Massa aigua a la fruita
‘Cracking' Les pluges contínues d'abril i maig han provocat pèrdues en la fruita quan s'estava a punt de collir VARIETATS Les cireres i els préssecs plans, els fruits més afectats
Les intenses i contínues pluges d'abril i maig han comportat un excés d'aigua en les explotacions fruiteres i han provocat un fenomen anomenat cracking, que consisteix en un excés d'aigua en un fruit que s'està formant o que està a punt de collir-se i que l'acaba esberlant o obrint. El Baix Segre, terra fèrtil de primera i que genera bona part de la fruita primerenca que es consumeix arreu del món, ha viscut una bona sotragada per culpa del cracking. Aquest excés d'aigua fa que la polpa o part carnosa de cireres, préssecs, nectarines i préssecs plans o paraguaians s'esberli o es podreixi. Segons la varietat o el fruit, o bé s'han trencat i obert o bé només s'han esquerdat. El cracking fa que aquesta polpa creixi més, absorbeixi més aigua del que és habitual i trenqui la pell exterior.
Aquests talls o esquerdes en els fruits els inutilitzen per al mercat i, per tant, el pagès envia el fruit a la indústria o el deixa a terra. Els agricultors saben que poden tirar determinats productes per apaivagar els efectes d'un excés d'aigua, ja sigui per evitar fongs o herbicides per un creixement desmesurat de males herbes a les plantacions. Les pèrdues al Baix Segre s'estimen entre un 30% i un 60%, i afecten sobretot les cireres i els paraguaians. No obstant això, en el cas de les cireres primerenques, cares i molt buscades al mercat, les pèrdues per culpa del cracking han arribat al 80%, segons expliquen portaveus de sindicats i agricultors afectats.
Aquestes “pesades” pluges de maig han provocat pèrdues en moltes plantacions d'arreu del país. A més del Baix Segrià, al Baix Llobregat i a les Terres de l'Ebre també s'ha malmès bona part de la collita primerenca de pastanagues i espinacs o cireres, respectivament. Les primeres estimacions són d'unes pèrdues d'entre el 40% i el 70% al Baix Llobregat en les esmentades verdures, segons càlculs d'Unió de Pagesos (UP). A les Terres de l'Ebre i al Baix Segrià haurien perdut fins al 70% de les collites de les cireres més primerenques i del 30% en els préssecs plans del sud de Ponent.
La fruita primerenca que no ha quedat malmesa tampoc té bona sortida al mercat perquè amb tanta aigua ha perdut sabor i queda més aigualida. El sector, però, espera que amb la resta de la collita de cireres, per exemple, es pugui cobrir la campanya, malgrat que veuran reduïts els ingressos. I és que més d'un agricultor no collirà dels arbres aquesta fruita esquerdada, ja que és un cost afegit i que no pot compensar amb la resta de la campanya. A més, alguns arbres ja havien passat per una aclarida prèvia, és a dir, la neteja i alleugeriment que es fa als fruiters per no carregar en excés les branques i afavorir el creixement dels fruits amb més espai. Les plantacions ja aclarides deixaran la fruita malmesa als arbres i les que encara no havien fet aquest procés podran netejar aquest cracking i esperar que no es repeteixi en el que queda a l'arbre, segons expliquen des d'Unió de Pagesos. No obstant això, l'increment de costos està garantit.
Assegurances
D'altra banda, aquest tipus de danys no està cobert expressament en les assegurances agràries i, per tant, només es podrien incloure en les pòlisses d'explotació que abracen danys que computen en el global de la propietat i no en un conreu determinat, segons expliquen pagesos afectats.
Malgrat aquest primer sotrac en la campanya de la fruita d'aquest estiu, que tot just acaba de començar, el sector agrícola és optimista i preveu que sigui un bon any, sempre que no es repeteixin més episodis de cracking o no es torni a donar una pedregada com la de l'any passat, que va malmetre bona part de la collita de fruita de les comarques de Lleida. Les primeres estimacions de l'associació d'empreses de fruita de Catalunya, Afrucat, i del Departament d'Agricultura assenyalen un augment de l'11% de la producció en fruita de pinyol, sobretot en préssec i nectarina a Catalunya, en relació amb la collita del 2012. Lleida acapara la major part d'aquesta producció de fruita d'os.
LES XIFRES
El cereal aguanta en un bon any
Les pluges, per ara, respecten la campanya de cereals, tot i que en alguna zona s'han donat casos de podridura o que la plantació es tomba o s'ageu, com en diuen els pagesos. No obstant això, Alejandro Domingo, responsable del sector dels cereals d'Unió de Pagesos, concretava que es tractava de casos molt puntuals i que les previsions indiquen que serà “un any bo i que fins i tot podria ser extraordinari”.
Fins i tot, les pluges haurien afavorit els cereals de secà i l'absència de forta calor també provoca que la maduració del blat sigui lenta i comporti més producció de farina, segons Domingo.
Tot i això, els pagesos estan en alerta, com sempre, per controlar que la humitat no derivi en plagues de fongs o que un altre excés d'aigua malmeti una collita que en algunes zones es començarà a collir en dues setmanes.