Economia

La collita de sal al delta de l'Ebre es preveu que sigui de més de 95.000 tones

La producció a les Salines de la Trinitat serà de 21.000 tones més que l'any passat

Infosa invetirà 670.000 euros en una nova planta de rentat de sal

La collita de sal al delta de l'Ebre, que es coneix com a la salinada, ha arrencat aquesta setmana amb una previsió de més de 95.000 tones. A les Salines de la Trinitat, concessió en propietat de l'empresa Infosa, ja hi estan treballant homes i màquines per recollir la sal, unes tasques que s'allargaran durant unes tres setmanes. Amb una climatologia que, “tot i no ser excepcional”, ha estat positiva pels interessos de la collita, i en espera de fer balanç de les pèrdues que hagin pogut ocasionar les pluges dels darrers dies, confien que la producció pugui superar les 95.000 tones de sal. Aquesta xifra, segons els responsables de l'explotació, és molt superior a la registrada l'any passat, quan la collita va ser de 74.000 tones.

Una de les novetats de la temporada és que l'empresa Infosa posarà en marxa aquesta tardor un nou sistema de rentat de sal, “una planta que permetrà treure més rendiment a la producció actual, alhora que situarà el producte als nivells que marca la normativa europea per a sal destinada al tractament d'aigües”. El projecte té un pressupost de 670.000 euros. Joan Sucarrats, gerent d'Infosa, destaca els avantatges de la nova infraestructura: “Ens donarà la garantia de poder ampliar el mercat, ja que podrem complir amb escreix amb els requisits de qualitat dels nous estàndards europeus en matèria de sal utilitzada per al tractament d'aigües.”

Properament començarà la construcció de la nova planta i del sistema de canonades en circuit tancat, que estaran en funcionament al desembre. A més, com que hi ha un major rendiment de les salines, en poder aprofitar una part del gros de la sal que fins ara es quedava en els cristal·litzadors, l'empresa ha construït un altre magatzem de 1.400 metres quadrats.

El 70% de la producció de sal del delta de l'Ebre s'exporta a l'estranger, sobretot a l'Estat francès, però també a Alemanya, Bèlgica i Anglaterra. Una part es destina als països nord-africans i una altra, “cada cop més important”, als Estats Units, “on anualment creix la demanda del producte, i on es comercialitzen unes 3.000 tones de sal envasades en 4 milions de salers”. Això ha fet, segons Infosa, que en la darrera campanya l'exportació als Estats Units hagi produït una facturació d'1,5 milions d'euros. El 20 per cent de la producció restant es consumeix a Catalunya, mentre que l'altre 10% es destina al mercat espanyol.

Del total de la producció d'Infosa, només el 10% va destinat a la indústria alimentària. L'altre 90% es distribueix entre el sector industrial, el tractament d'aigües, la indústria química, el tèxtil o carreteres en cas de nevades.

La Flor de Sal

Tot i les bones previsions per a la collita de sal comú, Infosa preveu una disminució de la Flor de Sal, un producte que es produeix i es recull de manera artesanal i que té un gran valor gourmet. Segons els responsables de la salinada, per aquest any se'n preveu una producció de 15.000 quilos, entre 5.000 i 10.000 quilos menys dels que se solen recollir habitualment. “Aquesta minva en la producció ha estat generalitzada a totes les concessions de la península ibèrica”, apunten.

LA XIFRA

70
per cent és el percentatge
de sal del Delta que s'exporta, sobretot a França, tot i que el mercat americà està en alça.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia