El grau de maduració del raïm fa que s'esperin vins excel·lents al Penedès
La verema ha començat entre 7 i 12 dies abans perquè les altes temperatures han fet avançar el procés de la planta
Les pluges d'ahir no haurien de ser cap problema si la humitat no s'intensifica al llarg dels pròxims dies, segons va confirmar ahir Francesc Olivella, inspector de qualitat de la DO Penedès. Segons ell, la collita d'enguany té, de moment, les característiques necessàries per garantir matèries primeres d'excel·lent qualitat que es podrien traduir en vins excel·lents. Tot i que Olivella recorda que en aquest tema s'ha de ser «molt cautelós», confia que el 2009 serà una molt bona anyada. Les altes temperatures han obligat a avançar entre 7 i 12 dies la verema depenent de l'altitud de les vinyes. Josep Maria Albet, del celler Albet i Noya, assegurava ahir que la maduració de les vinyes que tenen al Baix Penedès s'ha avançat tant que fins i tot s'han vist obligats a fer tornar alguns treballadors abans que acabessin les vacances programades a l'estiu.
Les primeres varietats que s'han collit han estat el chardonnay, que ha arribat als cellers amb graduacions altes –12,5 o 13 graus– i el macabeu –10,5 o 11 graus–. El comportament de les varietats negres primerenques també ha estat molt bo. Els pagesos han començat a veremar les primeres collites d'ull de llebre –amb 12,5 o 13 graus– i de merlot, que s'està collint amb 13,5 i 14 graus. Aquesta graduació confirma un bon ritme de maduració i una bona qualitat del producte, que ha gaudit d'un temps excepcional i molta calor des de les minses pluges de principi de juliol.
L'atenció de la DO Penedès, però, es concentra enguany en el xarel·lo, la varietat blanca que el Consell Regulador vol potenciar com a marca de la casa del Penedès. Si bé és cert que una part del xarel·lo es destinarà a la producció de cava, igual que la major part del macabeu que s'està collint ara, la intenció de la DO Penedès és obtenir bona qualitat amb les collites que es destinin a la producció de vins monovarietals. El xarel·lo és la varietat que es començarà a collir d'aquí a uns dies i tot fa pensar que donarà un bon resultat. Malgrat que n'hi haurà menys quantitat que l'any passat, els enòlegs apunten que tindrà una qualitat alta. Precisament, la calamarsada d'ahir a la part més occidental podria haver afectat una part important de vinyes de xarel·lo i parellada.
Josep Saumell, coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Penedès, no va poder quantificar encara ahir l'afectació de les pluges a les vinyes, tot i que va confirmar que la calamarsada havia afectat algunes collites de la zona de Font-rubí. En aquesta part de l'Alt Penedès, les varietats més conreades són la parellada i el xarel·lo, i també hi ha algunes vinyes de merlot i de cabernet.
Precisament, el fet que algunes varietats s'hagin hagut de començar a collir abans del previst no significa necessàriament que la collita acabi abans. Segons el temps que faci en les pròximes setmanes la maduració de les varietats més tardanes pot acabar produint-se dins el calendari habitual i per tant es podria allargar la campanya de verema. Oficialment, la verema al Penedès va començar el 17 d'agost, però cada productor ha adaptat l'inici a les seves possibilitats i a la demanda del cep.
Comprar raïm per sota el preu de cost
òscar palauEl nerviosisme dels viticultors per la crisi ha arribat també al Priorat, una comarca on els cellers són joves i estan poc preparats per aguantar la situació econòmica fins a una nova embranzida. Unió de Pagesos (UP) va denunciar dilluns que hi ha cellers de la comarca que compren el raïm «per sota del que seria un preu just per al productor i, fins i tot, per sota del preu de cost». UP demana la intervenció del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, que ha negat aquesta informació. Josep Ramon Sedó, d'Unió de Pagesos (UP), denuncia que «hi ha cellers que estan especulant indecentment amb la crisi», ja que han tancat contractes de compra del raïm per sota fins i tot del preu de cost per al productor. Com que creu que es tracta d'una situació «ja estesa», UP ha demanat al Consell Regulador de la DOQ Priorat que «quan ho consideri oportú, comprovi i reprovi» aquests casos. «Si la situació actual continua, no es garantirà la viabilitat de la producció de la DOQ a llarg termini», sosté en una nota el sindicat, que recorda que l'any passat ja va ser crític.