Economia

Josep Maria Ginabreda

exgerent de la cooperativa de la Vall d'en Bas

“No som cooperants per naturalesa”

Ha estat al capdavant de la cooperativa de la Vall d'en Bas, tot un símbol del camp català

Ha viscut de primera mà els processos de creació del municipi i de concentració parcel·lària

REMENANT EL TERRÒS
Ginabreda té més temps ara per dedicar-se a menar la terra, a fer de pagès, una feina en la qual se sent molt còmode. Conrea cereals, fajol, hortalisses i blat de moro.
Crec que la concentració de set pobles va ser una cosa avançada al seu moment i, ara, el temps ens ha donat la raó
El retard en l'obertura de Bracons ha frenat quinze anys l'expansió de les empreses de la Vall d'en Bas i de la Garrotxa

El noi de can Canal de Sant Pri­vat d'en Bas mena ara 20 quar­te­res del mas fami­liar. Ha dei­xat enrere 39 anys a la gerència de la coo­pe­ra­tiva de la Vall d'en Bas, una de les més potents del país. Aquest home, que és tes­ti­moni de pri­mera mà de la trans­for­mació admi­nis­tra­tiva i agrària de la vall, sem­pre ha tin­gut vocació de pagès. For­mat en eco­no­mia agrària a l'escola de nego­cis d'Esade, ha anat com­ple­tant l'apre­nen­tatge amb l'exer­cici del dia a dia.

Vostè va viure el procés de cre­ació d'un nou muni­cipi i una de les trans­for­ma­ci­ons agrícoles més espec­ta­cu­lars del segle pas­sat. Els pot expli­car?
Al 1967, jo era fun­ci­o­nari de l'Ajun­ta­ment de Sant Esteve d'en Bas i es va pro­duir la con­cen­tració de la Pinya, Sant Pri­vat d'en Bas, els Hos­ta­lets d'en Bas, Joa­ne­tes, el Mallol, Sant Esteve i Puig­par­di­nes en un sol muni­cipi, la Vall d'en Bas, tot i que cadas­cun va man­te­nir la seva per­so­na­li­tat. I, a la vegada, es va pro­ce­dir a la par­cel·lació de les ter­res de con­reu de la vall.
Quina era la situ­ació del camp?
Estava fona­men­tat en un model molt tra­di­ci­o­nal, amb poques vari­e­tats i molt rústi­ques i sense meca­nit­zació. Era una agri­cul­tura molt endar­re­rida i els page­sos quasi no esta­ven en con­tacte. No hi havia bon accés als camps, tot era ple de regue­rots que no desai­gua­ven...
I com es va arre­glar tot això?
Les par­cel·les eren molt peti­tes i irre­gu­lars i, de cada vuit, se'n va fer una i es van apro­par a les masies dels qui n'eren pro­pi­e­ta­ris. A més, se'ls va donar forma geomètrica, es van obrir recs i es va cons­truir l'actual xarxa de car­re­te­res i camins cone­guda com la Par­cel·lària.
Tota una revo­lució, no?
Sí, però sobre­tot per l'evo­lució men­tal i estratègica que va com­por­tar i que va fer evo­lu­ci­o­nar la gent de la vall.
De fet, es parla molt dels muni­ci­pis petits, d'agru­par ser­veis, d'ajun­tar-se en un de sol...
Crec que la con­cen­tració de set pobles va ser una cosa avançada al seu temps. El temps ens ha donat la raó.
I, enmig de tot ple­gat, neix una coo­pe­ra­tiva. Com ho recorda?
Va ser l'any 1971 i era un moment d'eufòria. Encara hi havia dic­ta­dura i va néixer com a Grupo Sin­di­cal de Colo­ni­zación, perquè el nom de coo­pe­ra­tiva tenia con­no­ta­ci­ons comu­nis­tes; amb la democràcia, va pas­sar a ano­me­nar-se Soci­e­dad Agra­ria de Trans­for­mación pre­ci­sa­ment per fugir de la con­no­tació fran­quista de l'ante­rior deno­mi­nació, i quan Cata­lu­nya va tenir auto­no­mia es va cata­la­nit­zar. La nos­tra manera de fer i ser, però, és de coo­pe­ra­tiva i la SAT es mem­bre de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya.
I el resul­tat de tot ple­gat ha estat espec­ta­cu­lar...
Som el muni­cipi gironí que té més page­sos cen­sats i amb el relleu gene­ra­ci­o­nal asse­gu­rat. Hi ha aju­dat, és clar, tot el procés abans comen­tat, la pro­fes­si­o­na­lit­zació i la meca­nit­zació.
Quants socis té la coo­pe­ra­tiva en l'actu­a­li­tat?
Ara, 350, la mei­tat dels quals són page­sos de la vall, i la resta, d'altres muni­ci­pis que apos­ten pels ser­veis que se'ls ofe­reix.
La Vall d'en Bas té les ter­res agrícoles de més qua­li­tat de Cata­lu­nya, segons un estudi de la Gene­ra­li­tat. Com hi va con­tri­buir la par­cel·lació?
La terra ja era bona i la plu­vi­o­me­tria era i és alta. L'ober­tura de recs, però, va per­me­tre que les zones inun­da­bles que són fona­men­tals a la zona s'omplis­sin i des­guas­ses­sin quan es volia. També perquè es va intro­duir la meca­nit­zació i els page­sos es van pro­fes­si­o­na­lit­zar.
Fem memòria. Com va ater­rar vostè a la coo­pe­ra­tiva?
L'any 1974 es va cons­truir el magat­zem de gra i em van dema­nar que en fos gerent. Vaig dir que ho seria pro­vi­si­o­nal­ment fins que en tro­bes­sin un.
Però, ho ha estat fins ara. Per què ho deixa?
M'he jubi­lat després de 39 anys. He acu­mu­lat hores i he avançat la jubi­lació. Amb el canvi de pre­si­dent de fa dos anys, s'ha anat cre­ant un nou equip i ara s'ha cul­mi­nat el procés de subs­ti­tució gene­rat des de fa un parell d'anys. Tinc clar que calen els relleus, són impres­cin­di­bles per enca­rar els rep­tes de futur d'una altra manera, per garan­tir el futur.
I a par­tir d'ara, què?
He cotit­zat 43 anys a la segu­re­tat social i, ara, puc dedi­car-me a l'explo­tació dels ter­renys fami­li­ars. A part, con­ti­nuo col·labo­rant al cer­cle Euram Gar­rotxa ges­ti­o­nant l'arri­bada de la fibra òptica a la comarca, sóc direc­tor de la revista Vern­ta­llat, par­ti­cipo al pro­grama de Ràdio Olot Tren­quem el Cuc, con­ti­nuaré la tasca d'asses­so­ra­ment i xer­ra­des sobre temes agra­ris i agro­bo­ti­gues i col·labo­raré com a soci i exge­rent en tot el que cal­gui a la coo­pe­ra­tiva, també a la Fira de Sant Nico­lau, estic als Amics del Ves­com­tat de Bas...
Què li sem­bla fer una cro­no­lo­gia de la coo­pe­ra­tiva?
El 74, es va inau­gu­rar el magat­zem per al gra sub­mi­nis­trat pel Sempa; el 76, vam com­prar el molí per fer pinso; el 78, un asse­ca­dor de cere­als; el 82, vam fer la fàbrica de pinso i vam ini­ciar la comer­ci­a­lit­zació i la reco­llida de llet dels socis i vam com­prar l'11 per cent de l'Agru­pació Lle­tera Mont­seny. El 82 vam començar la venda de llet i for­mat­ges Vern­ta­llat-Vall d'en Bas.
Algun any molt asse­nya­lat?
Sí, el 83, que és quan vam fer un canvi de genètica en el sec­tor lacti amb vaques ale­ma­nyes i holan­de­ses, cosa que ens va per­me­tre pas­sar d'una pro­ducció de 3.500 litres per any als 9.000 actu­als. També vam can­viar el maneig. El 91, vam posar en marxa una planta de tri­atge de fesols. El 1993, vam obrir les agro­bo­ti­gues de Can Trona, seu de la coo­pe­ra­tiva, i a Sant Feliu de Palle­rols. També vam posar en marxa el forn de pa i el bar res­tau­rant. El 96, vam obrir agro­bo­ti­gues a Olot i la car­nis­se­ria i la sala de des­fer. El 99, vam comer­ci­a­lit­zar pata­tes amb marca Trum­fes SL i el 2000 vam ini­ciar un cate­ring per a vaques.
Quins són els pro­duc­tes estre­lla?
Des de sem­pre, el blat de moro en gra i per ensit­jar. La millora de vari­e­tats i del maneig ens ha permès fer dues colli­tes cada tem­po­rada.
I les xifres?
La coo­pe­ra­tiva ha pas­sat de dos tre­ba­lla­dors a temps par­cial fins als 55 actu­als i a ser la pri­mera empresa del muni­cipi, amb una fac­tu­ració de més de 8 mili­ons d'euros anu­als, la mei­tat del sec­tor comer­cial.
Fem filo­so­fia. Com defi­ni­ria el coo­pe­ra­ti­visme?
No és una filo­so­fia real. Les per­so­nes no som gene­ro­ses ni coo­pe­rants per natu­ra­lesa. El coo­pe­ra­ti­visme és secun­dari, neix per donar res­posta a la neces­si­tat de treure pro­fit indi­vi­dual d'una actu­ació con­junta. S'ha fet neces­sari, perquè molta gent del camp són grans tre­ba­lla­dors, però no bons ges­tors. Cal tro­bar, però, un equi­li­bri. Si les coo­pe­ra­ti­ves estan domi­na­des pels tecnòcra­tes, es men­gen els page­sos i si manen només els page­sos, es men­gen la coo­pe­ra­tiva. Cal tro­bar un equi­li­bri entre l'interès gene­ral i el par­ti­cu­lar dels socis.
Un dis­curs molt sin­di­ca­lista, no?
Els sin­di­cats són molt buròcra­tes, creen més burocràcia. L'admi­nis­tració els ha com­prat a canvi d'ocu­par càrrecs. A la coo­pe­ra­tiva, mai no ens hem sig­ni­fi­cat cap a un cos­tat ni cap a l'altre, ni política­ment.
Aquest equi­li­bri el van tro­bar per sobre­viure a les rees­truc­tu­ra­ci­ons mana­des per la Unió Euro­pea?
Sí, vam pas­sar de 300 a 30 rama­ders i un 15% de les explo­ta­ci­ons. La coo­pe­ra­tiva va finançar sense interes­sos i a tres anys l'adqui­sició de quota.
Més enllà d'aques­tes quo­tes, què en pensa de la reforma agrària euro­pea?
Que ha estat un fracàs extra­or­di­nari i una des­pesa de diners inne­cessària, amb l'excepció de les sub­ven­ci­ons per les vaques de mun­ta­nya que evi­ten l'aban­do­na­ment d'aques­tes zones.
Expli­qui's.
Han inter­vin­gut un sec­tor per pro­vo­car la bai­xada de preus de llet, cere­als... perquè els con­su­mi­dors esti­guin con­tents i, paral·lela­ment, han sub­ven­ci­o­nat els page­sos per com­pen­sar la dis­mi­nució de preus. Els cos­tos de pro­ducció s'han incre­men­tat però la sub­venció és la mateixa. A més, es dóna lli­gada a la quan­ti­tat de terra i això ha pro­vo­cat que alguns pro­pi­e­ta­ris, com la duquessa d'Alba, rebes­sin sub­ven­ci­ons milionàries. Calien, doncs, un mer­cat lliure i meca­nis­mes de regu­lació. Ara mana l'espe­cu­lació.
A què atri­bu­eix aquest dal­ta­baix?
A la mio­pia dels estats. Els països com més pode­ro­sos són més importància donen al sec­tor agrícola. Als Estats Units, és el sec­tor estratègic número 1. Fins i tot, hi ha satèl·lits d'espi­o­natge sobre els con­reus de cere­als.
Com veu el camp gironí?
Excep­tu­ant zones com la nos­tra o sec­tors com el de la fruita dolça, el veig amb no gaire pro­jecció. S'han anat aban­do­nat camps de con­reu i l'admi­nis­tració ha de pren­dre mesu­res per endreçar el país.
Es parla molt del sec­tor fores­tal, de la bio­massa. Tenen futur?
Sí i molt. Només hi ha el pro­blema dels impos­tos. La ben­zina és l'únic impost impor­tant que té l'Estat i, per tant, no li interes­sen les noves fonts. Tenim molts de bos­cos, podem fer molta este­lla i fins i tot es pot expor­tar.
Ana­litzi des de la pers­pec­tiva que li donen els anys a la gerència l'ober­tura del túnel de Bra­cons.
Tant de bo s'hagués obert deu anys abans.
Però va ser molt polèmic.
La polèmica va venir d'un sec­tor d'intel·lec­tu­als i de veïns que no hi tenen la pri­mera residència. El tema, a més, es va poli­tit­zar i això va aca­bar de com­pli­car-ho. Crec que ha que­dat demos­trat que els impac­tes nega­tius s'han mini­mit­zat. El retard en l'ober­tura del túnel ha fre­nat quinze anys d'expansió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.