Empreses

Un fons de capital risc compra Unit4 per potenciar els serveis ‘cloud'

Barberà del Vallès disposa del centre R+D per a la península Ibèrica i Llatinoamèrica . La firma té el 7% de quota de programari empresarial

El nou pla estratègic serà una revolució per arribar al client

La firma nord-americana de capital risc Advent ha finalitzat el procés d'adquisició del grup Unit4 aquest mes de març per un import de 1.172 milions de dòlars, amb l'objectiu de canviar el model de l'empresa, que es basava en la comercialització de programari empresarial convencional. Amb els nous accionistes, l'estratègia de la multinacional holandesa, que té la seu espanyola a Barberà del Vallès, passa per oferir serveis integrals a les empreses -i també a les pimes- a través del cloud.

Aquesta operació a escala mundial afecta directament la filial espanyola, on treballen uns 550 professionals, més de 300 dels quals a la direcció central ubicada al Vallès. Concretament a la mateixa seu on va néixer la firma Centre de Càlcul Sabadell, que va ser comprada per la matriu holandesa l'any 2006.

Unit4 Ibérica, especialitzada en programari de gestió empresarial, encara que també ofereix solucions per a altres àmbits, disposa d'una quota del 7% del mercat espanyol, amb els competidors Sap, Sage i Oracle.

L'entrada dels nous accionistes ha suposat un canvi total de l'estratègia perquè ara es passarà de comercialitzar el producte a partir de les llicències a oferir serveis als clients a través de quotes. “Serà com una revolució perquè oferirem serveis integrals i es cobrarà també per l'assessorament i no només pel producte”, explica Juan Antonio Fernández, conseller delegat d'Unit4. Un dels punts clau de la nova estratègia suposarà l'ampliació de la xarxa de partners que s'incrementarà fins a 200 nous professionals en un termini de dos anys. “Els nous partners representaran el 80% de les vendes del grup davant del 5% que representen en l'actualitat”, assegura el màxim responsable de la firma vallesana.

De totes maneres, la filial espanyola continuarà apostant, de moment, per un model híbrid en combinar la venda de llicències perpètues amb la comercialització dels serveis al núvol. Juan Antonio Fernández afegeix que el seu equip treballa per seguir les passes de la matriu holandesa que durant nous mesos del 2013 va aconseguir més ingressos per la utilització del núvol que amb la venda de llicències tradicionals.

De fet, la tendència del sector es dirigeix cap a l'aposta clara de la utilització dels serveis cloud. A tall d'exemple, aquesta setmana s'ha sabut que la francesa Atos comprarà la gal·la Bull per uns 620 milions d'euros, un fet que donarà lloc a la major empresa europea de serveis en el núvol, en una posició destacada en el negoci de la ciberseguretat.

El conseller delegat de la firma informàtica explica que un avantatge d'Unit4 és que el seu programari no requereix de grans coneixements tècnics, de forma que una pime pot utilitzar-los i personalitzar-los sense necessitat d'un equip de programadors ni consultors externs, amb el conseqüent estalvi de costos.

Una de les conseqüències del canvi del pla estratègic ha estat abandonar la borsa d'Amsterdam. L'explicació és que amb el nou pla “els resultats no seran immediats sinó més a llarg termini, fet que al parquet sovint pot reflectir cert nerviosisme”, diu el màxim responsable de la filial espanyola. Tot i així, la direcció està tranquil·la perquè durant els anys de la crisi “s'han mantingut beneficis”, afegeix Juan Antoni Fernández.

La planta de Barberà del Vallès, a part dels serveis centrals, també disposa d'un equip de més de 100 enginyers integrats en un centre de R+D per a la península Ibèrica i Llatinoamèrica. La multinacional disposa de quatre centres com el català repartits pel món, un altre dels quals està situat a Granada. La divisió ibèrica també s'encarrega de Llatinoamèrica, on el 2013 va duplicar els partners fins a 40 i on també disposa de tres oficines comercials, a Mèxic, Colòmbia i Xile.

Unit4 diu que l'exportació representa més del 90%. Un percentatge que explica la qualitat del producte i la competitivitat de la firma. A més, el perfil de client és transversal. Per això s'adreça tant a les multinacionals com a les pimes de diversos sectors. Però no només al món empresarial, sinó també al col·lectiu de l'educació superior, la salut, l'assegurador i el financer.

Facturació

50 M€

Treballadors

530

Any de fundació

1963

La filial espanyola de la multinacional holandesa Unit4 té la seva arrel a l'Estat espanyol a l'empresa Centre de Càlcul Sabadell (CCS), que es va crear l'any 1963.
l'origen

Centre de Càlcul Sabadell, pioner

L'operadora de telecomunicacions Jazztel va vendre el 2006 l'empresa Centre de Càlcul de Sabadell (CCS) per 28,5 milions d'euros a Agresso Spain, filial espanyola del grup holandès Unit4 Agresso.

El 88,9% de CCS, que es dedicava a la integració i desenvolupament de sistemes d'informació par a empreses, va ser adquirit per Jazztel la primavera de 2001 per 300 milions de pessetes (1,8 milions d'euros), encara que en aquell moment l'operadora de Leopoldo Fernández Pujals tenia el 100% del centre català. CCS va facturar en el darrer exercici 32 milions d'euros i tenia ja 522 empleats.

El CCS, que es va fundar el 1963, va ser una empresa que es va avançar en la tecnologia informàtica de l'època. Precisament, aquest centre ja va computar les primeres eleccions democràtiques catalanes a través del Cyber 77, un macroordinador dels més potents que hi havia a l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.