Empreses

La Bruixa d'Or vola cap a altres punts d'Europa a obrir mercat

La venda de loteria a l'exterior compensa la caiguda de la demanda interna

En moments de crisi és quan cal assumir reptes i ser més ambiciós

A banda de l'automoció, BVentura també està present en sectors com l'aeroespacial o el mèdic, que es preveu estratègic.“Ens volem diversificar encara més dins el camp de l'automoció, i ja treballem en sistemes de direcció i d'aire condicionat per a cotxes”, explica Ventura. “A més, som molt coneguts i valorats en el mercat alemany però no volem tancar portes en altres mercats”, explica.Juguen els alemanys a la loteria? Una persona s'ha fet aquesta pregunta des del cor del Pirineu català i la resposta ha estat positiva. Xavier Gabriel, l'inquiet i sorprenent empresari que va convertir una modesta administració de loteria de comarques en un autèntic fenomen social que atreu milers de visitants al Pallars Sobirà, ha posat en marxa la internacionalització de l'empresa i intenta obrir mercat al centre d'Europa.

De moment, ja ha iniciat els contactes per obrir una delegació a Alemanya de la mà de l'Euro Milions, un joc d'àmbit europeu amb seu central a París que combina un públic potencial molt ampli, baix preu de la butlleta, premis milionaris i una baixa probabilitat de premi. Alemanya de moment no hi participa directament però internet i les tecnologies de comunicació han trencat barreres i es pot jugar des d'una casa dels afores de Munic amb la mateixa naturalitat que fent una butlleta a Catalunya a l'administració de loteria de la cantonada. “No tenim fronteres, des de Sort venem loteria al Japó, ara ens volem plantar al centre d'Europa amb força, és precisament en moments de crisi quan cal plantejar-se nous reptes i ser més ambiciós que mai”, reflexion Xavier Gabriel.

De moment, aquesta obertura a nous mercats els ha permès aturar la caiguda de facturació provocada per la caiguda de les vendes de loteria a l'Estat espanyol, a causa de l'atur i la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies. Davant el mite que amb la crisi i les dificultats econòmiques les famílies proven a jugar més a la loteria, la realitat és que la venda de loteria estatal ha disminuït lleugerament mentre que altres formes de joc, com les de la Generalitat, s'han desplomat en un 40% entre els anys 2008 i 2012. El consum intern està en davallada, i també el consum de somnis i atzar. “Nosaltres tenim els mateixos clients, però compren menys loteria”, explica Xavier Gabriel. “La tendència dels darrers anys ha estat a baixar la facturació, però en el darrer any hem aconseguit mantenir-la en uns 70 milions gràcies sobretot a les vendes a l'exterior”, explica l'empresari.

Aquesta situació econòmica, però, no ha fet arronsar Gabriel i la Bruixa d'Or. A més de l'exploració de nous mercats, s'han llançat en plena recessió a nous projectes de patrocini i d'obra social, així com l'obertura d'un cafè, cocteleria i botiga de productes alimentaris artesanals al costat de l'administració de loteria. “La crisi és un oasi en el desert, és un lloc on parem i podem descobrir noves fonts que seguir el camí”, diu Gabriel: “És cert que hi ha molta gent passant-ho malament, però també és el moment de saber veure les oportunitats.”

Patrocini a manresa

Un exemple d'això és la signatura, aquest mes d'abril, de l'acord que converteix La Bruixa d'Or en el principal patrocinador del Bàsquet Manresa. L'acord dóna estabilitat econòmica al club i en garanteix la continuïtat en un moment complicat per a l'entitat, que prèviament també va fer una crida a aportacions de micromecenatge per fer front a la situació, i al mateix temps l'equip portarà ara la Bruixa d'Or en el seu nom oficial. “No només ajudem a mantenir el club, sinó que el club ens ajudarà també a aconseguir una gran notorietat de marca”, sosté Gabriel. El patrocini és a llarg termini i no està lligat als resultats esportius, segons l'empresa.

Gabriel també aprofita per donar consells sobre èxit empresarial. I l'escolten arreu: el seu darrere llibre, Res no és impossible, acaba de ser editat en xinès i es distribuirà en aquell país. “La sort no ve perquè sí, la sort és lluitar, pensar diferent, ser valent i voler ser el primer”, resumeix.

Facturació

70 M€

Treballadors

9

Any de fundació

1986

Xavier Gabriel, que havia fet de noi dels encàrrecs en una entitat financera a Lleida, va arribar a Sort per muntar la primera empresa de ràfting. Després, va convertir l'administració de loteria en La Bruixa d'Or, la que més factura a Catalunya

Pisos de lloguer a un euro

La Bruixa d'Or també ha posat la seva fundació a treballar en nous projectes socials en plena de crisi. Hi destaca la promoció d'habitatges a un euro de lloguer a Rialp, adreçada a famílies sense ingressos. En la primera promoció, de 16 pisos, la fundació ha fixat com a criteri de selecció que un dels fills tingui alguna malaltia que necessita tractament especial. De moment, ja hi viuen les dues primeres famílies. “Ja he començat a moure'm per ajudar-los a trobar feina a la comarca, ja que la idea és que sigui un ajut temporal i com abans pugin tirar endavant per ells mateixos, abans deixaran lliure el pis perquè una altra família amb necessitat se'n beneficiï”, explica Gabriel. La idea de l'empresari és obrir el projecte a qualsevol persona i promotor de Catalunya que tingui un pis sense ús i que el vulgui cedir durant un temps a famílies amb necessitat per un lloguer que no superi els 75 euros mensuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.