rquima
La fusta com a alternativa al ‘totxo'
Arquima, de Sant Andreu de la Barca, crea un sistema constructiu per fer edificis de qualitat fins a quatre plantes d'alçada
Quan sentim a parlar d'una construcció de fusta potser ens imaginem una cabanya a la riba d'un idíl·lic llac o, a la banda lletja de la comparació, un barracó prefabricat que substitueix unes aules escolars. A altres països, tanmateix, la construcció de fusta està tan estesa com la de formigó, i això és el que tracta d'aconseguir l'empresa Arquima, amb seu a Sant Andreu de la Barca. “Aquí hi ha molt de desconeixement i s'associa la fusta a la baixa qualitat”, assegura José Antonio González, gerent de la companyia. “Hi ha assumides dues mentides: que la fusta és insegura contra el foc i que destruïm els boscos.” Per desmentir-ho, aquest empresari recorda que la fusta és un aïllant tèrmic i que una biga d'aquest material que cremi “estarà freda per dins i aguantarà més que una de ferro abans de col·lapsar-se”. Pel que fa als boscos, “treballem amb els segells PEFC i FSC, que certifiquen que la fusta prové de boscos gestionats de forma sostenible. No comprem la fusta a l'Amazones, sinó a Àustria, un país que fa segles que no té incendis forestals perquè els boscos estan ben gestionats”, afirma. El material emprat per Arquima és l'avet austríac, sobretot, i també el francès, una fusta resistent i que ofereix la millor relació de qualitat-preu del mercat.
Amb aquesta filosofia, Arquima construeix edificis de fusta des del 2008, tot i que és hereva d'una empresa que treballava al sector de la fusta entre el 2001 i el 2007, any en què va fer fallida. “Aprofitem el saber fer anterior però sense estirar més el braç que la màniga. S'ha acabat la felicitat dels crèdits”, sentencia González.
Arquima ha desenvolupat dos sistemes per construir edificis. El primer l'anomena SEA, que significa Sistema Envolvente Arquima. La novetat és que l'estructura de fusta no es construeix al lloc on s'aixecarà l'edifici sinó que es crea tot l'embolcall, que inclou els murs, les façanes i els envans, en un taller propi a Sant Andreu de la Barca. D'aquesta manera s'estalvien les dificultats que puguin ocasionar sobre el terreny les inclemències meteorològiques. Amb aquest sistema les edificacions s'aixequen planta a planta i l'alçada màxima és de dos pisos. És, de fet, una construcció modular amb estructura de fusta per fer edificacions petites que està molt estesa a Europa.
Per poder fer edificacions més altes, Arquima ha creat un nou sistema, que anomena CA2D. L'avantatge que presenta respecte del SEA és que permet construir edificis de més alçada, fins a quatre plantes. Tradicionalment, els edificis alts es fan amb contralaminat, és a dir, amb blocs massissos de fusta. “Pocs ho fabriquen i costa negociar el preu. Nosaltres no volem dependre de ningú i volem un producte exportable”, assenyala González. La fórmula ha estat una estructura d'entramat, no massissa i amb una capa aïllant al mig. Arquima construeix els nuclis dels edificis en vertical, amb blocs que tenen l'alçada final de l'edifici, i que es munten al terreny “com si fos un Lego”. Els avantatges del CA2D són, segons el gerent d'Arquima, uns blocs més lleugers, amb menys fusta, cosa que repercuteix en un preu menor, no només pel material sinó perquè és més fàcil de transportar.
González defensa que la construcció amb fusta és més sostenible que la feta amb formigó i presenta alguns avantatges interessants: “A més de la calidesa de la fusta, una casa surt de mitjana un 15% més barata que amb formigó i la construcció és més ràpida, d'entre tres i quatre mesos.”
Facturació
300.000 €
Treballadors
8
Any de fundació
2008
Prototip per a la Creu Roja a Llinars del Vallès
R.M.B.El sistema CA2D és ideal per a blocs de pisos i per a equipaments com escoles i hospitals. Així ho defensa Arquima, i per posar la idea a prova ha construït, amb l'arquitecte Francesc Guàrdia, un prototip de tres plantes i 200 metres quadrats. L'edifici està instal·lat al carrer Ramon Casas de Llinars del Vallès, i a través d'un conveni amb l'Ajuntament d'aquest municipi, el local se cedirà a la Creu Roja. Arquima necessitava fer un prototip a escala real per poder certificar el sistema constructiu CA2D, i l'edifici els serveix, a més, com a element publicitari, per poder-lo mostrar als seus clients. El prototip ha estat finançat per la Generalitat i diverses empreses.
La fusta com a alternativa al ‘totxo'