La pedregada d'aquest dilluns a Lleida afecta entre un 50% i un 100% la fruita i la vinya, segons Unió de Pagesos

Unió de Pagesos assegura que les pedregades d'aquest dilluns al vespre a les comarques del Segrià i el Pla d'Urgell podrien haver afectat fins el 100% de la collita de poma, pera i préssec en algunes finques de Mollerussa, Miralcamp, i Torregrossa (Pla d'Urgell), ja afectades per la tempesta del 25 de juny. Al Segrià l'afectació podria arribar al 50% en les parades de vinya, préssec i nectarina de Gimenells, Raïmat i Almacelles, on van caure pedres de la mida d'una avellana. La tempesta va començar al Segrià a la tarda i va continuar més intensa a la nit al Pla d'Urgell. Segons UP la pedregada també podria haver tocat algunes finques de l'Horta de Lleida més properes a la ciutat. El Departament d'Agricultura ha confirmat que la tempesta d'aigua i pedra registrada aquest dilluns entre les sis de la tarda i les dotze de la nit va produir danys, principalment a les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, i també a la Noguera i l'Urgell. Segons el Govern, les pedregades van afectar més de 1.829 hectàrees en més d'un cinquanta per cent.

Els municipis afectats van ser els Alamús, Almacelles, Sucs (terme de Lleida), Gimenells i Pla de la Font, Alcoletge, Alguaire, Alpicat, Lleida (Horta de Lleida), Bell-lloc, Torregrossa, Miralcamp, Mollerussa, Ós de Balaguer, Algerri, Belianes, Maldà, Sant Martí de Riucorb, i Bellpuig.

Els cultius afectats de tota aquesta zona són bàsicament fruiters, panís, alfals, cereals, vinya, i olivera, segons el DAR. En general, els danys es preveu que siguin al voltant del 50-60% en fruita dolça, on les espècies més afectades han estat les de nectarina, pera i poma. Es destaquen danys especialment importants en els municipis d'Alamús, Bell·lloc i Torregrossa, on la pedregada va ser més intensa danyant per trencament de pell i copejat dels fruits, i s'arribarà a danys d'entre el 80-100%.

A causa de la dimensió de la pedra, els fruits afectats ja no es recuperaran. A més, la intensitat de la pedregada va afectar els conreus herbacis que encara estan per recol·lectar, provocant aplanament en alguns casos (farratges) i trencament de tiges en el panís d'algunes zones, com als Alamús, Bell·lloc i Torregrossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.