Empreses

La centenària

Mon-bus

Cent anys sense baixar de l'autobús

Mon-bus, a Sant Pere de Ribes, es dedica al transport regular de viatgers i ofereix serveis discrecionals. Amb una flota de 42 vehicles, va transportar 1,1 milions de passatgers el 2011.

Porto a l'esquena l'esforç de moltes generacions, una herència que cal mirar de mantenir

Fa un segle que Mon-bus es dedica al trans­port de pas­sat­gers. Durant aquests cent anys, els car­ros de cavalls i les tar­ta­nes han dei­xat pas a moderns auto­bu­sos, però la família Monas­te­rio ha sabut con­ser­var intac­tes els valors i la tra­dició del seu negoci. “Por­tes a l'esquena l'esforç de mol­tes gene­ra­ci­ons, una herència que has de mirar de man­te­nir i, si és pos­si­ble, engran­dir”, afirma Fran­cesc Xavier Monas­te­rio, gerent de Mon-bus i besnét del fun­da­dor. L'empresa, situ­ada a Sant Pere de Ribes, es dedica al trans­port regu­lar de pas­sat­gers –amb tra­jec­tes que unei­xen les comar­ques del Gar­raf i el Baix Penedès amb Bar­ce­lona i Tar­ra­gona–, però també ofe­reix ser­veis dis­cre­ci­o­nals, des de trans­port esco­lar fins a comi­ats de sol­ter i cir­cuits per a agències de viat­ges.

La família va començar trans­por­tant mer­ca­de­ries i viat­gers amb car­ros de cavalls des del Pont d'Armen­tera –d'on és ori­ginària– fins a San­tes Creus i Valls. Va ser el fun­da­dor de l'empresa, Josep Monas­te­rio Gri­mau, qui va incor­po­rar els pri­mers vehi­cles de motor i, el 1910, es va esta­blir de manera ofi­cial una línia regu­lar que cobria aquest mateix tra­jecte i que ser­via també per trans­por­tar el cor­reu. “En aque­lla època, els auto­bu­sos eren cami­ons recon­ver­tits, amb una car­ros­se­ria mun­tada a sobre”, explica el gerent, la quarta gene­ració de la família. L'empresa, cone­guda lla­vors com la His­pano Pon­tor­rina, va ampliar més enda­vant el ser­vei fins al Ven­drell i, sobre­tot, fins a Cala­fell, ja que molta gent s'hi des­plaçava per aga­far el tren cap a Bar­ce­lona.

A par­tir d'aquí, el negoci va obte­nir la con­cessió de la línia regu­lar entre el Ven­drell i Vila­nova i la Geltrú. L'empresa va adqui­rir la línia que cobreix el tra­jecte entre Vila­nova i Vila­franca a finals dels anys sei­xanta i, més enda­vant, la que va de Sant Pere de Ribes a Sit­ges, uns ser­veis que va ven­dre poste­ri­or­ment. Pre­ci­sa­ment la irrupció de Sit­ges com a destí turístic va fer que es posi­cionés per cobrir la demanda del tras­llat de turis­tes i, ja amb el res­ta­bli­ment de la democràcia, va dedi­car una part impor­tant de l'acti­vi­tat a fer cir­cuits amb auto­car per tot Europa. Amb el temps, però, el negoci vin­cu­lat al turisme va que­dar tocat i, quan es va gene­ra­lit­zar l'ús del vehi­cle, les línies regu­lars també van per­dre pis­to­nada. “Lla­vors va començar el declivi i no vam tor­nar a aga­far una mica d'embran­zida fins que es va crear l'Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità”, l'any 1997, recorda Monas­te­rio.

L'empresa ha anat evo­lu­ci­o­nant al ritme de la soci­e­tat i ha can­viat de nom segons les dife­rents eta­pes que ha pas­sat. L'ori­ginària His­pano Pon­tor­rina va pas­sar a ser Trans­por­tes Monas­te­rio abans del 1936 i, més enda­vant, va ope­rar amb el nom comer­cial de Mon­nic. A finals dels noranta, coin­ci­dint amb una refun­dació del negoci –una branca de la família se'n va des­vin­cu­lar–, va néixer la marca Mon-bus. Avui dia, l'empresa prin­ci­pal­ment fa tra­jec­tes que con­nec­ten el Gar­raf i el Baix Penedès amb Bar­ce­lona i Tar­ra­gona, i també té una línia noc­turna que fa el recor­re­gut entre Vila­franca i Bar­ce­lona, pas­sant per Vila­nova. Mon-bus va tan­car el 2011 amb una fac­tu­ració de 5,5 mili­ons. En aquests moments, un 80% del negoci prové del trans­port regu­lar de pas­sat­gers i un 20%, dels ser­veis dis­cre­ci­o­nals.

La flota –amb una anti­gui­tat mit­jana de set anys– té 42 vehi­cles i la plan­ti­lla està for­mada per una sei­xan­tena d'emple­ats. L'empresa ha pas­sat de trans­por­tar 385.000 pas­sat­gers l'any 2000 a tan­car el 2011 amb 1,1 mili­ons de viat­gers i, actu­al­ment, fa 98 expe­di­ci­ons diàries en els dife­rents recor­re­guts que van cap a Bar­ce­lona. “És la línia que més ens ha fet créixer, però l'auto­pista ens mata: els túnels del Gar­raf ens supo­sen 30.000 euros cada mes”, diu Monas­te­rio.

Pel que fa als usu­a­ris, el gerent manté que Mon-bus tre­ba­lla per ofe­rir-los “el tracte pro­per, fami­liar i per­so­na­lit­zat que altres mit­jans de trans­port no li poden donar”. Amb vista al futur, l'empresa vol con­so­li­dar-se en espera de superar la crisi, que col­peja el sec­tor sobre­tot per la pujada del preu del com­bus­ti­ble. Mon-bus vol­dria ampliar ser­veis i freqüències, però Monas­te­rio creu que “és impos­si­ble sense una apor­tació de l'admi­nis­tració”. El gerent afirma que “el trans­port per car­re­tera és el germà pobre a Cata­lu­nya”, ja que les admi­nis­tra­ci­ons apos­ten més pel tren. I no es mos­sega la llen­gua: “Cícli­ca­ment hi ha hagut cri­sis amb Renfe i sem­pre hem res­post; però l'autobús és com el con­te­ni­dor de la brossa: quan has de llançar-la el vols tenir a la porta de casa, i quan ja ho has fet, molesta.”

El fundador

És Josep Monasterio Grimau. El seu nét va conèixer la seva dona mentre treballava en un autobús de la línia de Vilafranca i l'actual gerent va néixer d'aquest matrimoni.

Vehicle emblemàtic

Aquest és un dels vehicles més significatius que Mon-bus ha tingut en la seva flota, ja que va ser un dels primers que es van fabricar amb el vidre davanter superpanoràmic. És un model semirevolucionari, que tothom recorda.

Al Mont Blanc

Dos vehicles de l'empresa fotografiats davant el túnel del Mont Blanc, a Chamonix, el 1967. En aquella època, viatjar en avió era impensable i la gent marxava en autocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.