Gran angular

Les virolles del Ral·li

Fa temps que a la llista d'ins­crits no hi apa­rei­xen noms com Sal­va­dor Cañellas, Antoni Zanini o Sal­va­dor Servià i tam­poc no des­punta cap pro­mesa amb pos­si­bi­li­tats d'eri­gir-se en hereu d'aquests mes­tres de l'art de traçar revolts. No obs­tant això, els revi­rats trams per on dis­corre el Ral·li Cata­lu­nya con­ti­nuen omplint-se de senye­res, d'este­la­des i d'afi­ci­o­nats cata­lans a la ben­zina cada vegada que els cot­xes hi pas­sen ron­cant a tot drap. De fet, els mar­ges ves­sen de cata­lans i també d'estran­gers, perquè el RACC (enti­tat orga­nit­za­dora de la prova) xifra en 175.000 el nom­bre d'espec­ta­dors que han vibrat pre­sen­ci­al­ment enguany amb el ral·li i en 45 mili­ons el nom­bre de tele­vi­dents que l'han seguit per tele­visió arreu del món.

Mal­grat que està sòlida­ment ins­tal·lat a Salou i a la Costa Dau­rada des de 2005 (abans el ral·li tenia com a base d'ope­ra­ci­ons Llo­ret i la Costa Brava), l'edició d'aquest any (cele­brada entre el 9 i l'11 de novem­bre) va sor­tir for­mal­ment des de Bar­ce­lona a causa de les peti­ci­ons de la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d'Auto­mo­bi­lisme (FIA) perquè les grans ciu­tats s'impli­quin en l'orga­nit­zació a fi i efecte de donar més ressò a la com­pe­tició. L'expe­ri­ment va sor­tir-li prou bé, a la direcció de cursa, ja que unes 10.000 per­so­nes van acu­dir al punt de sor­tida habi­li­tat a la plaça de la Cate­dral i, a més, l'Ajun­ta­ment va apor­tar 100.000 euros al pres­su­post glo­bal de 2 mili­ons d'euros.

El RACC està enlles­tint les dades exac­tes per ana­lit­zar el resul­tat de l'edició d'enguany, però avança que, de moment, cal­cula que l'impacte econòmic de la prova ha estat d'uns 30 mili­ons d'euros.

CREIX EN CRISI.

La cursa ha arros­se­gat uns 40.000 espec­ta­dors cada dia, als quals cal sumar mig miler de peri­o­dis­tes acre­di­tats i diver­sos cen­te­nars de col·labo­ra­dors –mem­bres de l'orga­nit­zació i per­so­nal de la poli­cia, assistència sanitària o con­trols-.

Un estudi pre­sen­tat pel RACC en l'edició de fa dos anys ja des­ta­cava que l'afluència de públic a la prova crei­xia any rere any fins i tot en època de crisi (els ral·lis són de les poques, si no l'única, com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves d'elit que es poden pre­sen­ciar de franc) i des­gra­nava que, del total del públic, el 87% és de l'Estat espa­nyol (essent els cata­lans els segui­dors majo­ri­ta­ris, amb un 63%, seguits per bas­cos, valen­ci­ans, madri­lenys i astu­ri­ans) i un 13% arriba de l'estran­ger (prin­ci­pal­ment fran­ce­sos i britànics, però, dar­re­ra­ment, puja la presència de públic nòrdic).

També hi ha, en canvi, qui tot i tenir l'espec­ta­cle a la porta de casa, no xala gaire amb els brams i les viro­lles dels cot­xes. A la coo­pe­ra­tiva de Cabacés, a la comarca del Pri­o­rat, el pas del ral·li ha coin­ci­dit amb la tem­po­rada d'aple­gar oli­ves per fer oli. Els talls de car­re­te­res han impos­si­bi­li­tat el trànsit dels trac­tors i “dels 15.000 o 20.000 qui­los d'oli­ves que entren cada dia en aquesta època, no n'ha entrat cap”, diu Fran­cesc Pino, soci i tre­ba­lla­dor de la coo­pe­ra­tiva. El fet que la prova se cele­bri en cap de set­mana encara afecta més els agri­cul­tors, perquè “és pre­ci­sa­ment el dis­sabte quan poden comp­tar amb l'ajuda dels fills o dels parents que vénen a donar un cop de mà”. De fet, diu Pino que “nor­mal­ment la collita els dis­sab­tes es duplica i entren fins a 30.000 qui­los d'oli­ves a la coo­pe­ra­tiva”.

Més al sud, Gan­desa era un dels epi­cen­tres del ral·li. A la Terra Alta ja fa set­ma­nes que van aca­bar la verema (un ritual sagrat per a la comarca) i el pas dels cot­xes no ha moles­tat tant. Joan Àngel Lli­be­ria, del celler Edetària (recent­ment guar­do­nat com a millor vi blanc del país per la Guia dels 100 millors vins de Cata­lu­nya), apunta que “no es pot estar sem­pre pro­tes­tant per tot”. Entén que la presència mas­siva d'afi­ci­o­nats pot gene­rar alguna molèstia, però creu que “és un esde­ve­ni­ment que porta gent a un ter­ri­tori on nor­mal­ment no hi ve ni Déu”.

De fet, apro­fi­tant l'afluència també hi ha hagut qui ha habi­li­tat els camps com a apar­ca­ment i cobrat una tarifa (d'entre 1 i 2,5 euros) per cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.