Els JASP es floreixen
L'atur no hi entén de rebaixes i l'Eurostat identifica l'Estat espanyol com el pitjor lloc per als joves a l'hora de trobar feina.
A mitjan dècada dels noranta es va fer popular una campanya publicitària, endegada per una marca de cotxes, que encunyava l'acrònim JASP. En català, aquell JASP seria més aviat un JESP (joves, encara que sobradament preparats). El cas és que a dia d'avui la campanya podria ser interpretada com una befa, perquè de joves que estan preparats n'hi ha a grapats, però que tinguin capacitat econòmica per comprar-se un cotxe, això ja són figues d'un altre paner. L'Eurostat (l'oficina d'estadística de la Unió Europea) ha confirmat que la marca Espanya continua batent rècords. Amb un índex d'atur juvenil del 57,7%, l'Estat espanyol lidera el poc honrós rànquing de països amb més treballadors joves desocupats. Arriscant-se a ferir sensibilitats, l'Eurostat només considera joves els menors de 25 anys i desgrana que l'Estat espanyol duplica la mitjana europea d'atur juvenil (24'2%) i que ja va al davant fins i tot de Grècia (54'8%). La freda estadística també glaça els brots verds que alguns s'encarreguen de regar a còpia de discursos. Lluny de detectar milloria, l'Eurostat assenyala que la xifra espanyola d'atur juvenil és pitjor que la de l'anterior registre (10.000 desocupats més).
L'arrencada de les rebaixes pot dinamitzar el sector del comerç, però a falta de bones notícies en termes d'ocupació, el discurs oficialista celebra l'abaratiment del deute. La prima de risc continua a la baixa i la subhasta del Tresor (la primera del 2014) indica que el cost de finançament de l'Estat espanyol és més baix que el 2005 (s'han venut 3.527 milions d'euros a 5 anys a un interès del 2,4%). També dona ànims la dada que recull que la producció industrial de l'Estat espanyol va créixer el mes de novembre un 2,6% interanual, el repuntament més gran en tres anys.
Malgrat que Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), demana prudència i adverteix que “cantar victòria seria molt prematur”, també Artur Mas ha fet una lectura optimista de l'arrencada d'any i diu divisar “un canvi de rasant i algunes clarianes que ja es comencen a veure”. El president planteja l'any 2014 com el de la creació neta d'ocupació i no creu que calgui fer més retallades.
Qui no ha fet una lectura optimista (ni tampoc pessimista, sinó més aviat ridícula) ha estat el rei Joan Carles. El monarca espanyol va donar una imatge llastimosa mostrant-se incapaç de fer un discurs coherent just poques hores abans que el jutge de Palma imputés a la seva filla Cristina un delicte de frau fiscal. Un dels advocats de la infanta descarta cap comportament culpable i diu que ella va actuar sempre moguda per “la fe en el matrimoni i l'amor vers el seu marit”.
Fe en la feina té Amancio Ortega. L'amo de Zara i de l'imperi Inditex ha pagat 44 milions per l'antiga seu catalana de Banesto.
Felipe González també ha estat protagonista. En aquest cas, per dir que pensa deixar el consell d'administració de Gas Natural perquè s'hi avorreix. Per avorrir-se cobra 126.000 euros l'any.
Per la seva part, Seat combina una cullerada de mel amb una de vinagre, ja que a la notícia que parla d'un creixement de vendes del 10,2% durant el 2013, la succeeix el rumor que diu que la marca podria descartar la factoria catalana per fabricar el seu nou model tot terreny.
L'empresa Emte Slu, filial de Comsa-Emte, ha presentat un ERO que afecta 190 treballadors a tot l'Estat, dels quals 123 en diversos centres de treball a Catalunya (Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat, Fornells de la Selva, Girona i Tarragona).