Gran angular

DE MEMÒRIA

Joan Sardà i la ficció de llibertat

Joan Sardà i Dexeus va ser clau en l'orientació econòmica estratègica de l'Estat en diversos aspectes, com al 1959 quan Sardà pensa el pla d'estabilització de l'economia espanyola i la integració de l'Estat espanyol a l'FMI, el Banc Mundial i l'OCDE, que faran possible la inversió estrangera, l'entrada de turisme i l'emigració a l'Europa rica

Una de les carac­terísti­ques més atrac­ti­ves de l'iti­ne­rari vital i de la sem­pre dis­creta per­so­na­li­tat del pro­fes­sor Joan Sardà i Dexeus (Bar­ce­lona, 1910-1995) és la seva capa­ci­tat per donar res­posta –i, sobre­tot, res­posta ade­quada- en alguns dels moments més difícils i més durs de l'eco­no­mia cata­lana del segle XX.

Aquests moments en queè les ori­en­ta­ci­ons de Sardà foren deci­si­ves han estat tres: 1937, 1959 i 1977. Pri­mer, gener de 1937, amb els Decrets de s'Agaró, o Pla Tar­ra­de­llas, quan el govern de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya assajà de posar ordre mone­tari i finan­cer als pro­ces­sos de col·lec­ti­vit­zació, muni­ci­pa­lit­zació i naci­o­na­lit­zació enge­gats a l'estiu de 1936. Segon, 1959, quan Sardà pensa el pla d'esta­bi­lit­zació de l'eco­no­mia espa­nyola, i la inte­gració de l'Estat espa­nyol a l'FMI, el Banc Mun­dial i l'OCDE, que faran pos­si­ble la inversió estran­gera, l'entrada de turisme i l'emi­gració a l'Europa rica. Ter­cer, 1977, Pac­tes de la Mon­cloa, per sor­tir d'una dic­ta­dura i entrar en una democràcia. Amb un grup reduït i super­dis­cret d'experts for­mat per dos cata­lans i dos madri­lenys: Joan Sardà, Enri­que Fuen­tes Quin­tana (futur vice­pre­si­dent del govern Suárez), Ángel Rojo (Banc d'Espa­nya) i Josep Jané Solà (pro­fes­sor de la UB i ban­quer).

For­mat en una família culta de la bur­ge­sia mit­jana de Bar­ce­lona, estu­di­ant a la facul­tat de dret de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, Joan Sardà va començar a tre­ba­llar en qüesti­ons econòmiques i a escriure -molt aviat, als 18, 19, 20 anys!-uns arti­cles espe­ci­al­ment lúcids on ana­lit­zava les qüesti­ons més punyents: les cri­sis de tre­ball, la política pro­tec­ci­o­nista, el soci­a­lisme i la lli­ber­tat indi­vi­dual, Rússia i el libe­ra­lisme, la qüestió jueva, les rela­ci­ons indus­tri­als. En aquests arti­cles, Sardà arri­ba­ria molt a fons dels temes que trac­tava.

Per exem­ple, quan lle­gim, a L'Opinió (n. 38, 1928), “el libe­ra­lisme d'antiga escola que encara pre­do­mina actu­al­ment, des­cen­dent del lais­sez-faire, lais­sez-pas­ser, no pro­clama la lli­ber­tat, sinó la més tirànica de les tira­nies, perquè, pre­ci­sa­ment, sota aquesta forma d'orga­nit­zació social només són lliu­res els pode­ro­sos, men­tre que la gent que ha de viure del seu tre­ball pos­se­eix, sola­ment, una ficció de lli­ber­tat”. El resul­tat d'aquesta ficció seria que “el nom­bre de gent sense feina és, avui, força ele­vat per tota Europa, i aquest nom­bre ten­deix a pro­gres­sar… Una de les carac­terísti­ques d'aquest fet és la impos­si­bi­li­tat per part dels governs d'atu­rar-lo… Per altra banda, els obrers matei­xos man­cats de tre­ball des­con­fien de l'acció dels governs, àdhuc dels governs soci­a­lis­tes” (L'Opinió, n. 62, 1929).

Ales­ho­res, la pre­gunta era (és): “Les solu­ci­ons, on són?” Sardà era cons­ci­ent que la res­posta era “molt difícil”. Sardà escriu que cal desit­jar que sigui “des­car­tat el camí revo­lu­ci­o­nari”. Per raons diver­ses, entre les quals la idea que “per la recons­trucció de l'Europa devas­tada per les llui­tes revo­lu­cionàries es neces­si­ta­rien capi­tals, i aquests hau­rien de sor­tir de l'únic lloc pos­si­ble i aquest lloc és Amèrica”.

El Sardà de 1929, que no pensa que l'ajuda nord-ame­ri­cana a Europa sigui con­ve­ni­ent, apunta en altres direc­ci­ons: 1) “Una unió com­pleta entre els afec­tats i tots els que lle­ial­ment pro­cu­res­sin tro­bar-li la solució”, 2) “Una potent i ben orga­nit­zada xarxa sin­di­cal que s'estengués a tots els estats d'Europa”, 3) “La unió entre els estats, pre­ce­dent indis­pen­sa­ble”, 4) “Con­ce­dint crèdit, posar en mans dels sin­di­cats els mit­jans per orga­nit­zar la pro­ducció en la pro­porció en què el capi­tal pri­vat no fos sufi­ci­ent”.

Així, Sardà pro­posa: un pacte (una “unió”) entre els sec­tors direc­ta­ment afec­tats per la crisi, la unió dels estats d'Europa i la rebro­tada del crèdit ban­cari. Sor­pre­nent­ment, en canvi, Sardà (ori­gi­nari d'un país on el sin­di­cat més impor­tant és la CNT, un sin­di­cat poc par­ti­dari dels pac­tes), pensa que cal donar un gran pro­ta­go­nisme als sin­di­cats (que hau­rien d'actuar a escala euro­pea), fins al punt de fer-los res­pon­sa­bles de dema­nar crèdits al sis­tema ban­cari i d'inver­tir.

Dos anys després, en un altre arti­cle, Sardà pre­senta un tre­ball de l'Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball, l'OIT de Gine­bra, sobre el nou model de rela­ci­ons indus­tri­als dins d'algu­nes grans empre­ses euro­pees: Sie­mens-Schuckert, Metro de Lon­dres, mines del Sarre, Bat'a, fàbrica txeca de calçat, i altres. A Ale­ma­nya, la llei de con­sells d'empresa de 1872 obria la porta a la for­mació de comitès d'obrers, que serien reforçats a par­tir d'una nova llei de 1916. A Bat'a, l'auto­no­mia dels tallers, i de les diver­ses bran­ques de l'empresa, i l'adopció del sis­tema de pri­mes, “tracta d'intro­duir a din­tre mateix de la fàbrica un sis­tema de com­petència. Per mitjà d'una certa auto­no­mia i de la par­ti­ci­pació en els bene­fi­cis de cada obrer o de grups d'obrers, es tracta d'esti­mu­lar una com­petència entre els dife­rents sec­tors d'obrers” (Justícia social, 25, 1931). ¿La com­petència seria, també, una ficció de lli­ber­tat?

La faceta de professor

El curs 1933-34, Joan Sardà i Dexeus esdevingué un dels primers professors joves de la nova Facultat de Dret i Ciències Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquell moment, l'Institut d'Investigacions Econòmiques li publica el seu primer llibre: Els problemes de la banca catalana, escrit amb Lluc Beltran. El 1955, Sardà és al moment inicial de la nova Facultat de Ciències Econòmiques de la UB. El 1969, Sardà és a les primeres passes (cursos de doctorat) de la primera Facultat d'Economia d'una nova universitat, la UAB. Ros Ombravella, Antoni Montserrat i Ernest Lluch li demanaran el pròleg d'un text bàsic, L'aptitud financera de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.