Gran angular

Objectius de desenvolupament del mil·lenni després de 2015

Els dies 25 a 27 de març està pro­gra­mada a Bali la quarta reunió del grup d'alt nivell creat pel secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des, Ban Ki Moon, per ana­lit­zar de quina forma han evo­lu­ci­o­nat els indi­ca­dors de desen­vo­lu­pa­ment que va esta­blir l'Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des al setem­bre de 2000 amb objec­tius a asso­lir pel 2015 i quins hau­rien de ser els objec­tius que la soci­e­tat inter­na­ci­o­nal adopti per després del 2015 en matèria d'era­di­cació de la pobresa i de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble.

Com és sabut, les Naci­ons Uni­des han impul­sat la lluita con­tra el sub­desen­vo­lu­pa­ment i la pobresa d'una part de la huma­ni­tat des de poc després de la seva cre­ació a la fi de la Segona Guerra Mun­dial i amb més inten­si­tat després del procés de des­co­lo­nit­zació de finals dels cin­quanta del segle pas­sat.

Les Naci­ons Uni­des van impul­sar en el seu dia els Decen­nis del Desen­vo­lu­pa­ment i han creat ini­ci­a­ti­ves tals com el Pro­grama de les Naci­ons Uni­des pel Desen­vo­lu­pa­ment, la Con­ferència de les Naci­ons Uni­des pel Comerç i el Desen­vo­lu­pa­ment, l'Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des pel Desen­vo­lu­pa­ment Indus­trial i altres.

Fruit del males­tar que van crear en alguns països endar­re­rits les polítiques deri­va­des de l'ultra­con­ser­va­dor Con­sens de Was­hing­ton, les Naci­ons Uni­des van llançar tot un seguit de grans con­ferències inter­na­ci­o­nals durant els vui­tan­tes i els noran­tes: con­ferència de Rio de 1992 sobre desen­vo­lu­pa­ment i medi ambi­ent; con­ferència del Caire sobre població el 1994; con­ferència sobre les Dones a Pequín al 1995, con­ferència sobre hàbitat a Istan­bul al 1996; con­ferència sobre la joven­tut a Lis­boa al 1998, i d'altres com les con­ferències sobre els països mes endar­re­rits.

A cada una d'aque­lles con­ferències es va apro­var un pla d'acció per llui­tar con­tra dife­rents aspec­tes de la pobresa i les Naci­ons Uni­des van deci­dir que a l'assem­blea gene­ral del setem­bre del 2000 els lla­vors 189 estats mem­bres apro­ves­sin una sèrie d'objec­tius quan­ti­fi­ca­bles que hau­rien d'acon­se­guir-se pel 2015: reducció de l'extrema pobresa i la fam a la mei­tat del que exis­tia al 2000, fer uni­ver­sal l'edu­cació primària, pro­moure la igual­tat de sexes, reduir la mor­ta­li­tat infan­til, millo­rar la salut mater­nal, com­ba­tre la sida i altres malal­ties trans­mis­si­bles, asse­gu­rar un desen­vo­lu­pa­ment dura­ble i, final­ment, acon­se­guir crear un par­te­na­riat mun­dial pel desen­vo­lu­pa­ment, can­vi­ant a favor dels països pobres les regles de joc comer­cial, finan­cer, de deute, i pro­moure un aug­ment de les aju­des dels països rics als països pobres, millo­res en la trans­ferència de tec­no­lo­gia, etcètera.

Alguns dels objec­tius que es van fixar al 2000 ja s'han acon­se­guit en molts països. La pobresa abso­luta que al 1990 afec­tava el 47% de la huma­ni­tat, al 2008 ja no s'este­nia més que al 24%; l'objec­tiu de l'accés de la població mun­dial a l'aigua pota­ble s'ha fins i tot superat en relació al que s'havia pre­vist.

PAÏSOS SUB­SA­HA­RI­ANS.

Els objec­tius de mor­ta­li­tat infan­til i materna no s'han acon­se­guit glo­bal­ment i són molts els països sub­sa­ha­ri­ans endar­re­rits res­pecte als set Objec­tius del Mil·lenni de caràcter més naci­o­nal. El vuitè objec­tiu del mil·lenni, que volia impul­sar un par­te­na­riat mun­dial a favor del desen­vo­lu­pa­ment, no ha reco­llit els resul­tats espe­rats: no s'ha avançat, per exem­ple en la Ronda de Doha que havia de crear un sis­tema de comerç mun­dial més favo­ra­ble per als països pobres, els flu­xos d'ajuda finan­cera al Ter­cer Món no han cres­cut cap al 0,7% del PIB dels països donants pels pro­ble­mes fis­cals als països donants, resulta impos­si­ble arri­bar a solu­ci­ons glo­bals de pro­tecció del medi ambi­ent, etcètera.

D'ençà que es van fixar els Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment del Mil·lenni l'any 2000, el món ha can­viat molt i ja es pensa que cal­dria esta­blir nous objec­tius per després de 2015. El secre­tari gene­ral de l'ONU va crear el 2012 un panell d'alt nivell com­post per 27 altes per­so­na­li­tats emi­nents perquè pre­sen­tes­sin pro­pos­tes a l'Assem­blea Gene­ral de l'ONU sobre els objec­tius que cal­dria impul­sar a par­tir del 2015.

El grup -com­post entre d'altres mem­bres pel pri­mer minis­tre britànic, els pre­si­dents de Libèria i Indonèsia, el comis­sari euro­peu amb atri­bu­ci­ons de Desen­vo­lu­pa­ment i dife­rents minis­tres i caps d'agències de desen­vo­lu­pa­ment, ONG uni­ver­sals i caps d'empre­ses mul­ti­na­ci­o­nals- està avançant en els seus estu­dis sobre la base que el nos­tre món de 2013 és molt dife­rent a l'exis­tent al 2000: ara estem més sen­si­bi­lit­zats que lla­vors sobre la qüestió de la sos­te­ni­bi­li­tat i l'Agenda Verda, som cons­ci­ents del canvi de pes dels actors inter­na­ci­o­nals amb el fort crei­xe­ment dels BRICS (Bra­sil, Rússia, l'Índia, Xina i Sud-àfrica) i de les transac­ci­ons sud-sud, la neces­si­tat de llui­tar con­tra el perill pro­tec­ci­o­nista, els dese­qui­li­bris pres­su­pos­ta­ris a molts països, el perill de guerra de divi­ses, un pro­tec­ci­o­nisme a l'alça, l'alta deso­cu­pació, la manca de sec­tors cre­a­dors d'ocu­pació, etcètera.

MÉS CON­TUNDÈNCIA.

Al mateix temps, el grup dels 27 ha cons­ta­tat que cal ser molt més con­tun­dent res­pecte al vuitè objec­tiu de desen­vo­lu­pa­ment del mil·lenni de fer avançar el par­te­na­riat glo­bal en temes tals com el reestímul a les inver­si­ons inter­na­ci­o­nals, la pro­tecció quant a canvi climàtic i con­ta­mi­nació, l'estímul a la trans­ferència de tec­no­lo­gia i mul­ti­na­ci­o­nal o la funció de les mul­ti­na­ci­o­nals i el sec­tor pri­vat per impul­sar el desen­vo­lu­pa­ment.

Els nous temps exi­gei­xen noves fites i tant el panell de Naci­ons Uni­des com els experts aglu­ti­nats per la Comissió Euro­pea o pel Comitè d'Ajuda al Desen­vo­lu­pa­ment de l'OCDE, com altres ins­ti­tu­ci­ons de coo­pe­ració i ONG de desen­vo­lu­pa­ment, s'estan afa­nyant per anar con­fi­gu­rant quins hau­rien de ser els objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment que hau­ran de con­so­li­dar o subs­ti­tuir els objec­tius actu­al­ment en vigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.