Reciclatge privat on hi guanyen tots
Les màquines de Garby donen punts als usuaris que compacten els envasos
És un gest que la majoria dels ciutadans tenim interioritzat. Separem els plàstics, els papers i els vidres, i els dipositem als contenidors corresponents. I rebem la satisfacció moral de saber que estem fent el correcte pel que fa a la gestió domèstica de residus. Però aquest fet no implica cap compensació material, ni tan sols una rebaixa en la taxa d'escombraries. L'empresa Garby, amb seu a Castelldefels, tracta de trencar aquesta dinàmica amb les màquines compactadores que ha començat a col·locar, a través de franquiciats, a diferents punts de l'Estat. En té una desena en aquests moments –amb els acords que ja estan signats calculen que arribaran a la trentena d'instal·lacions en dos mesos–, algunes d'elles a Granollers, Premià de Mar, el Prat, l'Hospitalet i Castelldefels. Així ho explica el gerent de Garby, Jordi Pita, que regenta l'empresa des de fa un any. La idea va sorgir a Itàlia fa un parell d'anys, i ara s'està desenvolupant a l'Estat.
El sistema que ha dissenyat Garby pretén “una via alternativa de reciclatge privada”, segons Pita, en què tots hi guanyin: l'usuari final, que rebrà una compensació pel fet de reciclar; la indústria dels envasos, que comprarà un material net i sense contaminació de residus impropis; els comerços adherits a la iniciativa, que es beneficiaran de la publicitat i la bona imatge que el sistema els dóna, i, òbviament, l'empresa i els franquiciats que gestionen el sistema. Per fer-ho possible, Garby ha dissenyat una màquina que es pot instal·lar al carrer, als centres comercials i en oficines, escoles i centres esportius. L'usuari troba tres obertures, on pot dipositar ampolles de plàstic o llaunes. El tap s'ha de dipositar separat: “El destinem a fins solidaris”, explica el gerent de Garby, que aclareix que es donaran a campanyes de recollides com les que busquen aconseguir una cadira de rodes per a un nen discapacitat amb la venda de taps. La màquina compacta l'envàs i dóna a l'usuari un tiquet. Per cada envàs es rep un punt, que es pot bescanviar a l'establiment adherit a la campanya. Normalment és un comerç o un centre comercial que decideix instal·lar una màquina, com han fet Carrefour de Granollers, el Granvia 2 de l'Hospitalet o l'Ànec Blau de Castelldefels. A tall d'exemple, a l'Ànec Blau es poden bescanviar els punts en quatre comerços. Un d'ells és Quinze Nike Shop, una botiga esportiva on per 30 punts s'aconsegueix un 7% de descompte. En el cas del Carrefour de Granollers, amb 30 punts s'aconsegueix una barra de pa gratis. “Però si la màquina es col·loca en una oficina, després els empleats es poden repartir els punts en un establiment adherit”, explica el gerent.
Les màquines es presenten en dues mides i la més gran admet garrafes d'aigua de 5 litres. La màquina petita té una capacitat de fins a 1.200 llaunes i unes 500 ampolles, mentre que les compactadores grans en tenen el doble. Els clients que instal·len la màquina poden triar quins envasos volen que s'hi dipositin, segons el perfil dels usuaris. Per exemple, a l'acadèmia Sánchez Casals, dedicada a l'ensenyament de tennis al Prat, donen prioritat a la recollida d'ampolles perquè els usuaris consumeixen sobretot ampolles d'aigua i de begudes isotòniques.
Juanjo Torres és el franquiciat de Garby que està explotant el sistema a Castelldefels –a banda de l'Ànec Blau, els supermercats Sorli Discau s'han interessat per les màquines, una de les quals es col·locarà a l'establiment del passeig Marítim–. Torres explica que, a banda del negoci, finançat en part per la publicitat que els establiments adherits posen als tiquets i a les màquines, el sistema pot tenir un interès social. Per exemple, l'escultor Lorenzo Quinn, veí d'aquesta ciutat, ha acordat realitzar una escultura amb llaunes reciclades que s'instal·larà al passeig Marítim.
Reciclatge privat on hi guanyen tots