Economia

La Reserva Federal manté per sorpresa el pla d'estímuls

La Fed continuarà injectant diners al sistema a través de la compra de bons en espera de “més evidències de represa”

Obama alerta que les disputes pel sostre del deute tindran conseqüències negatives per a l'economia

La Reserva Federal dels Estats Units va sorprendre ahir la majoria de gurus econòmics en fer pública la decisió de mantenir vigent el seu controvertit pla d'estímuls. El llarg debat al si de la Fed entre els partidaris de la injecció de milions de dòlars a les arques públiques i els que prefereixen començar a posar fi al pla va acabar ahir amb l'anunci que el banc central nord-americà continuarà comprant bons i títols hipotecaris per valor de 85.000 milions de dòlars (63.500 milions d'euros) al mes.

“El comitè ha decidit esperar que hi hagi més i més importants evidències que el progrés econòmic serà sostingut abans d'ajustar el ritme de les compres”, es podia llegir en el comunicat del Comitè Federal del Mercat Obert, fet públic després de la fi de les reunions de setembre. La Fed també va sorprendre les borses, que s'havien anat preparant les darreres setmanes davant la possibilitat que el banc central comencés a retirar els seus estímuls. El president de la Reserva, Ben Bernanke, va deixar oberta la possibilitat de començar a reduir el ritme dels estímuls “abans de final d'any”, però els índexs d'atur no són prou favorables.

Una de les preocupacions de la Fed són els continus estira-i-arronses entre demòcrates i republicans, embrancats de nou en les negociacions pel sostre del deute, el qual l'administració va assolir el maig passat. Fins ara, els ens públics s'han continuat finançant gràcies a provisions que, més d'hora que tard arribaran a la fi. En aquest sentit, el president dels EUA, Barack Obama, va tornar a alertar que les disputes sobre el sostre del deute “tindran conseqüències desastroses per a l'economia”.

Acusa l'oposició

En una compareixença davant d'un nombrós grup d'empresaris convocats per l'associació Business Roundtable, Obama va acusar membres del Partit Republicà de voler-lo “extorquir”, en exigir-li que deixi de finançar els programes de salut a canvi de resoldre el problema del deute. “Mai en la història dels EUA havíem vist utilitzar el sostre del deute com a amenaça per extorquir un president”, va assegurar Obama.

“No podem convertir en un hàbit això de convertir el deute dels EUA en moneda de canvi per fer política”, va concloure el president, que va reiterar que no negociarà la qüestió amb els republicans.

Les claus

L'atur als Estats Units no baixarà del 6% fins al 2015

D.T

Una de les principals raons que el president de la Fed ha citat com a argument a favor dels estímuls és l'elevat nombre de gent aturada als Estats Units. En aquests moments, l'atur és del 7,3%. És la xifra més baixa des del desembre del 2008 i, malgrat que queda lluny d'aquell 10% de l'octubre del 2009, continua sent massa elevada als ulls dels responsables econòmics.

Pronòstics

La Fed va publicar també ahir previsions de l'economia. Segons els seus càlculs, l'atur es mantindrà entre el 7,1% i 7,3% el 2013 i baixarà entre el 6,4% i el 6,8% el 2014. L'atur no baixaria del 6% fins al 2015, i ho faria més aviat molt just, ja que l'ens pronostica un índex mitjà d'entre el 5,9% i el 6,2%.

Borses

La Reserva Federal dels Estats Units, doncs, no les té totes. El Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC) s'ha mostrat dividit sobre la possibilitat de començar a retirar ja els estímuls econòmics. Pocs volien un tall dràstic del pla, però la majoria es mostrava favorable a rebaixar-ne el ritme. La notícia, almenys, serà ben rebuda a les borses, on es tem el dia que l'ens deixi de comprar bons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.