Cent anys darrere el taulell

El comerç tradicional «reinverteix» a la ciutat i forma part de la xarxa d'associacions i cultural

El Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa cer­ti­fi­cava vuit esta­bli­ments de la demar­cació com a cen­te­na­ris i els lliu­rava el premi que els dis­tin­geix per aquesta tra­jectòria. A les històries que es recu­llen en aques­tes pàgines de Con­fi­te­ria Padreny (Reus), Mobles Güell (Mas­llo­renç), Pape­re­ria i Impremta Bassa (Móra d'Ebre) i Ca l'Estri­vill (Soli­ve­lla) s'han d'afe­gir les de la Coo­pe­ra­tiva Agrícola del Ven­drell, Moda Bar­robés (Tor­tosa) i Casa Anme­lla (Móra d'Ebre).

La fórmula matemàtica per com­plir cent anys no exis­teix. Pere Mar­ga­lef, pre­si­dent de la Con­fe­de­ració del Comerç al Camp de Tar­ra­gona, n'apunta, amb tot, un seguit de claus que duen a l'èxit: «La base és la pro­fes­si­o­na­li­tat, un saber fer, la for­mació cons­tant i la volun­tat de millora.»

Tot ple­gat és resul­tat d'una «tra­jectòria d'atenció a les deman­des dels cli­ents». Mar­ga­lef afe­geix que els comer­ci­ants que han pros­pe­rat «han estat molt cre­a­tius, tot i les des­pe­ses estruc­tu­rals que supor­ten».

Rein­ver­tir a la ciu­tat

Els comer­ci­ants «són les per­so­nes que s'invo­lu­cren amb la ciu­tat, amb les seves enti­tats soci­als i espor­ti­ves, en l'asso­ci­a­ci­o­nisme» i són, en defi­ni­tiva, «les per­so­nes que s'invo­lu­cren en la cons­trucció de la ciu­tat i del país, on rein­ver­tei­xen».

Pere Mar­ga­lef diu que, contrària­ment, «el 95% del calaix de les grans superfícies des­a­pa­reix del ter­ri­tori». Des del sec­tor, «no accep­tem que se'ns digui que el for­mat de com­pra ha can­viat», no és cert, «es vol modi­fi­car de manera arti­fi­cial». A les admi­nis­tra­ci­ons, «els resulta més fàcil posar a la venda sòl per al que millor el pagui», però hau­rien de ser cons­ci­ents «que qui fa la trama de ciu­tat i de país no és aquest model comer­cial».

Les ciu­tats d'alguns països euro­peus ja han fet un gir en aquesta política comer­cial i «s'han ado­nat que als cen­tres de les ciu­tats sense esta­bli­ments no hi ha vida». Cata­lu­nya «n'hau­ria d'apren­dre» d'aques­tes experiències, per evi­tar haver de recu­pe­rar el tei­xit comer­cial d'aquí a uns anys.

La diferència és que «una gran àrea només s'ins­tal·la i la botiga de tota la vida rein­ver­teix en ciu­tat». Amb dades a la mà, Pere Mar­ga­lef diu que «per cada lloc de tre­ball que es crea a una gran superfície, en des­tru­eix qua­tre més».


El sec­tor no accepta l'argu­ment que el for­mat de com­pra ha can­viat; con­si­dera que s'ha modi­fi­cat de manera arti­fi­cial



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.