Gran angular

món

La competitivitat de l'economia europea

Dijous pas­sat, 22 de novem­bre, va ingres­sar a la Real Aca­de­mia de Cien­cias Económicas y Finan­ci­e­ras (RACEF), l'única acadèmia hispànica amb seu a Bar­ce­lona, l'actual secre­tari gene­ral de l'orga­nit­zació de coo­pe­ració i desen­vo­lu­pa­ment econòmics (OCDE), Angel Gur­ria. Com a Mexicà de Tam­pico que és, el secre­tari gene­ral va ingres­sar com a mem­bre cor­res­po­nent per Mèxic.

Amb això, s'incor­pora a la Real Acadèmia una figura senyera de l'eco­no­mia mun­dial desprès que ja siguin mem­bres de la RACEF figu­res tan des­ta­ca­des com Gis­card d'Estaign o Romano Prodi, o pre­mis Nobel d'Eco­no­mia com són Eric Maskin, Finn Kyd­land o Joseph Sti­glitz.

La con­ferència dic­tada pel Dr. Gur­ria per ingres­sar a la Real Aca­de­mia ha por­tat per títol An OECD Pers­pec­tive on the Com­pe­ti­ti­ve­ness of the Euro­pean Eco­nomy, que ha ser­vit per ana­lit­zar molts indi­ca­dors refe­rits als països euro­peus tant de din­tre com de fora de la zona euro, com­posta ara per 17 estats dels 27 que són mem­bres de la Unió Euro­pea.

La pers­pec­tiva de l'OCDE per­met com­pa­rar les dades refe­ri­des als 34 estats que són mem­bres de l'orga­nit­zació dels quals, per cert, 21 són mem­bres de la Unió Euro­pea (vegeu la peça a part).

Pel que fa a la por que Europa esti­gui per­dent el tren de la glo­ba­lit­zació i esti­gui con­dem­nada a la mar­gi­nació com a con­seqüència de l'impuls que han pres algu­nes eco­no­mies emer­gents, queda molt clar que Europa té una alta com­pe­ti­ti­vi­tat i té, sobre­tot, mol­tes alter­na­ti­ves per millo­rar-la si es con­ti­nuen les polítiques públi­ques que hi aju­din, i que l'OCDE reco­mana, com­pa­rant les bones pràcti­ques segui­des per alguns dels estats mem­bres en matèria de polítiques per millo­rar la lliure i lle­ial com­petència i trans­parència dels mer­cats: faci­li­tat per crear empre­ses; suport a la inno­vació; millora dels sis­te­mes edu­ca­tius i lluita con­tra el fracàs esco­lar; millora en el fun­ci­o­na­ment del mer­cat labo­ral; atracció d'immi­grants qua­li­fi­cats; i reforma del sis­tema fis­cal de manera que no desin­cen­tivi l'acti­vi­tat econòmica i que creï, al mateix temps, opor­tu­ni­tats.

Gur­ria creu en la neces­si­tat que el desen­vo­lu­pa­ment sigui inclu­siu i no mar­gini deter­mi­nats grups de població, i en aquest sen­tit, el seu pen­sa­ment lliga amb el que fa poques set­ma­nes va dir Joseph Sti­glitz en el seu dis­curs d'ingrés a la Real Aca­de­mia i que tenia com a leit­mo­tiv la lluita con­tra la desi­gual­tat gene­rada pels abu­sos dels mer­cats en el con­text de la glo­ba­lit­zació.

El mis­satge de Gur­ria és un mis­satge d'espe­rança. És cert que estem pas­sant moments difícils per a Europa, una Europa que mal­grat les pro­po­si­ci­ons i sug­ge­ri­ments de més inte­gració que recla­men a la Comissió Euro­pea i el Par­la­ment Euro­peu, veu com alguns dels seus estats no volen cedir com­petències a Brus­sel·les i es mos­tren reti­cent a accep­tar polítiques de soli­da­ri­tat, des de les zones més avançades cap a les que ho estan menys. La soli­da­ri­tat no tri­omfa avui a Europa ni entre estats ni entre regi­ons, i això no és bo ni posi­tiu per acon­se­guir un futur més espe­rançador per tots.

El dis­curs del nou mem­bre de la Real Acadèmia és un dis­curs, com dic, d'espe­rança basat en la idea que no cal bus­car un model alter­na­tiu sinó que cal millo­rar el model que tenim copi­ant els exem­ples de les polítiques que han seguit amb èxit altres països de l'OCDE.

Amb això l'OCDE no està sola. Si mirem, per exem­ple, el que ens diu el Glo­bal Com­pe­ti­ti­ve­ness Report del World Eco­no­mic Forum, diri­git per Klaus Schwab i el suport de Xavier Sala i Mar­tin, veiem que entre els 10 pri­mers països més com­pe­ti­tius del món, la majora són Euro­peus com és el cas de, per exem­ple, Suïssa, Finlàndia, Suècia, Holanda o Ale­ma­nya i només els Estats Units i tres països asiàtics (Sin­ga­pur, Hong Kong i el Japó), estan en els pri­mers llocs del rànquing. I això és així per la sen­zi­lla raó que són molts els fac­tors de com­pe­ti­ti­vi­tat que cal con­si­de­rar com són la qua­li­tat de les ins­ti­tu­ci­ons, l'entorn macro­e­conòmic, la salut, l'edu­cació primària, la for­mació pro­fes­si­o­nal o l'eficàcia dels mer­cats de tre­ball, de capi­tals o de tec­no­lo­gia. Aquí, la Xina, per exem­ple, està molt al dar­rere dels països euro­peus més com­pe­ti­tius mal­grat que per l'enorme dimensió del seu mer­cat pugui arri­bar a tenir una eco­no­mia més gran que l'ame­ri­cana d'aquí a uns pocs anys.

És cert que als països de l'OCDE només s'hi han produït guanys modes­tos de pro­duc­ti­vi­tat a la zona euro, que la pro­duc­ti­vi­tat està més o menys blo­que­jada al Japó, al Regne Unit i als Estats Units i que només ha cres­cut nota­ble­ment als països de l'est d'Europa com a con­seqüència del seu trànsit del soci­a­lisme a l'eco­no­mia de mer­cat, però el model d'Europa con­ti­nua sent un refe­rent d'èxit –mal­grat els pro­ble­mes que actu­al­ment la con­di­ci­o­nen- per a la majo­ria de països del món.

Composició de l'OCDE

L'Organització de Cooperació Econòmiques (OCDE), successora de l'OECE -que va néixer del Pla Marshall el 1947- va començar activitats al setembre del 1961, amb 20 estats membres: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Espanya, els Estats Units, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Portugal, Suècia, Suïssa i Turquia. Des de llavors 14 membres nous s'han adherit a l'organització: el Japó (1964), Finlàndia (1969), Austràlia (1971), Nova Zelanda (1973), Mèxic (1994), República Txeca (1995), Hongria, Polònia i Corea (1996), Eslovàquia (2000), Xile, Eslovènia, Israel i Estònia (2010). Per altra banda, l'OCDE manté relacions especials amb Rússia, el Brasil, la Xina, l'Índia, Indonèsia i Sud-àfrica. A l'OCDE l'únic ingrés que és possible d'aquí a un futur pròxim és el de Colòmbia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.