Economia

Setmana Bio a Catalunya

Porcs d'etiqueta ecològica

La granja Ramonich, de la Pinya, a la Vall d'en Bas, creada el 2007, és l'única de porcí ecològic de la Garrotxa i la més gran de les vuit que hi ha a Catalunya, amb uns 300 exemplars

Un jaç per dormir ja sigui de palla o de serradures però sense productes químics, alimentació ecològica, tenir uns mínims de superfície on deambular i tenir accés a l'exterior. Aquestes són les principals diferències que separen una granja de porcs ecològics d'una granja convencional. I tot arrodonit amb un “estrès zero” dels animals, que, tot i la presència d'una desena de visitants, no s'immuten i, més aviat, s'hi acosten encuriosits. Són porcs de dos colors, d'una raça alemanya i, tot i la fama, s'ha de dir que no fan pudor. Es tracta de la granja de porcs ecològics Ramonich, situada a la Pinya, a la Vall d'en Bas, l'única granja d'aquest tipus de la Garrotxa i la més gran de les vuit que hi ha a Catalunya.

“Com a mínim un cop a l'any fem una visita completa, on, entre altres coses, es comprova el benestar dels animals, que no tinguin una densitat alta i que es compleixi la normativa”, explica la inspectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Marta Massalles, que és un dels tres inspectors dels 15 que hi ha a Catalunya del CCPAE i que vetllen pel compliment de la normativa. Entre altres punts, per exemple, hi ha l'ús de vacunes o antibiòtics. En aquest sentit, el propietari de la granja Ramonich, Joan Duran, explica que, pel que fa a les vacunes, només en subministren una d'obligatòria i que, en el cas dels antibiòtics, en ramaderia ecològica només són permesos si apareix una malaltia que així ho requereixi, mai de manera preventiva. A més, hi afegeix Massalles, en cas que s'hagi administrat antibiòtic a un animal s'haurà d'esperar un mínim de 40 dies abans no es porti a l'escorxador.

La història d'aquesta granja de porcs ecològica es remunta al 2007. Explica Joan Duran com llavors es va decidir a reconvertir una granja convencional en l'actual ecològica, on hi ha uns 300 exemplars –unes 50 mares, 200 porcs d'engreix i entre cinquanta i un centenar de petits–. Van triar aquesta raça de porcs procedent d'alemanya per la qualitat de la carn, pel potencial de maternitat i perquè els va agradar. Situada enmig de la Vall d'en Bas, la granja Ramonich està separada per espais segons les característiques del procés. Així, per exemple, dedica un espai a la zona de parts, un altre al deslletament en grup, dues zones d'engreix i un apartat de gestació.

Buscant la sostenibilitat de la granja, es va constituir després l'empresa de pinso ecològic Duranoc, per poder garantir l'alimentació dels porcs d'aquesta granja i també d'altres. Actualment, pinsos Duranoc, situada no gaire lluny de la granja, produeix 300 tones mensuals de pinso que es comercialitza a Catalunya, Aragó i una petita part a la Catalunya del Nord i el sud de França. Dins aquest mateix procés, també hi ha la utilització dels fems en el cultiu ecològic, que, en aquest cas, serveix per als mateixos camps de la granja i, en cas d'excedència –que no és habitual–, des del CCPAE es demana que s'estableixin relacions amb productors de canals ecològics propers.

La granja Ramonich té dues línies de comercialització; per una banda, a l'escorxador d'Avinyó (Bages) i d'una altra, la venda directa a través de la botiga virtual www.ecocity.cat. A més, estudien la possibilitat d'obrir també una botiga física.

300
exemplars
, aproximadament, són el total que hi ha actualment a la granja Ramonich, dels quals una cinquantena són mares de cicle tancat; uns 200, d'engreix, i entre mig centenar i un centenar, petits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.