Alternatives agroecològiques

El col·lectiu Xicòria, ubicat a Barberà de la Conca, treballa en xarxa en les diferents iniciatives de transformació social. Un dels seus tres eixos de treball és l'horta ecològica

Es defi­nei­xen com un grup de per­so­nes «a bord del mateix vai­xell». A par­tir de la con­vivència i l'auto­or­ga­nit­zació, els mem­bres de l'asso­ci­ació Xicòria, amb seu a Bar­berà de la Conca, tre­ba­llen en un pro­jecte comú en xarxa vin­cu­lat a altres col·lec­tius en les dife­rents ini­ci­a­ti­ves de movi­ments soci­als al Camp de Tar­ra­gona, com ara l'ADV Gent del Camp. El pro­jecte, coor­di­nat per qua­tre per­so­nes, té el suport dels volun­ta­ris que majo­ritària­ment con­tac­ten amb el col·lec­tiu a través de la xarxa de volun­ta­riat inter­na­ci­o­nal en fin­ques ecològiques WWOOF.

Una de les acci­ons més des­ta­ca­des de Xicòria és l'horta ecològica, amb la pro­ducció d'hor­ta­lissa a la finca de Can­tar­ru­e­lla, als afo­res de Mont­blanc. Dues hectàrees de ter­reny en què a més de les ver­du­res i les hor­ta­lis­ses ecològiques també es cul­ti­ven arbres frui­ters i plan­tes aromàtiques, una tasca que rea­litza el mont­blanquí Joan Cartañà, qui, a més de la finca, com­par­teix les matei­xes inqui­e­tuds.

La prin­ci­pal acti­vi­tat de Xicòria és la dis­tri­bució de ver­du­res i fruita ecològiques a grups de con­sum local, a la coo­pe­ra­tiva de con­sum La Bio­leta i l'Asso­ci­ació pro Per­so­nes amb Dis­ca­pa­ci­tat Psíquica (Apro­disca), amb els quals també tre­ba­llen en un pro­jecte agro­a­li­men­tari ecològic comú.

Són prop d'una vin­tena les famílies que cada dime­cres vénen a bus­car les cis­te­lles que pre­pa­ren els mem­bres de Xicòria amb tota mena de pro­duc­tes que han estat cul­ti­vats a l'hort agro­e­cològic on tre­ba­llen diària­ment. «Cada vegada són més les per­so­nes que es bene­fi­cien d'aquest model de con­sum sense inter­me­di­a­ris», explica Ana­bel Sánchez, una de les inte­grants de Xicòria, de què des­taca que «pro­por­ci­ona pro­duc­tes fres­cos de qua­li­tat a preus rao­na­bles.»

«L'agri­cul­tura ecològica ofe­reix alter­na­ti­ves res­pec­tu­o­ses amb el medi ambi­ent i és una aposta clara de con­sum res­pon­sa­ble», asse­gura. El mes de juny pas­sat diver­ses enti­tats van col·labo­rar i donar suport a la ini­ci­a­tiva de Xicòria i, con­jun­ta­ment amb la coo­pe­ra­tiva de con­sum La Bio­leta, van orga­nit­zar l'Arpiot, la pri­mera fira agro­e­cològica a la comarca. El col·lec­tiu també par­ti­cipa en el mer­cat agro­e­cològic que es fa a Valls.

Per als mem­bres de Xicòria, una de les raons de ser del col·lec­tiu és la relació i la com­pli­ci­tat que s'esta­bleix entre els pro­duc­tors i con­su­mi­dors de pro­duc­tes agro­e­cològics, basada en la con­fiança mútua i en la impli­cació en un pro­jecte que es va ini­ciar el 2008 i pel qual con­ti­nuen tre­ba­llant gai­rebé de sol a sol.

Projecte Llars Verdes i Llavor

C.G

Per tal de difondre l'agricultura ecològica i les alternatives de consum responsable, Xicòria experimenta eines per a l'educació popular i ho fa en dues directrius. D'una banda, realitza tallers de cuina, àpats didàctics (cuina itinerant vegetariana) amb el tast de productes i varietats locals de la pròpia finca, i d'una altra es treballa en la formació per a la sostenibilitat, dirigida als adults (projecte Llar Verdes), en què han participat treballadores de les guarderies Baobab de Tarragona –centres que han apostat per la conversió del menú escolar–. En el projecte Llavor, escolars de set centres de primària de la comarca són els que han realitzat tallers sobre biodiversitat, agricultura ecològica i recuperació de llavor local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.