Empreses

Expandint-se com una taca d'oli

Viena inaugura aquest mes l'edifici a Glòries i, al novembre ho farà a Pedralbes. La cadena de menjar serà present al Maresme el 2013

Fac­tu­ració

68 M€

Tre­ba­lla­dors

1.400

Any de fun­dació

1969


La cadena de res­tau­ració saba­de­llenca Viena aca­barà el 2012 amb l'ober­tura de dos esta­bli­ments més a Bar­ce­lona, con­cre­ta­ment a l'edi­fici del cen­tre comer­cial Glòries, a final d'aquest mes d'octu­bre, i a l'edi­fici Pedral­bes Cen­tre, a final de novem­bre. La crisi també ha afec­tat els plans d'expansió de l'empresa, que es desen­vo­lu­pa­ran amb menys cele­ri­tat, però el seu direc­tor gene­ral, Marc Sis­cart, asse­gura que “la vocació con­ti­nua sent ser pre­sents a l'Estat espa­nyol i a altres països”. De moment, van obrir a Sara­gossa i també a Andorra des de fa alguns anys, però Sis­cart reco­neix que obrir esta­bli­ments reque­reix un període de temps que pot durar dos o tres anys, fins que no tro­bes la zona i el local idoni, et poses d'acord per adqui­rir-los, obtens els per­mi­sos i exe­cu­tes l'obra. Per a mit­jan 2013, han pre­vist fer l'ober­tura d'un altre esta­bli­ment al Maresme, on fins ara no tenien presència, con­cre­ta­ment a Cabrera de Mar, i la intenció és fer un crei­xe­ment sem­pre con­tro­lat. Amb aquests tres nous locals, la cadena saba­de­llenca fun­dada el 1969 arri­barà a 41 esta­bli­ments.

El sec­tor de l'oci i la res­tau­ració és un dels més cas­ti­gats per la crisi, ja que és en el que reta­llen més fàcil­ment les famílies. Per aquest motiu a Viena apos­ten per fide­lit­zar els cli­ents i des­car­ten, ara per ara, poten­ciar el model de res­tau­rants piz­ze­ria, sense renun­ciar a man­te­nir els dos que encara con­ser­ven a Saba­dell, ja que també “et for­cen a estar pen­dent del món gas­tronòmic i a domi­nar dife­rents face­tes de l'ofici”, admet Sis­cart. Però també és cons­ci­ent que el sec­tor “de la res­tau­ració de preus més alts és el que patirà més” i, per aquest motiu, l'aposta és per als locals de men­jar ràpid i defu­gint el model de franquícies. Al setem­bre van obrir l'últim esta­bli­ment, ano­me­nat xalet, a la nova zona en crei­xe­ment del Parc Empre­sa­rial de Sant Pau de Riu Sec, entre Badia del Vallès i Saba­dell, on con­viu amb els magat­zems IKEA, Leroy Mer­lin o Con­fo­rama, entre d'altres.

En aquests moments difícils, Sis­cart reco­neix que enguany fac­tu­ra­ran entre un 4% i un 5% menys pro­ducte de la crisi, i per l'ober­tura dels locals, l'aposta és l'evo­lució, adap­tant-se als nou temps, a ser pre­sents en entorns periur­bans, encai­xant els edi­fi­cis als pro­jec­tes que es desen­vo­lu­pen al seu vol­tant, fent-los més moderns, dei­xant en part l'estètica tiro­lesa fun­da­ci­o­nal, però “man­te­nint l'estil, con­for­ta­ble, ama­ble i fami­liar”, que és un dels trets dife­ren­ci­als de la marca, hi afe­geix Sis­cart.

A Viena no els molesta espe­ci­al­ment que el puguin enca­bir al sec­tor del men­jar ràpid, tot i que el direc­tor gene­ral pre­fe­reix dir que són al sec­tor del “men­jar desen­fa­dat”. És on pots anar a fer un àpat ràpid de qua­li­tat a qual­se­vol hora perquè “el cli­ent pugui gau­dir del seu temps”. La carta està en cons­tant evo­lució des que hi van començar a fer frank­furts, amb més d'una cin­quan­tena de pro­duc­tes i espe­ci­a­li­tats.

L'any 2010 a la Gene­ra­li­tat van ator­gar a l'empresa la placa al Tre­ball Pre­si­dent Macià per haver reco­ne­gut l'esforç en relació amb la cre­ació d'una ocu­pació de qua­li­tat.

Silvestre Siscart i Pere Llorens, provinents del tèxtil, van obrir el 1969 el primer establiment a Sabadell seguint el model de tipus Frankfurt. Des d'aleshores, han obert la pròpia fàbrica d'embotits i carns, forn de pa i un munt de locals. L'entrepà de pernil ibèric va ser catalogat el 2006 com el “millor entrepà del món” al New York Times.

Producció pròpia de qualitat

“Per menjar bé, bo i ràpid” és l'eslògan creat el 1977 per definir el servei que ofereix Viena als seus clients. El control de la qualitat dels productes és el que el 2002 els va fer inaugurar la seva seu central de Can Roqueta (a Sabadell), on fabriquen els productes carnis, els embotits i el pa, i pastes que s'acaben coent als diversos locals, i també s'hi ubica la central logística, el laboratori de control microbiològic i les oficines. Un dels aspectes que ha cuidat Viena en l'obertura de locals és la seva implicació al territori rehabilitant edificis emblemàtics com ara l'antic mercat del peix de Tortosa, l'edifici Can Turuguet de Castellar del Vallès, l'antic casino de Reus, l'antiga elèctrica de Terrassa i la casa Mumbrú de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.