AGRICULTURA
Masetplana quintuplicarà en 3 anys el volum de vi envasat i ja en prepara l'exportació
Acaba de treure al mercat el monovarietal M'acabeu la Paciència
Disposa de sis vins i dos caves i el seu mercat principal és la demarcació
El Molí Celler Masetplana, que té la seu a Garriguella, ha presentat el seu vi: M'acabeu la Paciència, aprofitant l'aniversari del celler que aquest any en fa 191 del seu naixement. El M'acabeu la Paciència és un monovarietal de macabeu amb “molt de caràcter i personalitat que invita a tenir converses amb els amics” i forma part de la denominació d'origen (DO) Empordà. “És un sabor que ens evoca a gaudir d'un crit a la tranquil·litat, un saborós passeig matiner per pomeres i tarongers, just quan s'alça el sol”, assegura el director del celler, Julià Maset, que comenta que la nova beguda “forma part dels vins especials que tenen una mica de caràcter empordanès”. És un vi, continua explicant Maset, que l'any passat van començar amb el que van anomenar El Nen “un vi, negre, jove i curiós”. De moment se n'han tret cap a 3.000 ampolles però segons Maset “la producció es pot ampliar”.
Masetplana vinifica entre 100.000 i 150.000 quilos de raïm l'any dels quals el 50% es ven a una empresa de les comarques gironines. De la resta, entre 6.000 i 8.000 litres, s'embotella amb marca pròpia i la resta es ven a granel. Masetplana preveu créixer en producció embotellada. De cara a aquest any preveu augmentar fins a les 15.000 ampolles i arribar a les 50.000 en “el termini de tres anys”. El principal mercat de Masetplana és comarques gironines i no descarta exportar.
Actualment Masetplana disposa d'un total de sis vins –quatre A21, el M'acabeu la Paciència i el Nen de can Maset i dos caves –un de rosat i un reserva–. L'empresa disposa de 40 hectàrees de vinya, amb vuit varietat diferents de raïm negre i tres de blanc.
Masetplana neix el 16 de març del 1823, quan es té constància de la compra de la seva primera vinya. Actualment és un molí d'oli de referència a l'Empordà i un celler de vins i caves amb una projecció que combina innovació i tradició. Els propietaris del celler asseguren que volen imprimir, en els seus productes, una empremta genètica pròpia i empordanesa que “neix de l'amor per a aquesta terra” i de la manera de fer la feina; des de la pagesia, el conreu i el treball en les vinyes i oliveres, fins a la part més creativa a l'hora d'engendrar els seus productes.
Julià Masset és la tercera generació de l'empresa. Amb només 21 anys, en Julià va crear la primera línia del Celler A21 en joves (blanc, rosat i negre) i posteriorment, el criança. Més endavant, va engegar un altre repte: un jove no tant jove, El nen de can Maset. Fins al 2005 que va ser l'any que va entrar en Julià Maset, els vins que s'elaboraven a l'empresa no s'havien embotellat mai.
Pel que fa a l'oli, el Molí va començar el 1947 a la plaça de l'Església. “El va començar l'avi i el pare”, explica Maset. El 2006 es van traslladar a les noves instal·lacions del Paratge Pedreguers, on estan actualment “i vam instal·lar una segona línia de producció”. Amb les dues línies, Masetplana pot arribar a fer 70.000 quilos d'olives amb 24 hores i “l'oliva que és més estrella aquí és l'argudell que és la típica de la zona”. La producció mitjana de Masetplana és de 1,2 milions de quilos d'olives l'any “perquè nosaltres també fem de moliners”.
Volen ampliar el celler i els vins de producció integrada
Entre els projectes de futur de Masetplana també hi ha el de fer un celler nou ben bé al costat del que hi ha ara “perquè ens estem quedant curts d'espai”. L'ampliació serà a mitjan termini i el nou espai s'utilitzarà per a l'elaboració del vi i també estarà enfocat a l'enoturisme i a construir-hi un museu amb les eines que s'han fet servir al llarg dels anys en cada etapa de l'elaboració del vi i oli.
Una altra novetat de l'empresa és que es prepara per entrar a la producció integrada i esperen que l'any vinent ja en puguin certificar els seus vins. També treballen per certificar els vins com a ecològics. El Molí va ser el primer de la demarcació que es va certificar com a ecològic ara fa quatre o cinc anys, asseguren els seus responsables.