Economia

Els àngels inversors creixen amb la crisi

Els ‘business angels' van destinar 12 milions d'euros a 68 operacions l'any passat

El mal moment que viu avui dia el mercat laboral impulsa molts professionals a buscar recursos per tirar endavant el seu propi projecte

Els emprenedors expliquen que tots els nous negocis comencen gràcies a la regla de les tres efes: friends, family and fools. És a dir, els amics i la família –la tercera efa fa referència a un neci que ignora el risc– són el primer grup al qual s'acosta un emprenedor per obtenir el capital necessari per tirar endavant un projecte. Si l'arrencada és satisfactòria i calen més recursos per consolidar-lo, ja apareixen els àngels inversors o business angels, que acostumen a aportar un mínim de 100.000 euros en els projectes en què participen.

Gairebé inexistent fa deu anys, l'activitat dels business angels està creixent amb força a Catalunya. En un moment en què l'ocupació viu una profunda crisi, la creació de projectes d'emprenedoria està a l'alça i, amb això, l'aparició d'inversors que donen suport a aquestes iniciatives. Segons ACC1Ó, l'agència de suport empresarial de la Generalitat, l'any passat es van tancar 68 operacions d'inversió amb una inversió propera als 12 milions d'euros, unes dades que mostren una clara tendència ascendent (vegeu quadre adjunt).

“L'activitat s'està professionalitzant; per una banda, tenim uns emprenedors cada dia més ben preparats i, per l'altra, uns inversors que han evolucionat força amb el temps”, diu Felipe Muntadas-Prim, director financer d'ACC1Ó. Muntadas-Prim explica que al principi els business angels eren empresaris amb diners i ara, sense abandonar aquest perfil, s'hi han afegit inversors que intenten diversificar, professionals que volen encetar una nova etapa laboral o, els més valuosos, antics emprenedors amb èxit que ara treballen a donar suport a noves iniciatives. En aquest context, guanya pes la figura de l'àngel inversor líder, que aglutina al voltant seu altres inversors que es dediquen a poc més que a col·locar el seu diner on ell ho fa. Cal dir que els àngels inversors rarament financen projectes en solitari i, per tant, acostumen a entrar en grup per minimitzar riscos i diversificar el nombre d'inversions.

A Catalunya hi ha actualment set xarxes de business angels, que aglutinen al voltant de tres-centes persones i que reben projectes per avaluar-los i, si escau, invertir-hi. “Realment es fa difícil calcular el nombre d'àngels inversors que operen al mercat català, perquè molts treballen amb diverses xarxes i alguns en cap, però calculem que, d'inversors veritablement actius, no n'hi ha més de 50, a més de les societats familiars inversores”, afirma Oriol Sans, d'ACC1Ó.

La Universitat Ramon Llull, a través de La Salle, desenvolupa l'activitat de suport a l'emprenedoria amb l'Eix Technova, creat el 2009 i coordinat per José Carol. Un total de cinquanta business angels es mouen en aquesta plataforma, que des del seu naixement ha destinat 1,2 milions d'euros a onze projectes. “Amb la crisi està creixent el nombre de propostes que ens arriben, perquè hi ha molts professionals que han perdut la feina i aprofiten aquesta situació per tirar endavant idees que ja fa temps que rumien”, explica Carol.

Tres-cents projectes

L'any passat es van adreçar a l'Eix Technova més de 300 projectes a la recerca de finançament, encara que només es van tancar vuit operacions d'inversió. “A Barcelona cada cop és més important l'emprenedoria i els projectes han guanyat en presentació; ara mateix, per exemple, és impensable que ens arribin propostes que no estiguin ja mínimament desenvolupades i en la primera fase de comercialització”, indica Carol, que destaca la firma d'aprenentatge digit Universal Didactics com una de les grans promeses de la xarxa que coordina.

Esade Ban, la xarxa privada d'inversors de l'escola de negocis, té 120 membres que paguen una quota anual de 350 euros per accedir a les seves propostes. “L'any passat van arribar 450 projectes d'inversió i vint van aconseguir aixecar capital, que es van repartir tres milions d'euros”, diu Fernando Zallo, director d'Esade Ban.

Un augment del nombre de projectes i d'emprenedors que, no obstant això, està creant un cul-de-sac en tota la cadena del procés. “Ara és un mal moment per desinvertir perquè el capital risc, que acostuma a agafar el relleu als inversors particulars en el projecte, té la caixa tancada i dificulta la renovació de carteres”, assegura Zallo, que afegeix: “La clau de tot és la desinversió dels business angels un cop el projecte ha madurat, que a vegades és reeixida amb plusvàlues i d'altres no.”

Al final acabes invertint en persones, perquè un bon equip pot fer bo un mal projecte, i a l'inrevés
Antonio Sala
business angels BCN
Busco negocis que multipliquin per deu la inversió; m'interessa el sector educatiu i els canals de pagament
Ángel García
àngel inversor

LES FRASES

L'activitat s'està professionalitzant, amb uns emprenedors i inversors cada cop més preparats
Felipe Muntadas-Prim
ACC1Ó
El 2012 van arribar 450 propostes d'inversió i 20 van aixecar capital, que es van repartir tres milions
Fernando Zallo
esade ban

L'èxit de Privalia i Wuaki

El portal de venda de moda Privalia i el videoclub en línia Wuaki són els millors exemples d'èxit d'una inversió de business angels en els últims anys. Fundat el 2006, Privalia ha aconseguit tancar sis rondes de finançament. El 2006, Caixa Capital Risc i l'àngel inversor madrileny Luis Martín Cabiedes van ser els primers a apostar per l'outlet en línia. Poc després ja van aterrar fons de capital risc que, en conjunt, han destinat 170 milions per al seu desenvolupament, i han donat sortida a La Caixa i Cabiedes. Wuaki, per la seva banda, va ser creada el 2009 pels germans Roca i Josep Mitjà, que van tenir el suport de diversos business angels. El projecte va concloure el juny de l'any passat, quan el gegant nipó de comerç electrònic Rakuten va adquirir el grup i va generar importants plusvàlues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.