Economia

Leroy Merlin inverteix 30 milions per obrir a Sant Cugat

Compra una parcel·la a Can Sant Joan a l'Incasòl per 12 milions i n'invertirà 18 en el centre

S'obrirà l'estiu del 2015 i crearà 150 llocs de treball, la majoria del municipi

La multinacional francesa Leroy Berlin invertirà més de 30 milions en l'obertura d'un nou establiment al Vallès, concretament al polígon de Can Sant Joan de Sant Cugat, que vol obrir l'estiu de l'any que ve. Ahir el director general de Leroy Merlin Espanya, Ignacio Juan Sánchez, i el de finances, Antonio Juan Ruiz, van firmar amb el director de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Damià Calvet, el contracte de compravenda d'una parcel·la de 33.343 m² i 30.004 m² de sostre, destinada a usos comercials en aquest parc d'activitats econòmiques.

L'adjudicació es va tancar fa unes setmanes per un preu que ronda els 12 milions d'euros en uns terrenys on fa uns anys la multinacional Ikea s'havia d'instal·lar, però finalment hi va renunciar per acabar obrint al polígon Via Sabadell. Precisament en aquest indret també hi ha un Leroy Merlin en funcionament des del juny del 2012 amb una superfície de 9.000 m² i que va suposar el tancament de l'establiment que tenien a la població veïna de Sant Quirze del Vallès tres mesos després. El de Sant Cugat serà el sisè de la multinacional a Catalunya, juntament amb els de Badalona, Barcelona-La Maquinista, Sant Boi, Tarragona i Sabadell.

La construcció del centre comercial suposarà una inversió de 18 milions, mentre Calvet va anunciar una inversió de 3,3 milions d'euros per urbanitzar la zona on s'ubicarà. “La carretera de Sant Cugat a Rubí es convertirà en un tram urbà”, va avançar. Està previst que aquestes obres comencin a l'octubre, i Calvet va afegir que per a més endavant s'ha previst una altra inversió d'un milió d'euros per a noves connexions entre Can Sant Joan i les infraestructures del voltant.

Crear 150 llocs de treball

L'acte de la firma es va fer a l'Ajuntament de Sant Cugat perquè també es va firmar un conveni amb l'alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, pel qual Leroy Merlin es compromet a utilitzar la borsa de treball del servei d'ocupació municipal (SOM) com a via prioritària per contractar el personal. En total, el nou establiment generarà 150 llocs de treball “directes”, tot i que Ignacio Juan va afegir que també se'n generaran molts d'“indirectes”.

El personal directiu es contractarà a partir d'una promoció interna, sobretot en càrrecs directiu, i la resta serà personal nou.

LA XIFRA

150
llocs de treball
directes es crearan amb l'obertura del segon establiment de Leroy Merlin al Vallès.

Massa oferta comercial i concentrada en poques mans

Mentre l'alcaldessa de Sant Cugat assegurava que l'obertura de Leroy Merlin no perjudicaria el comerç de proximitat perquè cobriria un tipus d'oferta que fins ara no tenia, la Cambra de Sabadell publicava un estudi a principi de mes analitzant la implantació de superfícies comercials a l'entorn de l'autopista C-58 i alertant que l'augment de l'oferta comercial, molt per sobre de la demanda, “compromet la viabilitat de les empreses preexistents” a les ciutats.

L'estudi es fixa en el nou Via Sabadell (Ikea, Leroy Merlin, Conforama, etc.), on s'ha creat un centre “superior a l'oferta de qualsevol altre districte de la ciutat” i alerta, en vista de noves implantacions com la del Centre Direccional de Cerdanyola, del perill que el sector quedi monopolitzat per grans empreses i multinacionals amb seu social fora del país i això faci que “els impostos sobre els beneficis generats al país es paguin fora”. L'estudi també conclou que un 45% dels nous comerços que van obrir el 2012 en l'eix de la C-58 van tancar abans d'arribar als dos anys, malgrat que la xifra de negoci ha baixat el 4% al Vallès, mentre que a Catalunya ho ha fet el 12%.

En vista d'aquestes conclusions, la cambra aposta per establir polítiques d'un model mixt “en què puguin conviure grans, mitjanes i petites empreses comercials”. Alerta que si es compleix l'augment de concentració empresarial i l'expulsió de les pimes de les ciutats es pot acabar tenint un mercat oligopolístic “en què poques empreses concentren la major part del mercat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia