Economia

L'impuls dels vins de tramuntana

Diversos cellers de la DO Empordà exploten el potencial turístic de la zona

S'aposta per un vi del territori i de qualitat

Els sòls de granits i de pissarres fan vins complexos i elegants

Han pas­sat molts anys des que el 1975 el Minis­teri d'Agri­cul­tura va apro­var la deno­mi­nació d'ori­gen (DO) Empordà-Costa Brava. Va ser el pri­mer reco­nei­xe­ment ofi­cial d'uns vins d'un ter­ri­tori mar­cat per unes vari­e­tats de raïm deter­mi­na­des, un sòl hete­ro­geni i dur i un micro­clima de mar i mun­ta­nya on des­taca, sobre­tot, la tra­mun­tana. Aquests són els fac­tors que, segons explica el pre­si­dent de la Comissió de Pro­moció de la deno­mi­nació d'ori­gen Empordà, Xavier Albertí, “pro­du­ei­xen un vi de qua­li­tat, de vari­e­tats autòcto­nes com la gar­natxa i la cari­nyena, però amb altres vari­e­tats a causa de les carac­terísti­ques geogràfiques”.

Són ter­renys on abun­den els gra­nits i les pis­sar­res i que aca­ben pro­duint uns vins “com­ple­xos i ele­gants”, opina l'enòloga del celler Espelt, Anna Espelt. Són vins que en els últims anys han començat a aga­far cada cop més impuls i reco­nei­xe­ment. Tant Albertí com Espelt coin­ci­dei­xen que durant l'última dècada hi ha hagut un canvi en el món del vi a l'Empordà amb un aug­ment de la qua­li­tat. Segons Espelt, “de raïms bons, en gene­ral, ja n'hi havia, però s'ha de des­ta­car l'arri­bada d'una nova for­nada de tècnics, gent de fora i local, for­mada a nivell enològic que té cura pels detalls”.

Així, al cos­tat de cellers amb pro­duc­ci­ons més grans, s'han anat cre­ant cellers petits que vet­llen per la qua­li­tat dels seus vins. És el cas, per exem­ple, del celler Martín Faixó de Cadaqués, de caràcter fami­liar, que pro­du­eix 35.000 ampo­lles l'any i que només embo­te­lla aquell vi que la família tria perquè li agrada, segons explica Geor­gina Martín. O el de La Vinyeta, a Mollet de Pera­lada, que va més enllà i ha pas­sat d'uns orígens d'explo­tació agrícola fins a apos­tar també per l'eno­tu­risme i ofe­reix, per exem­ple, allot­ja­ments rurals enmig de les vinyes. “Sem­pre bus­cant l'auten­ti­ci­tat, una explo­tació trans­ver­sal i sos­te­ni­ble”, relata Josep Serra, de La Vinyeta, i que forma part d'aquesta nova gene­ració que dóna una atenció per­so­na­lit­zada al vi i als con­su­mi­dors. La Vinyeta, com altres cellers, no tenen tots els seus vins dins la DO “i és bo que sigui així”, diu Serra. Tam­poc tots els cellers de l'Empordà són a la DO.

“Cada celler té la seva dinàmica pròpia”, explica Albertí, “però al marge de la qua­li­tat, cal dir que l'Empordà té un poten­cial turístic que es reco­neix amb l'eno­tu­risme”. Gai­rebé cap celler no es queda al marge d'aquesta pro­moció turística, que es veu com un dels pun­tals per aca­bar de con­so­li­dar la zona, a part de la qua­li­tat i l'expor­tació.

Con­que­rir Bar­ce­lona

En aquest últim sen­tit, en l'expor­tació, ara els vins de la DO Empordà tenen la sor­tida prin­ci­pal a les comar­ques giro­ni­nes, on es dis­tri­bu­eix el 35% de la pro­ducció –a més del 5% de venda directa al celler–. El 27% va a la resta de Cata­lu­nya, el 14%, a la resta de l'Estat –on en gene­ral hi ha poca presència de vi català–, i només el 20%, a fora l'Estat. Així, entre els objec­tius del Con­sell Regu­la­dor hi ha el d'implan­tar-se sòlida­ment a Girona i fer que el vi del nord gua­nyi ter­reny a Bar­ce­lona.

46
Cellers
són els que formen part de la DO, dels quals 43 són cellers elaboradors i 42, embotelladors.
1.826
Ha
és l'àrea de vinya inscrita amb una producció mitjana de 65.000 hl. El nombre de viticultors és de 362.
60%
De la producció
és de vins negres; el 17% és de rosats; el 19%, de vins blancs i el 4% restant, de vins dolços.

Bibliografia incipient

“Hi ha un fet excepcional, que és l'edició de dos llibres de venda al públic d'enoturisme que parteixen d'iniciatives privades”, destaca Xavier Albertí. Són Vinologue Empordà i la Guia d'enoturisme de l'Empordà, editades en pocs mesos de diferència.

Vinologue Empordà, presentada a mitjan agost, és la primera guia en anglès que es publica d'una zona vitivinícola de Catalunya i “és una prova més de l'interès que desperta la creixent oferta enoturística de les comarques de l'Alt i Baix Empordà”, asseguren en el Consell Regulador de la DO, en la seva pàgina web. A final de l'any passat també es va presentar la Guia d'enoturisme de l'Empordà, de l'escriptor barceloní Lluís Tolosa, que en el pròleg reconeix que “l'Empordà és una de les zones vinícoles amb més potencial enoturístic d'Europa”. És un llibre que ja va per la segona edició en català i que no és una guia 100% de la DO Empordà perquè també inclou els “bons vins de pagès de Calonge”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.