Gran angular

DE MEMÒRIA

Jardins de Catalunya (i 2)

Als últims anys s'ha redescobert una altre jardí de Gaudí, coetani al parc Güell, i construït a prop de la fàbrica de ciment Asland d'Eusebi Güell a la Pobla de Lillet: els Jardins Artigas (1905-06). Promoguts, fa 100 anys, per l'industrial tèxtil Joan Artigas-Alart i Casas, i mig desapareguts durant temps, han estat restaurats i oberts al públic per l'Ajuntament de la Pobla

La pro­ducció cata­lana de jar­dins de gran qua­li­tat té uns orígens molt llu­nyans. D'ençà dels temps de la Revo­lució Indus­trial del segle XIX, en la pro­ducció de jar­dins –i el seu entorn– s'hi ha expe­ri­men­tat un gran salt. Les anto­lo­gies publi­ca­des de jar­dins del món també han esco­llit jar­dins cata­lans d'aquest moment; començant per l'Umbra­cle del parc de la Ciu­ta­de­lla de Bar­ce­lona. Pro­jec­tat per Josep Font­seré i Mes­tres, és un jardí botànic dins un parc públic de grans dimen­si­ons. La ini­ci­a­tiva ja va ser, d'entrada, una ini­ci­a­tiva popu­lar reco­llida per l'admi­nis­tració muni­ci­pal sor­gida de la Revo­lució de Setem­bre del 1868.

Font­seré és, també, l'autor del pro­jecte d'un altre gran parc, d'ori­gen ben dife­rent: el parc de Samà (1881) de Cam­brils, un parc, jardí i zoo pro­mo­gut per l'indià Sal­va­dor de Samà i de Tor­rents, hereu de pro­pi­e­tats i d'empre­ses a Cuba i les Fili­pi­nes.

Al segle XX, els jar­dins cata­lans es diver­si­fi­quen: “la palette artis­ti­que des jar­dins cata­lans du XXeme siècle est trés riche”, lle­gim en la tra­ducció fran­cesa del volum Gar­tenkunst in Europa, von der Antike bis zur Gegenwart (Colònia, Könemann, 2000) d'E. Kluckert

En aquest i en totes les anto­lo­gies de jar­dins del món, hi surt, des­ta­ca­da­ment, el parc Güell (1900-1914), que és més un espai mine­ral que vege­tal, pro­jec­tat per Antoni Gaudí, i finançat per Eusebi Güell i Baci­ga­lupi, l'home de la modèlica Colònia Güell, i de la pri­mera gran fàbrica de ciment pòrtland. D'entrada, el parc Güell havia de ser una ciu­tat jardí de gran luxe. Fra­cassà, per sort o per desgràcia, car només s'hi van cons­truir dues cases. Però va aca­bar bé, car l'opció més sen­sata va tri­om­far: el con­junt de la finca va pas­sar a mans de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona als anys 1920, i així va esde­ve­nir parc públic. (I, dècades després, monu­ment decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat per la Unesco).

Als últims anys s'ha redes­co­bert una altre jardí de Gaudí, coe­tani al parc Güell, i cons­truït a prop de la fàbrica de ciment Asland d'Eusebi Güell, a la Pobla de Lillet: els Jar­dins Arti­gas (1905-06). Pro­mo­guts fa 100 anys per l'indus­trial tèxtil Joan Arti­gas-Alart i Casas, i mig des­a­pa­re­guts durant temps, han estat res­tau­rats i oberts al públic per l'Ajun­ta­ment de la Pobla.

Entre els nom­bro­sos jar­dins del pri­mer terç del segle XX, els autors d'anto­lo­gies des­ta­quen els que estan situ­ats a la Costa Brava: Santa Clo­tilde, Mari­mur­tra, i de Cap Roig. Tots tres, actu­al­ment, oberts al públic.

El jardí de Santa Clo­tilde, a Llo­ret de Mar, amb el mar de teló de fons, “va exi­gir -tra­du­eixo- grans mit­jans. Per asse­gu­rar una irri­gació sufi­ci­ent del jardí, va cal­dre ins­tal·lar-hi nom­bro­ses cana­lit­za­ci­ons. Hom decidí igual­ment fora­dar pro­fun­da­ment les roques amb explo­sius, per plan­tar-hi grans arbres”. El resul­tat va ser –és, encara– extra­or­di­nari. L'arqui­tecte i jar­di­ner va ser Nico­lau M. Rubió i Tudurí. El pro­mo­tor, el metge Raul Rovi­ralta i Astoul, l'home (jun­ta­ment amb el far­macèutic Fer­ran Rubió i Tudurí) dels Labo­ra­to­ris Andro­maco. Va ser una empresa far­macèutica cre­ada el 1923 que, ben aviat, va esde­ve­nir una impor­tant mul­ti­na­ci­o­nal del sec­tor, amb labo­ra­to­ris a Europa i a Amèrica.

El jardí de Mari­murta, a Bla­nes, també pen­jat al blau del mar, també es basa en els recur­sos gene­rats per una empresa cre­ada el 1909 a Bar­ce­lona: Faust i Kam­mann. Va ser una empresa de comer­ci­a­lit­zació de tubs i vàlvu­les des­ti­nats a “la con­ducció, regu­lació i con­trol de fluids hidràulics, pneumàtics, etc.”. Els interes­sos de Carl Faust, el seu pro­mo­tor, eren un xic dife­rents, més científics: fer un Jardí Botànic. Els jar­dins de Cap Roig (o de Cal Rus) els va pro­moure el matri­moni Woe­vodsky, un engi­nyer i arqui­tecte mili­tar rus, i la seva muller, una egiptòloga anglesa.

Jardins històrics

Tant l'Ajuntament de Barcelona com l'AMB parlen de “jardins històrics”. De fet, tots els jardins són històrics, tots vénen de molt lluny (per exemple, el parc i castell de Pallejà són del 1590). Però al mateix temps, cap jardí és històric més enllà d'un any: el cicle de les estacions també és un cicle anyal dels arbres i de les plantes que són el centre de la construcció de jardins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.