Economia

Inflació de rebaixes

Els preus cauen un 1,1% mensual i un 0,3% interanual a causa de les rebaixes d'hivern

La roba de vestir s'abarateix un 16,6%; el calçat, prop del 10%; els viatges organitzats, un 8,8%, i els hotels, un 6,5%

El govern espanyol assegura que la dada facilita la moderació de sous


Tot i ser un mes de descomptes, els preus es van apujar al gener més del que ho van fer un any abans, segons l'índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE), que xifra en un 0,3% la taxa interanual dels preus a Catalunya el primer mes de l'any. La variació, calcada a la del novembre passat i en la línia dels darrers mesos, supera en una dècima la dada espanyola, que es va situar en el 0,2%, però és un 1,1% inferior a la registrada durant el mes de desembre, segons l'estadística oficial. Això es deu a l'abaratiment dels carburants (-0,7%) i a l'estabilitat del preu del tabac, tot i que l'electricitat es va encarir (0,7%).

De fet, la d'ara és la sèrie històrica més baixa des que l'INE va començar a elaborar el registre dels preus, l'any 1961, i el 0,3% registrat a finals del 2013 va marcar una fita històrica en aquest sentit. També en l'àmbit estatal la taxa espanyola és la més baixa que s'ha comptabilitzat mai un mes de gener des de l'any 1961.

Per demarcacions, al gener els preus es van apujar arreu excepte a Tarragona, on el descens va ser de tres dècimes, i els increments van ser majors a Girona (0,5%) i Barcelona (0,4%) que no pas a les comarques de Lleida (0,2%).

La moderació de l'índex de preus de consum (IPC) durant el mes de gener s'explica, com no podria ser d'una altra manera, perquè coincideix amb el mes d'inici de les rebaixes d'hivern, i destaca per sobre de tot el descens mensual del 16,6% en el preu de la roba de vestir, i del 9,8% en el preu de venda i reparació de calçat. També hi han contribuït els descensos del 8,8% en els viatges organitzats, del 6,5% en hotels i allotjaments i, novament a causa de les rebaixes, la caiguda del 2,2% en els tèxtils per a la llar.

Una dada “molt bona”

A l'altra banda de la balança, s'han registrat les alces mensuals en serveis relacionats amb l'habitatge (1,7%), assegurances (1,4%), serveis de transport (1,1%), habitatge (0,7%) i aliments (0,6%), en percentatges molt menors, no obstant això.

El govern espanyol ha valorat de manera molt positiva la dada assolida, perquè demostra que se segueix guanyant competitivitat gràcies a la contenció de preus i sense pèrdua de poder adquisitiu, segons la reacció de la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás. Currás va insistir ahir a dir que la xifra de la inflació és una dada “molt bona” per al país i va remarcar la necessitat de mantenir la moderació salarial en un futur. “Lògicament”, va dir, els salaris s'han de mantenir en la mateixa línia que fins ara. “Ni tan sols amb el reclam de seguir vinculats a l'IPC hi hauria raó per apujar-los”, va dir. Currás va descartar de nou la possibilitat que l'economia espanyola entri en un procés de deflació.

El Ministeri d'Economia i Competitivitat també va qualificar de “xifra positiva” el 0,2% d'alça de preus al gener, ja que “facilita la continuïtat en la moderació de salaris, amb el consegüent impacte de la producció i les exportacions”, segons valorava en un comunicat oficial. “De la mateixa manera –afegia–, permet mantenir el poder adquisitiu de salaris i pensions, amb la consegüent incidència favorable en el consum.” I assegurava que “es tracta d'una xifra que facilita la continuïtat de la recuperació de la producció i l'ocupació i reflecteix la correcció d'un altre dels desequilibris tradicionals de l'economia espanyola”.

El mateix secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va assegurar que la inflació es continuarà comportant de manera moderada i que la dada “evidencia que la cultura de l'estabilitat de preus s'està consolidant a Espanya”.

La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) ha revisat a la baixa les previsions d'inflació per al 2014 en vista dels resultats del mes de gener i assegura que els preus acabaran el mes de desembre amb un creixement del 0,6%. Funcas concreta en una nota de premsa que la inflació mitjana, que fins ara se situava en el 0,5%, baixarà enguany fins al 0,3%.

Els més alts

Segons les dades recollides per l'INE, els preus van augmentar en dotze de les disset comunitats autònomes en què l'Estat espanyol divideix el territori, encapçalades pel País Basc (0,6%), les Illes Balears (0,5%), Galícia (0,4%), Cantàbria (0,3%). Castella i Lleó (0,3%) i Catalunya (0,3%). A la comunitat de Madrid, els preus es van encarir un 0,2%, així com a Múrcia, i a Andalusia es va registrar una variació a l'alça del 0,1%, com va passar a Castella-la Manxa i al País Valencià. En canvi, es van mantenir estables Aragó, Astúries i la Rioja, mentre que la caiguda més gran es va donar a Navarra (0,4%). Les Illes Canàries (2%), Ceuta (1%) i Melilla (2%) també van registrar descensos de preus.

La inflació demostra que la cultura de l'estabilitat de preus s'està consolidant a Espanya
Fernando Jiménez Latorre
SECRETARI D'ESTAT D'ECONOMIA
Lògicament, els salaris s'han de mantenir en la mateixa línia que fins ara
Marta Fernández Currás
SECRETÀRIA ESTAT DE PRESSUPOSTOS
Els salaris no són la causa de la inflació, però en reben els efectes i això afecta la recuperació
Dolors Llobet
SECRETÀRIA COMUNICACIÓ CCOO

El preu dels serveis bàsics puja “exageradament”

CCOO i la UGT de Catalunya van coincidir a lamentar que, mentre que l'IPC cau, els preus dels serveis bàsics pugen “exageradament”, cosa que contribueix a l'empobriment de la població, que és víctima de la desocupació i les retallades salarials. Quant als sous, CCOO assegurava que “els salaris no eren ni són la causa de la inflació, però sí que en reben els efectes, i això afecta negativament el consum i la recuperació econòmica, i fa que augmentin les desigualtats socials”. I insistia a “posar fi a les rebaixes salarials per poder recuperar la demanda interna i sortir de la crisi”. La UGT va demanar un “canvi de rumb de les polítiques econòmiques i de devaluació salarial”.

Per la CEOE, la baixa inflació del gener entrava dins de les previsions, de manera que preveu que els preus continuaran en nivells moderats els pròxims mesos i aniran augmentant “gradualment”. Pel que fa als salaris, avisava que l'increment pot derivar en una pèrdua de competitivitat, que suposaria una limitació a l'economia.

Pimec va valorar positivament que els preus augmentin menys que en l'àmbit europeu per la millora competitiva que implica, però lamentava que els preus fixats per les administracions es continuïn incrementant per sobre dels preus generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia