Gran angular

Com ha de ser l'economia del coneixement?

Catalunya ha apostat per una política de recerca que cada dia aconsegueix bons resultats. Aquesta setmana s'ha fet públic que 14 investigadors que treballen en centres i universitats catalanes han rebut les prestigioses ‘Starting Grants de l'European Research Council'. El resultat és destacable si es considera que tot l'Estat espanyol, amb Catalunya, n'ha rebut 29. Catalunya està per sobre de Dinamarca, Àustria, Finlàndia, Noruega, Portugal, Irlanda, Grècia, Hongria, Turquia, Polònia i Eslovàquia

La solució recent de l'enigma del destí d'Euro­ve­gas i el pro­jecte d'ins­tal·lar a Cata­lu­nya el com­plex Bar­ce­lona World em ser­veix per par­lar de recerca i inno­vació des d'un punt de vista dife­rent del que m'és habi­tual.

Segu­ra­ment, en un moment de crisi i atur, acon­se­guir Euro­ve­gas era una lla­mi­na­dura. No era un pro­jecte engres­ca­dor, i menys encara per als que apos­tem per l'eco­no­mia del conei­xe­ment ja que, dei­xant de banda tot el que com­porta per a per­so­nes i ter­ri­tori, només pretén clo­nar en un altre indret el que hi ha en altres llocs, com Las Vegas i Macau.

Sense saber-ne gaire, intu­eixo que Bar­ce­lona World és un pro­jecte bas­tant dife­rent i pretén inno­var adap­tant-se al ter­ri­tori. Sufi­ci­ent?

Això m'ha fet recor­dar el que va ser Bar­ce­lona 92, els Jocs Olímpics, que durant anys s'han con­si­de­rat els millors de la història. Els Jocs van per­me­tre, a part de fer un magnífic paper mediàtic i espor­tiu, obrir la ciu­tat, crear la marca Bar­ce­lona i expor­tar una manera de ges­ti­o­nar un esde­ve­ni­ment d'aque­lles carac­terísti­ques. Van pro­pi­ciar que durant anys, i encara, molts pro­fes­si­o­nals hagin apli­cat llurs capa­ci­tats en altres indrets i expor­tat una manera de fer.

Indub­ta­ble­ment, par­lar de Bar­ce­lona 92 és par­lar d'inno­vació i gene­ració de riquesa. A més de les infra­es­truc­tu­res que reque­ria l'esde­ve­ni­ment, Bar­ce­lona i Cata­lu­nya han sabut fer les coses per mul­ti­pli­car en aquests vint anys la seva atracció. És tracta d'un d'aquells pro­ces­sos en què es pot par­lar d'una contínua retro­a­li­men­tació. No va ser pas la pri­mera vegada, recor­dem les expo­si­ci­ons del 1888 i del 1929.

Sor­to­sa­ment, cada dia s'està donant més importància a la recerca i la seva apli­cació a la gene­ració de valor, sigui econòmic o de benes­tar. En grau encara insu­fi­ci­ent, però crei­xent, es dedi­quen més mit­jans, més públics que pri­vats al seu impuls. És cert que en aquest moment de crisi llarga, s'han fre­nat un mica les coses sense can­viar la filo­so­fia, cosa que vol dir que el ritme es reprendrà aviat.

Cata­lu­nya ha apos­tat per una política de recerca que cada dia acon­se­gueix bons resul­tats. Aquesta set­mana s'ha fet públic que 14 inves­ti­ga­dors que tre­ba­llen en cen­tres i uni­ver­si­tats cata­la­nes han rebut les pres­ti­gi­o­ses Star­ting Grants de l'Euro­pean Rese­arch Coun­cil. El resul­tat és des­ta­ca­ble si es con­si­dera que tot l'Estat espa­nyol, amb Cata­lu­nya, n'ha rebut 29. Cata­lu­nya està per sobre de Dina­marca, Àustria, Finlàndia, Noru­ega, Por­tu­gal, Irlanda, Grècia, Hon­gria, Tur­quia, Polònia, Eslovàquia i altres països que no n'han rebut cap, i només per sota de Regne Unit, Ale­ma­nya, França, els Països Bai­xos, Suïssa, Itàlia, Israel, Suècia, Bèlgica i la resta de l'Estat espa­nyol. En fer les com­pa­ra­ci­ons, cal tenir en compte el nom­bre d'habi­tants i, per tant, el pes rela­tiu, cosa que n'emfa­sitza el bon resul­tat i n'avala la con­tinuïtat i l'impuls de la política del govern.

Quan es miren els pro­jec­tes dels inves­ti­ga­dors guar­do­nats, es veu que només n'hi ha dos que no per­ta­nyin a les àrees més expe­ri­men­tals o tec­nològiques. És una pro­porció molt dife­rent de la que es dóna al Regne Unit, per posar-ne un exem­ple.

M'ale­gren els bons resul­tats d'aques­tes àrees, però al mateix temps inci­dei­xen en un fet que fa temps que m'amoïna. L'escassa valo­ració que es fa de la recerca en àrees que no es rela­ci­o­nen amb àmbits expe­ri­men­tals o tec­nològics i el poc rigor en els meca­nis­mes amb què s'ava­luen els inves­ti­ga­dors d'aquests àmbits, coses que reper­cu­tei­xen en menys recur­sos, rela­tius i en una ina­de­quada selecció dels pro­jec­tes.

La recerca, la trans­ferència de conei­xe­ment i la inno­vació en àrees soci­o­cul­tu­rals són una font de riquesa i de benes­tar molt sig­ni­fi­ca­tiva. Tenim una gran neces­si­tat de patents i d'empre­ses deri­va­des, però també de crear i d'apli­car conei­xe­ment en l'àmbit de les huma­ni­tats, les arts, el turisme, etc. Les acci­ons dedi­ca­des a aquests àmbits són menys vis­to­ses, però alhora són una peça essen­cial en l'eco­no­mia del conei­xe­ment. La cre­ació de clústers de conei­xe­ment i l'impuls de pro­gra­mes de recerca en els àmbits a què feia referència són impres­cin­di­bles per a l'eco­no­mia de Cata­lu­nya.

Una reflexió que hem de fer els que ens dedi­quem a la Uni­ver­si­tat és com serem capaços d'impul­sar els can­vis que ens han de dur a la trans­ver­sa­li­tat del conei­xe­ment que la nova eco­no­mia demana. El govern, impul­sor neces­sari de les polítiques de recerca, també ho ha de fer i ens ha d'aju­dar a fer-ho. El pen­sa­ment trans­gres­sor que es pot gene­rar de la diver­si­tat que enri­queix la Uni­ver­si­tat, ade­qua­da­ment cata­lit­zat i cana­lit­zat, ens per­metrà fer el salt econòmic que demana el man­te­ni­ment de l'estat del benes­tar.

Recerca de qualitat

L'European Research Council fomenta la recerca de màxima qualitat a Europa a través de fons competitius segons l'excel·lència. Ha atorgat 536 Starting Grants a investigadors de 21 estats de 41 de possibles. El 37,1% s'han dedicat a Ciències de la Vida, el 44,2%, a Ciències Físiques i Enginyeries, i el 18,7%, a Ciències Socials i Humanitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.