Economia

Consumidors i oposició s'uneixen en contra de l'alça del preu de la llum

Els partits es comprometen a derogar la llei quan el PP se'n vagi

Les associacions de consumidors demanen que s'aturi l'augment de les tarifes

Un total de dotze partits van signar ahir al Congrés una declaració per fer una veritable reforma elèctrica, amb el suport de la plataforma Nou Model Energètic, a través de la qual es comprometen a derogar la reforma del PP quan aquest partit se'n vagi del govern espanyol. Aquest manifest, que també va rebre el suport de petits empresaris i consumidors, va ser subscrit pel PSOE, IU, UPD, Amaiur, ERC, Ciutadans, el BNG, Coalició Canària, ICV, CHA, Compromís i Geroa Bai.

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés, va exigir al govern una reforma estructural del sistema energètic i que agafi “el toro per les banyes” per trobar una solució que no sigui que els consumidors i les empreses continuïn pagant. Duran va manifestar que el problema no és la subhasta de la llum, sinó el fet de no tenir resolt l'assumpte energètic. Pere Macías, diputat de CiU, va demanar una investigació que aclareixi per què “en tots els períodes de revisió hi ha un ascens dels preus que no sembla que es correspongui amb la realitat”.

El PSOE va demanar la compareixença del ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per donar compte de l'increment de la tarifa. Jesús Alique, portaveu socialista, va declarar que Soria no pot seguir com a cap del ministeri perquè “la seva incompetència surt molt cara” i que “la tarifa és insuportable per a l'economia de famílies i empreses”.

Pedro María Martínez Gorriarán, portaveu adjunt d'UPD, va considerar que el problema no es resoldrà fins que “els consumidors no paguin els costos pactats amb les elèctriques”.

D'altra banda, els defensors dels consumidors també van manifestar el seu rebuig a la tarifa. CECU va considerar “absurd” el resultat de la subhasta elèctrica, ja que evidencia que aquest “opac sistema de formació de preus de tarifa no és equilibrat, perquè beneficia les empreses del sector i deixa de banda els consumidors i l'administració”.

L'OCU va destacar que l'electricitat no pot dependre “d'un mecanisme de fixació de preus de naturalesa especulativa i que està sota sospita”.

Asgeco va afirmar que la pujada de la tarifa es deu a “un mal funcionament dels mercats, a multitud de costos amagats i a un model energètic deficitari”. Rubén Sánchez, portaveu de Facua, va qualificar d'“inadmissible” la nova tarifa elèctrica.

LES FRASES

Ha de passar d'una vegada. El govern espanyol ha d'agafar el bou per les banyes i procedir
Josep A. Duran i Lleida
portaveu de ciu al congrés
Aquesta tarifa és insuportable per a les economies de les famílies i de les empreses
Jesús Alique
portaveu d'indústria del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia