Economia

El PIVE i les empreses fan disparar més d'un 32% les vendes de cotxes

El canal corporatiu despunta a l'octubre després de vint mesos consecutius a la baixa

En l'acumulat de l'any, es registren gairebé un 5% més de matriculacions

Gràcies al pla d'ajudes que estava a punt d'esgotar els seus fons i també a la bona evolució del canal d'empreses, les vendes de cotxes es van anotar a l'octubre el repunt més important dels últims temps. A Catalunya, el nombre de matriculacions es va disparar un 32,6%, fins a acostar-se a les 11.000 unitats, i durant els primers deu mesos del 2013 ja sumen 93.886 unitats, un 4,7% més que al mateix període del 2012. Al conjunt de l'Estat, l'ascens ha estat fins i tot una mica superior, del 34,4%, fins a les 60.301 matriculacions, tot i que entre el gener i l'octubre l'alça es limita a l'1,1% (606.736 turismes venuts els primers deu mesos de l'any).

Les patronals de fabricants i concessionaris destaquen que el pla PIVE 4 continua impulsant les vendes entre els particulars, que han matriculat un 14,6% més de cotxes –321.779 unitats– durant els primers deu mesos del 2013. A l'octubre, el canal de particulars ha registrat un total de 38.432 vendes, amb el fort increment del 57,9%. Aquest canal representa actualment un 60% del total de les matriculacions. De tota manera, el motor ha d'agrair al mes d'octubre que hagi portat un important canvi: per fi també avança el canal d'empreses, després de vint mesos de caigudes consecutives. Concretament, ha crescut un 7,6% a l'octubre, amb 18.728 unitats. La mala evolució acumulada, però, fa que des de principi d'any arrossegui un fort descens, del 17,8%. Pel que fa al canal de lloguer, es manté estable.

Segons l'associació de fabricants Anfac, “el consum intern encara està a nivells molt baixos, però plans com ara el PIVE i el PIMA Aire –adreçat a furgonetes i vehicles industrials– han permès dinamitzar un mercat amb un efecte multiplicador molt important sobre altres sectors”. El president de l'Asociación Nacional de Importadores de Automóviles, Germán López Madrid, preveu que el mercat creixerà un 2% en el conjunt del 2013, fins a les 710.000 unitats. Alerta, però, que el pressupost del PIVE 4 s'esgotarà abans de finals d'any.

Les motos tornen a demanar el seu pla d'ajudes

Tot i que el nombre de matriculacions de motocicletes va pujar a l'octubre més d'un 25%, fins a les 9.660 unitats, des de principi d'any acumula un descens del 8%. Les 80.979 unitats comercialitzades entre el gener i l'octubre suposen una evolució molt diferent de la del mercat automobilístic, que creix un 1,1% en el mateix període. És per això que en la presentació d'aquests resultats, el secretari general de l'Asociación Nacional de Empresas del Sector de las Dos Ruedas (Anesdor), José María Riaño, va tornar a exigir que el sector tingui un pla d'ajudes similar al PIVE. Per Riaño, les “positives” xifres de l'octubre es basen en l'“efecte IVA” i en la bonança climàtica dels últims temps. De tota manera, alerta que només un programa d'incentius podria evitar que es tanqui el 2013 amb caigudes “importants”.

Tan sols amb el 3% del pressupost total del PIVE, assegura, es podria impulsar un pla d'ajudes per a la moto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.