Economia

L'ocupació temporal es fa crònica

El nombre d'expedients de regulació d'ocupació de reducció de jornada augmenta durant el 2013 a les comarques gironines

Els sindicats denuncien la contractació parcial

Contractes laborals d'un parell d'hores, de dos dies o de dues setmanes. El 2013 va consolidar aquest tipus de contractació, en paral·lel a la reforma laboral i a l'augment del nombre d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) de reducció de jornada. Quan encara no es coneixen les estadístiques de l'últim mes del 2013, l'Observatori d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ja té registrats 164 expedients de reducció de jornada a les comarques gironines –un 6,4% més que tot el 2012–, que han afectat un total de 1.006 treballadors. Són els únics expedients de regulació que han anat a l'alça del gener al novembre passat; la resta, els d'extinció i els de suspensió temporal, han anat a la baixa.

Segons les mateixes dades, aquest tipus d'ERO de reducció horària està associat sobretot al sector serveis, i hi destaca el sector de la neteja. “On abans treballava una persona en horari complet, ara potser en treballen tres durant dues hores cada dia”, explica la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, i hi afegeix: “S'estalvien, per exemple, els costos de trasllats, però amb quines condicions i amb quins contractes?” En aquest sentit, la líder de la UGT a les comarques gironines insisteix que aquests contractes de menor durada generen una gran precarització laboral i denuncia que aquesta manera de fer “fraudulenta”, a banda del sector serveis, també es constata, per exemple, en empreses càrnies. Així mateix, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, considera que el 2013 hi ha hagut un detriment molt important en els salaris i hi afegeix un element més: “Ha augmentat la desigualtat, i ha perjudicat sobretot les dones; s'ha fet una contractació molt parcial i no només temporal.” Compte fa especial èmfasi a denunciar que “la situació de la dona ha retrocedit molts anys” durant el 2013.

“Tothom voldria contractar personal, però la gent s'ha tornat extremament prudent”, explica el gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Hotels, sobretot, i també restaurants han sortit greument perjudicats de la crisi general, i les polítiques de contenció en són una conseqüència. Aquest és un sector en què el marge per reduir despeses és molt limitat i se centra, sobretot, en la partida de personal, una partida que és imprescindible. Sabrià relata que la crisi va colpejar fortament i per sorpresa el sector ja l'any 2009. Des de llavors, gairebé no s'han recuperat i, segons explica Sabrià, es podria dir que “aquest és el pitjor hivern pel que fa al nombre de llits oberts”. El percentatge d'hotels tancats aquest hivern al litoral gironí arriba al 70%, quan abans era del 50%, afegeix Sabrià. La demanda principal es concentra ara en la temporada alta. És, doncs, durant aquest període que hi ha més contractacions. En aquest context, “cada cop es contracta de manera més ajustada, la gent guanya expertesa a l'hora d'administrar dies i hores, i són curosos a fer que es compleixi la llei”.

Perspectives per al 2014

Pel que fa al 2014, les perspectives en l'àmbit laboral no són més optimistes segons els sindicats, que preveuen que es continuarà amb la presentació d'expedients de regulació i no veuen els anomenats “brots verds” que ja s'anuncien. La patronal, però, és més positiva i afronta el 2014 amb optimisme i visió d'estabilitat. El president de la FOEG, Ernest Plana, representant també del sector de l'automoció, explica que aquest sector ha tancat l'any bé, “sense pèrdues ni beneficis”, i preveu una estabilitat econòmica per als mesos que han d'arribar.

LES FRASES

Ha augmentat la desigualtat, i això ha perjudicat sobretot les dones
Bartomeu Compte
Secretari general de ccoo a les comarques gironines
La perspectiva és que es continuarà igual, sobretot pel que fa a reduccions
Dolors Bassa
Secretària General de la UGT a les comarques gironines
Les empreses sanejades han tancat l'any sense pèrdues ni beneficis
Ernest Plana
president de la foeg
Aquest és el pitjor hivern pel que fa al nombre d'hotels tancats al litoral
Martí Sabrià
gerent associació costa brava centre
D'extinció

Quan els ERO s'encadenen any rere any

Els expedients de regulació temporals o de suspensió, quan els treballadors passen a l'atur un temps, es detecten sobretot en la indústria gironina. Es tracta, sobretot, d'empreses que funcionen correctament, però que, normalment, tenen problemes de liquiditat i decideixen dur a terme aquesta mesura, que, sovint, es pot arribar a encadenar any rere any. Els ERO temporals són els que continuen afectant més treballadors de les comarques gironines, però n'ha disminuït el nombre de manera notable en comparació de l'any 2012, quan la Generalitat a Girona en va registrar 275. Un dels exemples dels darrers ERO temporals a la demarcació és Nylstar, de Blanes, amb un ERO temporal que afecta la totalitat de la plantilla aquest últim mes.

Fins a 140 concursos de creditors a la demarcació

Els ERO d'extinció presentats en l'últim mes se centren, sobretot, en el sector de la construcció i serveis, tot i que n'ha disminuït la quantitat respecte als anys anteriors. En aquests casos, les empreses més afectades per ERO d'extinció acaben presentant un concurs de creditors. L'any passat, a les comarques gironines es van arribar a presentar un total de 140 concursos de creditors d'empreses. Entre els quals destaca, per exemple, el cas de la carrossera Noge, d'Arbúcies, que va deixar al carrer més d'una norantena de treballadors i que va generar un fort rebuig social. I un cas més recent és el de la immobiliària Progrup, de Girona. El barem concursal de PwC presentat just dijous passat destaca, però, un canvi de cicle en l'últim trimestre del 2013, quan a Catalunya han disminuït un 10% el nombre de concursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.