Empreses

Pioners en el sector de les eines de tall

L'empresa Eines Canela fabrica material per fresar, tornejar, roscar i ranurar i actualment és present a més de 70 països de tot el món

Poc es podia imaginar Ramon Canela que quan l'any 1967 va agafar un aparell de soldar i unes eines i va començar a treballar pel seu compte acabaria fent camí fins a consolidar una de les empreses capdavanteres d'Europa en la fabricació d'eines per fresar, tornejar, roscar i ranurar. La clau d'aquesta evolució, la que ha transformat un petit taller en la gran firma que ara és Eines Canela, la dóna ell mateix: “Treballar moltíssim, fer llargues jornades i oblidar-se de les vacances i dels caps de setmana.” Ramon Canela, president de l'empresa, recorda, per exemple, com es va anar obrint a nous mercats: “Era capaç d'agafar el cotxe tot sol i plantar-me a Alemanya sense parlar l'idioma. Sempre he tingut predisposició a l'aventura.”

Eines Canela és una empresa fabricant d'eines de tall, originària de Badalona, que ja ha deixat la seva empremta als cinc continents. S'ha estès com una taca d'oli fins que ha fidelitzat clients a més de 70 països industrialitzats de tot el món, i ha destacat la seva presència als Estats Units, Alemanya, Malàisia i Xile, on té les filials. Les seus centrals estan distribuïdes entre Catalunya (on ha establert el cor de la producció) i Portugal. Actualment, Eines Canela fabrica unes 450.000 eines a l'any, a més de milions i milions de peces de recanvi. L'expansió de la firma no ha fet que es desviï de la seva filosofia inicial. La prova d'això és que Eines Canela mai no ha estat absorbida per cap gran grup, a diferència del comportament que han anat tenint les empreses semblants del sector. Competeixen sense complexos amb les grans internacionals. Amb 74 anys, Ramon Canela continua al capdavant de la firma i malgrat les dificultats del moment es mostra optimista: “Encara hi ha camí per fer, productes per innovar i mercats per conquerir.” No se li escapa, però, que l'últim període ha estat dels més complicats que ha afrontat Eines Canela. “Si abans facturàvem 1,5 milions d'euros al mes, ara estem per sota del milió”, detalla.

Això no obstant, Eines Canela ha mirat de prescindir del mínim nombre de treballadors. No ha pogut renovar molts contractes temporals, un cop expiraven, però ha pogut evitar acomiadar personal fix. Ramon Canela ha vist jubilar-se “moltíssims” empleats a la seva empresa, després de més de 40 anys de servei.

Quan al president d'Eines Canela se li pregunta pels reptes de l'empresa a curt termini, no bada en la seva resposta: “Aguantar la crisi, acabar de pagar els bancs i confiar en els plans que els meus fills tinguin per al negoci”. I hi afegeix un desig: “Poder anar pel món venent productes catalans, no espanyols.” A diferència d'altres empresaris que es mostren prudents amb el debat sobre l'estat propi, Ramon Canela ho té claríssim: “Tota la vida he hagut d'anar pel món venent productes industrials i patint perquè no es creien que eren bons atès que eren espanyols”. Opina que si l'empresariat català es pot treure de sobre el nom d'Espanya “en sortirem beneficiats” i que la marca Catalunya, per si mateixa “vendria com la marca Suïssa”. Cansat de donar la imatge de país “de toros i pandereta”, fa una aposta ferma per emprendre un nou camí. Sempre ha estat un home valent, no n'hi ha cap dubte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.