Gran angular

La universitat del futur estat català

Que és una Universitat millor? Estaríem d'acord que una universitat millor que l'actual seria una Universitat que proporcionés docència de més qualitat, amb la recerca més reconeguda internacionalment i que dels seus resultats se'n derivés innovació i noves empreses, que figurés en posicions destacades en els rànquings i que fos atractiva per als estudiants i investigadors d'altres països. Potser una Universitat millor seria com la britànica, que figura en posicions destacades en els rànquings

Una cosa de què estem segurs és que amb la inde­pendència viuríem millor. Més benes­tar social, millor sani­tat, millors esco­les, més recerca, millor uni­ver­si­tat... La inde­pendència és el remei de tots els nos­tres mals? No ho sé, però els met­ges ens la recep­ten.

Jo hi estic d'acord. Amb més diners mol­tes de les coses les podríem fer millor i tindríem menys angoi­xes. Tan­ma­teix, els diners no ho són tot.

Una de les pre­gun­tes que em faig i em res­ponc afir­ma­ti­va­ment, és si tindríem una Uni­ver­si­tat millor.

Que és una Uni­ver­si­tat millor? Estaríem d'acord que una Uni­ver­si­tat millor que l'actual seria una Uni­ver­si­tat que pro­por­cionés docència de més qua­li­tat, amb la recerca més reco­ne­guda inter­na­ci­o­nal­ment i que dels seus resul­tats se'n derivés inno­vació i noves empre­ses, que figurés en posi­ci­ons des­ta­ca­des en els rànquings i que fos atrac­tiva per als estu­di­ants i inves­ti­ga­dors d'altres països. Pot­ser una millor Uni­ver­si­tat seria com la britànica, que figura en posi­ci­ons des­ta­ca­des en els rànquings. Jo hi afe­gi­ria que no dis­cri­minés a ningú per raons econòmiques o de pro­cedència social, amb un sis­tema just de preus de les matrícules i beques als estu­di­ants i doc­to­rands.

Això pas­sa­ria amb més diners? No necessària­ment. Més diners no garan­tei­xen que la Uni­ver­si­tat hagi de ser millor en tots o alguns d'aquests aspec­tes.

Quan mirem els resul­tats dels sis­te­mes uni­ver­si­ta­ris de diver­sos països en els rànquings que es publi­quen i com­pa­rem la posició de les seves uni­ver­si­tats amb les dades que ens pro­por­ci­ona l'OCDE sobre diners inver­tits en l'edu­cació supe­rior i resul­tats de ren­di­ment i extensió social de la Uni­ver­si­tat, ens tro­bem que els diners no són cap garan­tia quant a una Uni­ver­si­tat de qua­li­tat.

El per­cen­tatge del PIB dedi­cat a l'edu­cació supe­rior és la con­seqüència de les pri­o­ri­tats públi­ques, però també de la cul­tura i la tra­dició.

Per exem­ple: Corea només dedi­cava al 2009 uns 9.513 dòlars inter­na­ci­o­nals per estu­di­ant men­tre que l'Estat espa­nyol en dedi­cava 13.614, Ale­ma­nya 15.711, Finlàndia 16.569 i el Regne Unit 16.338 (aquests recur­sos són la suma dels públics i els pri­vats i sem­pre refe­rits a la pari­tat del poder adqui­si­tiu–dòlars PPA).

Si ens fixem en els rànquings uni­ver­si­ta­ris, per exem­ple, en el del Times Hig­her Edu­ca­tion World Uni­ver­sity Rankings 2012-2013, Corea té 4 uni­ver­si­tats entre les 200 millors del món, Ale­ma­nya 11, Regne Unit 31, Finlàndia 1 i l'Estat espa­nyol cap. Si mirem les 400 millors en tro­bem 48 de britàniques, 25 d'ale­ma­nyes, 7 de l'Estat espa­nyol (3 de les quals, les més des­ta­ca­des de les 7, cata­la­nes), 6 de core­a­nes i 5 de fine­ses.

Quant al per­cen­tatge del PIB, Ale­ma­nya, l'Estat espa­nyol i el Regne Unit hi dedi­ca­ven l'1,3%, men­tre que Finlàndia hi dedi­cava l'1,9% i Corea, el 2,6%.

Ja es veu que no hi ha una relació clara entre els recur­sos dedi­cats i el nom­bre d'uni­ver­si­tats entre les 200 o les 400 millors del món.

Si mirem el per­cen­tatge de població que ha com­ple­tat l'edu­cació supe­rior, només entre 25 i 34 anys, per refe­rir-nos a la política més recent obser­vem que a Ale­ma­nya era d'un 26% al 2010, a Corea, d'un 65%, a Finlàndia, d'un 39%, a l'Estat espa­nyol, d'un 39% i al Regne Unit, d'un 46%. El cas d'Ale­ma­nya és espe­cial perquè tenen una For­mació Pro­fes­si­o­nal de pres­tigi a què dedi­quen molts recur­sos.

De l'anàlisi glo­bal sem­bla­ria que el Regne Unit i Corea asso­lei­xen bons resul­tats, tot i que el Regne Unit des­taca espe­ci­al­ment perquè té més uni­ver­si­tats en els pri­mers llocs del rànquing i el per­cen­tatge alt de població que ha asso­lit una titu­lació supe­rior. Per què? Per donar una res­posta més ben docu­men­tada cal­dria mos­trar més dades i indi­ca­dors dels que l'espai em per­met, però hi ha una cosa que no mos­tren ni dades ni indi­ca­dors: l'escassa regla­men­tació que tenen les uni­ver­si­tats britàniques i també la relació que hi ha entre Uni­ver­si­tat i empresa.

És gaire dife­rent, la norma britànica, de la nos­tra? Sens dubte, l'auto­no­mia uni­ver­sitària és molt gran i els sis­te­mes de reti­ment de comp­tes estan per­fec­ta­ment assu­mits. Per altra banda, no és el govern el que finança direc­ta­ment les uni­ver­si­tats, sinó que ho fan uns con­sell de finançament de l'edu­cació supe­rior que dis­tri­bu­ei­xen els recur­sos que el govern des­tina a l'edu­cació supe­rior.

Un fet que des­taca és que les uni­ver­si­tats tenen “premi” econòmic pel fet d'incor­po­rar estu­di­ants en què s'espera que tin­guin uns resul­tats acadèmics menys reei­xits. Aquí passa exac­ta­ment al con­trari: escassa auto­no­mia, molt poc reti­ment de comp­tes i pena­lit­zació per incor­po­rar estu­di­ants amb pit­jors resul­tats pre­vis.

Segur que podem tenir una uni­ver­si­tat millor, però caldrà saber com­bi­nar la meri­tocràcia inhe­rent a la Uni­ver­si­tat amb l'equi­tat i la justícia social. Serà el nos­tre objec­tiu naci­o­nal.

‘Education at a Glance'

L'OCDE publica anualment l'informe Education at a Glance en què es reflecteixen els indicadors i dades relatius a l'educació de tots els nivells dels països de l'OCDE i associats. Les dades consolidades a l'informe del 2012 es refereixen, en la majoria dels casos, al 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.