Empreses

Experts a posar fil a l'agulla

Montserrat Satoca fa gairebé 30 anys que dirigeix Ca la Riteta, la merceria fundada per la seva besàvia l'any 1886. És coneguda a Sant Boi perquè hi pots trobar tot el que necessites.

Pots treure, si cal, tot el que tens a la botiga, però els taulells sempre han d'estar nets

Mont­ser­rat Satoca manté en tot moment el som­riure. És ama­ble i trans­met con­fiança. Als 16 anys ja aju­dava la mare, Maria Font i Deu, a la botiga fami­liar i sap com trac­tar els cli­ents. Remou cel i terra per tro­bar el que la gent busca i s'ha gua­nyat la fama de tenir-ho tot. “Si vols alguna cosa, vés a Ca la Riteta”, diu una cli­enta men­tre explica que la seva ger­mana “que viu en una gran ciu­tat” sem­pre li encar­rega coses perquè con­fia en la bona traça de Mont­ser­rat Satoca per acon­se­guir-les. Només és una anècdota, però des­criu bé la bona relació que manté la mer­ce­ria amb els veïns de Sant Boi de Llo­bre­gat. Fun­dada l'any 1886 per la seva besàvia Rita Priu i Farrés, la botiga ha acon­se­guit man­te­nir-se al poble com a comerç de pro­xi­mi­tat i de referència durant més de cent anys. Priu va començar venent moca­dors de pagès sem­blants als que Mont­ser­rat Satoca té ara guar­dats en un calaix a sota d'un dels tau­lells i que for­men part dels cen­te­nars d'arti­cles de mer­ce­ria, de coti­lle­ria i tei­xits que hi ha als 90 metres qua­drats que té la botiga. La besàvia venia a peu de car­rer fins que van obrir un pri­mer comerç a la cruïlla entre la ram­bla de Rafael Casa­nova i el car­rer O'Donell. “A la botiga de la Ram­bla es venia de tot, fins i tot jogui­nes”, explica l'actual pro­pietària. Fa 80 anys, la seva àvia Joa­quima Deu i Priu va tras­lla­dar el negoci a l'actual local després que el seu home cons­truís l'edi­fici que feia i encara fa de negoci i casa fami­liar. Amb Maria Font i Deu va arri­bar la ter­cera gene­ració de dones a Ca la Riteta i l'espe­ci­a­lit­zació del comerç. La mare ja des­pat­xava a la mer­ce­ria amb poc més de dotze anys. “La meva dona vivia a la botiga. Obríem a les 8 del matí i tancàvem a les 10 de la nit. Els diu­men­ges, però, des­cansàvem. La vam tirar enda­vant amb molta feina i esforç”, recorda Jordi Satoca, el pare de la Mont­ser­rat.

Entrar a Ca la Riteta és fer un salt al pas­sat, al comerç tra­di­ci­o­nal i al caliu de les boti­gues ple­nes de gènere però orde­nat. “La mare em va ense­nyar a des­pat­xar. Pots treure, si cal, tot el que tens per a un cli­ent, però els tau­lells sem­pre han d'estar nets quan aca­bes i comen­ces amb un altre”, diu Satoca, abans de con­cloure: “Intento donar con­sells i bus­car solu­ci­ons sem­pre. El 95% dels cli­ents, de fet, bus­quen que els asses­so­ris.” Entre els com­pra­dors hi ha gent gran de Sant Boi, “la de tota la vida”, com diu el pare, però també joves i veïns d'altres pobla­ci­ons pro­pe­res com Cor­nellà i Vila­de­cans.

Tant el negoci com la cli­en­tela han can­viat en els dar­rers anys. Pare i filla recor­den com la botiga s'omplia de modis­tes que com­pra­ven teles i fils per fer la roba. Ara, són poques les que encara cusen pro­fes­si­o­nal­ment però, en canvi, hi ha més demanda de mer­ce­ria i de coti­lle­ria. Així, per exem­ple, ha aug­men­tat la cli­en­tela que busca gènere per fer patchwork o punt de creu.

La crisi també ha fet, a més, que canviïn els hàbits dels cli­ents: “Abans la gent com­prava roba i quan se'n can­sava o es feia malbé la llençava. Ara, no. Vénen a la botiga a bus­car una solució.” El que no ha can­viat és el caliu que desprèn la botiga, plena de fils, teles, mit­ges, pija­mes, botons, alguns paraigües i, fins i tot, pitets amb l'escut del Barça o la senyera. La botiga només s'ha refor­mat una vegada. L'any 1966, l'avi i el pare de Mont­ser­rat Satoca van fer obres al comerç per actu­a­lit­zar-lo. Jordi Satoca encara recorda com les riua­des de l'any 1962 havien fet malbé tots els bai­xos de la botiga i obli­gat la família a nete­jar a consciència i a posar a l'entrada unes fus­tes perquè l'aigua no tornés a empor­tar-s'ho tot.

Cada dilluns, Satoca tanca la botiga per anar a Bar­ce­lona a com­prar tot el que falta i reco­llir els encàrrecs. Des de fa deu anys, quan va mar­xar la depen­denta que tre­ba­llava amb la família, ella és l'única que atén a Ca la Riteta. De fet, gai­rebé ho fa tot des de fa tres dècades. Des­patxa, porta les coman­des, ordena el gènere, ges­ti­ona els estocs i pre­para els apa­ra­dors. El pare des­taca “la paciència” que té la filla amb els cli­ents i apunta que, com la mare, passa mol­tes hores a la botiga. “Viure al mateix lloc on es tre­ba­lla té avan­tat­ges i incon­ve­ni­ents”, comenta Satoca a l'hora d'expli­car que, tot i tenir un horari de botiga, hi ha èpoques com les fes­tes del poble o Nadal que obli­guen a tre­ba­llar més tant de cara al públic com una vegada es tan­quen les por­tes, a l'inte­rior. Diu, però, molt segura: “S'ha de tre­ba­llar però també des­can­sar. No estic d'acord a obrir el diu­menge. Bé, només si aquest coin­cidís amb dies com ara la nit de Reis.”

La malal­tia de la mare la va posar al cap­da­vant del negoci quan era molt jove. És la quarta gene­ració de la família que tira enda­vant Ca la Riteta i li agra­da­ria que hi hagués una cin­quena mal­grat que, de moment, el futur no està clar. En aquest sen­tit, afirma: “Quan em toqui jubi­lar-me ja ho veu­rem. De moment, vivim el pre­sent.” I el seu pre­sent és pre­pa­rar la botiga amb vista a les fes­tes i con­ti­nuar com­par­tint un som­riure amb tot­hom que creua la porta de Ca la Riteta.

Els inicis

Rita Priu i Farrés va ser la fundadora del negoci l'any 1886 a Sant Boi de Llobregat. La besàvia de Montserrat Satoca i Font va començar el negoci familiar venent mocadors de pagès al carrer de la Rapa.

Ubicació

La merceria està situada al centre de Sant Boi, al carrer Major. A la fotografia es pot veure la mare de la Montserrat, Maria Font i Deu, a la botiga, que fa 90 metres quadrats.

Evolució

Montserrat Satoca és l'actual propietària de Ca la Riteta. És la quarta generació de dones que dirigeix el negoci familiar. És una botiga que manté el caliu dels comerços tradicionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.