 10 %, serviran per amortitzar-los.

Aquestes dades es reflecteixen a l'últim balanç de Vallter 2000, segons el qual els actius fixos són de 4,5 milions; el capital circulant, de 450.000 euros, i també hi ha registrats 80.000 euros més de tresoreria i altres actius.

Cal recordar que abans-d'ahir la Generalitat va fer públic que salva l'estació d'esquí alpí de la vall de Camprodon del tancament adquirint a través de Ferrocarrils de la Generalitat el 60% de les accions. Quasi tot el 40% restant el tindrà Salvador Serra SA, i l'Ajuntament de Setcases, que és el propietari dels terrenys, en tindrà l'equivalent als aproximadament 30.000 euros que l'actual gestora de Vallter li deu en concepte del cànon anual de la concessió i de la taxa de deixalles. No es descarta que hi hagi una ampliació de capital per donar entrada a l'accionariat als altres ajuntaments de la vall de Camprodon que vulguin tenir-ne –Camprodon, Llanars, Vilallonga de Ter, Molló i Sant Pau de Segúries–, a la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Camprodon i als particulars que ara tenen accions.

Ara, els serveis jurídics i tècnics de totes les parts estan estudiant les fórmules per fixar la participació accionarial. El procediment que se seguirà és la reducció a zero del capital i simultàniament es farà una ampliació. De fet, és el típic per a empreses amb desequilibri patrimonial.

L'alcalde de Setcases, Carles Fernández, ha agraït públicament la participació de la Generalitat en una empresa en què el deute és més gran que el capital social. Segons ell, ha aplicat un criteri polític, d'aposta per un motor clau a la zona. Un responsable de l'actual empresa gestora ha volgut remarcar també la sensibilitat que ha mostrat la Generalitat per assegurar la continuïtat de Vallter en un moment tan difícil econòmicament tant per al sector privat com per al sector públic.

LA XIFRA

60.000
esquiadors
ha registrat l'estació de Vallter 2000 durant la temporada tancada aquesta primavera.

Un pla d'inversions i la concessió

Un altre front de negociació és el pla d'inversions a mitjà i llarg termini per a la millora de Vallter. De moment, la Generalitat ha previst una inversió de xoc de mig milió d'euros. Aquest pla està lligat a la concessió pública de l'Ajuntament de Setcases a la societat gestora de l'estació. L'actual és per 50 anys i ara en queden 8 o 12, segons si es pren en consideració l'inici de les obres o quan es va obrir al públic, l'any 1976. L'alcalde de Setcases ha recordat que la concessió preveu inversions anuals per mantenir la qualitat del servei que no sempre, segons ell, s'han fet, tot i que en tractar-se fins ara d'una empresa privada ha actuat amb una certa comprensió. A partir d'ara, vol que no hi hagi un desequilibri respecte a les inversions de la Generalitat en les altres estacions d'esquí públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.