Economia

Escalfant els motors

Esade i Funcas preveuen per aquest any una recuperació econòmica a l'Estat feble i molt moderada, i donen per liquidada la recessió

La reactivació del consum intern i l'augment de la inversió i l'ocupació, assignatures pendents per a una represa sostinguda

Comajuncosa,autor de l'informe d'Esade, alerta del perill de reduir encara més les despeses socials

Feble i molt moderada serà la recuperació econòmica de l'Estat espanyol per a aquest any. Això és el que reflecteixen les previsions de l'escola de negocis catalana Esade i dels analistes de la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas). Les dues institucions coincideixen, però, en el fet que algunes de les previsions econòmiques per al 2014 han millorat respecte al que s'esperava fa uns mesos. Després de la recessió, els motors de l'economia sembla que es comencen a escalfar per poder fer via al més aviat possible.

L'informe d'Esade, elaborat i presentat ahir pel professor d'Economia de l'escola de negocis i col·laborador d'aquest diari, Josep M. Comajuncosa, indica que no es pot parlar encara de recuperació sostinguda, ja que el PIB creixerà el 2014 entre un 0,5% i un 1%, percentatge que permetrà certa creació d'ocupació però que no suposarà en cap cas una forta reducció de la taxa d'atur, que es preveu que no baixi substancialment de l'actual 26%.

Comajuncosa va voler destacar que aquest any ja no es parlarà de recessió però sí d'estancament, ja que el creixement es continuarà basant en les exportacions i no en la demanda interna. El consum de les famílies i la inversió s'incrementaran amb molt poca intensitat; el flux del crèdit es continuarà reduint –per Comajuncosa, només la unió bancària pot ser el desllorigador d'aquesta situació tan desfavorable per a l'empresa–, i la prima de risc continuara baixant en els mesos vinents. Amb tot, l'ocupació continuarà sent el principal dels problemes del govern espanyol. Pel professor d'economia d'Esade, durant el 2014 es crearan llocs de treball, però seran pocs, de mala qualitat, temporals i amb salaris molt baixos, el principal escull per a la reactivació del consum intern. En aquest sentit, des d'Esade es va tornar a proposar la implantació d'un contracte únic amb indemnitzacions per acomiadament molt baixes els primers anys, que vagin creixent amb l'antiguitat del treballador.

Comajuncosa va alertar també del perill de continuar reduint despeses de tipus social i va mostrar la seva incredulitat pel fet que el govern espanyol pugui abaixar l'IRPF sense augmentar, entre altres impostos, l'IVA. Per incrementar la capacitat d'ingrés de l'Estat, el professor va proposar ampliar la base impositiva de l'impost sobre la renda, ja que, segons ell mateix, “entre l'1% i el 2% de la població més rica amb prou feines paga l'IRPF”.

Dues velocitats

La zona de l'euro continuarà el 2014 amb les diferències internes, com fins ara. Segons Esade, mentre Alemanya, Àustria, Finlàndia, França, Bèlgica i Luxemburg creixeran entre l'1% i l'1,5%, l'Estat espanyol, Itàlia, Grècia i Portugal no passaran del 0,5%. Funcas, però, situa les seves previsions de creixement a l'Estat espanyol en el 0,9%, una dècima més que en l'estimació anterior, per la millora del consum de les famílies (0,6%) i del consum públic i la inversió. Alhora, també preveu que l'ocupació deixi de caure i que l'atur baixi fins al 25,6%. Quant al dèficit públic, Funcas el col·loca en el 5,9% del PIB, i considera que la inflació no superarà l'1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia