Unit 4 inverteix set milions a la seu de Barberà i estrenarà productes nous el 2013
L'empresa de programari de gestió empresarial ha obert mercat amb ‘partners' a Mèxic, el Perú, l'Equador i Colòmbia, i estudia noves adquisicions. Hi destina el 12% dels negocis anuals
Unit 4 Ibérica, la filial de la multinacional holandesa amb seu a Barberà del Vallès, és la sisena fabricant de programari de gestió empresarial arreu del món i ha invertit en els últims sis anys 70 milions en la compra de sis empreses per potenciar els centres d'R+D+I i per renovar les instal·lacions. El conseller delegat de la companyia, Juan Antonio Fernández, assegura que aquest 2012 set milions s'hauran revertit a Catalunya, una bona part dels quals, per reformar la seu central de Barberà, actualment en obres.
La delegació a l'Estat espanyol no descarta fer adquisicions de companyies per accelerar la seva implantació al mercat llatinoamericà, que va començar fa dos anys. Fins ara han utilitzat el canal de buscar partners, activant-los i capacitant-los per la venda, però s'han trobat que el desconeixement de la zona els ha fet anar més lents del previst, tot i que ho han compensat amb el fet que els resultats econòmics, pel que fa “a nombre d'operacions i volum, han superat el que esperàvem”, confessa Fernández. La companyia té visibilitat a Mèxic, el Perú, l'Equador i Colòmbia, però un dels seus grans objectius és el mercat emergent del Brasil. Amb tot, Fernández assegura que Sud-amèrica és un territori amb grans possibilitats i creixement i, per tant, “tot hi està per fer”.
La delegació a l'estat d'Unit 4 factura uns 50 milions d'euros del total dels 494 de tot el grup, que té 10.000 clients, del quals uns 2.000 es gestionen des de la delegació a l'Estat espanyol, que inclou Portugal, i el mercat llatinoamericà. A Barberà hi ha un dels quatre centres d'R+D+I fruit de l'adquisició de l'antic Centre de Càlcul de Sabadell l'any 2006, i l'altre és a Granada.
Tot i que la crisi ha fet que el mercat local estigui molt aturat, la pèrdua de facturació l'estan compensant amb l'obertura al mercat llatinoamericà, i també a part del mercat africà, on han obert oficines a Guinea Equatorial i Moçambic. Aquest fet ha provocat que el seu pes hagi passat del 12% quan van començar, al 2006, al 8%, “més per l'efecte compra que per la caiguda dels mercats“, puntualitza el conseller delegat d'Unit 4.
La direcció de la multinacional a Holanda ha apostat perquè la filial a l'Estat espanyol desenvolupi les aplicacions de programari per a tot el món des del centre de Granada. La companyia destina el 12% del volum de negocis a R+D+I, i el 28% de la plantilla de treballadors de la filial està dedicada a aquestes tasques per elaborar nous productes i proveir altres països.
La companyia aposta per un creixement orgànic, però també per adquisicions, però no per fer volum de negoci sinó per cobrir territori on hi ha possibilitat o per completar la seva presència en sectors on no hi és o tenen un posicionament més dèbil. En aquest sentit, Fernández reconeix que encara tenen terreny per córrer en el sector financer i en el de l'administració pública. Altres com el de la indústria, la distribució, el comerç i els serveis ja el tenen ben coberts des de l'adquisició del Centre de Càlcul de Sabadell i CCS Agresso.
A Unit 4 treballen per facilitar solucions tecnològiques de gestió que s'adaptin automàticament als canvis organitzatius, de mercats, de regulacions o els que necessiti l'empresa de manera flexible, sense necessitat que hi hagi d'intervenir cap consultor. Les aplicacions es poden utilitzar en el que ara s'anomena informàtica en núvol, i que per Fernández és el futur del sector, o en el seu propi sistema. És l'anomenat programari flexible, amb actualitzacions i manteniment, que té els seus màxims exponents en els productes Ekon i Agresso Business World.
Per Fernández, aquest aspecte és fonamental per a les empreses i les administracions en un moment de crisi en què una mala solució tecnològica no els ha de fer perdre oportunitats. Explica que recentment un estudi ha demostrat que altres aplicacions que no són els seus productes han necessitat “una inversió deu vegades superior per poder-se mantenir en perfecte estat”.
Nous productes.
Facturació
50 M€
Treballadors
530
Any de fundació
1963
“Aquesta sordesa dura molts anys”
Malgrat que l'any que ve farà 50 anys i que són l'empresa degana Catalunya del sector, Juan Antoni Fernández assegura que “mai hem estat importants per la Generalitat, tot i ser-ho per Catalunya”. No és que ho necessitin, però lamenten que aquesta “sordesa d'anys, que es remunta a molts governs” va acabar condicionant que la multinacional acabés escollint fer el centre d'R+D+I a Granada i no a Catalunya. Fernández diu que no es va demanar ni sòl, ni instal·lacions, ni exempcions fiscals “sinó el mateix reconeixement que teníem del mercat” i que la Generalitat fos “un client important”.
Sobre l'actual situació política i les demandes d'estat propi, Fernández pensa que en una situació de crisi “ara no toca” i només crea “incertesa” i “molts dubtes”.
Unit 4 inverteix set milions a la seu de Barberà i estrenarà productes nous el 2013