Economia

Els productors del sector mostren al públic les seves darreres novetats

Formatge salat amb aigua de mar, confitures que són un maridatge o les darreres anyades dels vins, exemples de les propostes d'aquesta edició

Els productors del sector alimentari de les comarques gironines han aprofitat l'aparador del Fòrum Gastronòmic per presentar, un cop més, les seves darreres novetats. Al costat de les darreres anyades dels cellers gironins, agrupats o no dins la DO Empordà, s'hi podien trobar productes concrets, com per exemple el formatge fet amb aigua de mar del Mas Marcè de Siurana d'Empordà, una empresa que fa dos anys va rebre ja un premi a la innovació al mateix Fòrum pel seu formatge llanut. Ara arriba amb un formatge fet amb llet d'ovella ripollesa que es comercialitza des de fa mig any i que està salat amb l'aigua de mar i, més concretament, del cap de Creus. L'aigua del Mediterrani és el producte estel·lar de Mediterránea Agua de Mar: aigua extreta des d'una planta de la Costa Brava i una altra d'Alacant per cuinar plats procedents del mar. També amb gust de mar són les sardines fumades d'Eris-Mar de Calonge.

Deixant l'aigua de banda, destacaven ahir les tres varietats de confitures que són un “maridatge complet” i que obren una nova tendència del Museu de la Confitura de Torrent d'Empordà: confitures de tomata confitada amb formatge d'ovella i flor d'orenga, de patata escalivada amb botifarra de perol i de mongetes del ganxet amb bacallà. Bastants metres més enllà, a l'espai de la xarxa de mercats, els productors de la Garrotxa presentaven els seus productes; embotits amb bolets segons la temporada, de Jordi Vilarrasa d'Olot, al costat d'altres productes garrotxins, com ara les farines de fajol i farro de Can Rovira.

L'empresa de Maià de Montcal Liderou ho ha aprofitat per presentar els Ous de Girona de gallines pica a terra, és a dir que no estan engabiades. Són, segons explica el director de l'empresa, Josep M. Vidal, ous amb una closca més dura i molt més gustosos perquè estan alimentades amb productes naturals. Ara la intenció de l'empresa és entrar en el món de la restauració.

Pel que fa als cellers de les comarques gironines presents al Fòrum, tots hi portaven els vins de l'última anyada i alguns presentaven novetats. És el cas, per exemple, d'Eccociwine amb l'Eccoci Premium, l'Eccoci Blanc o l'Eccoci Rosat; el celler cooperatiu d'Espolla amb la seva garnatxa Sol i Serena i el Babalà, “un vi simpàtic blanc”; l'Anhel d'Empordà, un rosat del 2012 del celler Pere Guardiola; el nou vi rosat i el Magenc de Cellers d'en Guilla, o els vins orgànics Phlox 12, Baseia 12, Gris 12 i Geum 12 de Vins de Taller, de Siurana.

La Vinyeta, de Mollet de Peralada, va presentar la seva línia de microvins que elabora en una planta de microvinificació; el celler Arché Pagès, de Capmany, va donar a conèixer un monovarietal de garnatxa negre, Ull de Serp; el celler Masia Serra, de Cantallops, va portar al Fòrum Gastronòmic el nou vi que fa un any que comercialitzen, l'Aroa 2008, i Martí Faixó, de Cadaqués, els vins blancs i rosats del 2012.

Presenten un vi fermentat en àmfores

El celler Loxarel, de Vilobí del Penedès, ha presentat al Fòrum el primer xarel·lo fermentat en àmfores. Es tracta d'un blanc cremós, cent per cent xarel·lo, d'aroma fresc amb accentuades notes de fruites blanques i tropicals i records minerals. Recuperant una tradició de l'època romana, Josep Mitjans, enòleg del celler, s'ha decidit per un envàs noble, que deixa respirar el vi i el manté sempre fresc, gràcies a l'efecte càntir de la terrissa. Un viatge de gairebé 3.000 anys en el temps per recuperar l'essència del vi sense renunciar a les tècniques més modernes. El vi de Loxarel va ser un dels escollits per al tast de vi que va dirigir ahir el sommelier Josep Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.