Registre policial a Agrofruit per frau econòmic
Quatre responsables de l'empresa citrícola més potent de les Terres de l'Ebre declaren davant dels Mossos per falsedat documental i comptable
Les pèrdues que arrossega el grup són de 50 milions d'euros
Cop policial a Agrofruit, l'empresa citrícola més potent de les Terres de l'Ebre, que exporta un 90% de la seua producció. Una vintena d'agents de la unitat central de delictes socioeconòmics i falsedat de moneda dels Mossos d'Esquadra van escorcollar ahir les oficines de l'empresa, situades al polígon industrial Baix Ebre, a Tortosa. També van registrar la seu d'Ebrefruit, empresa associada a Agrofruit, en tots dos casos per un delicte socioeconòmic i una operació tutelada pel jutjat número 2 de Tortosa, que ha decretat el secret de sumari del cas.
Després de més de quatre hores d'escorcoll a les oficines del grup citrícola, els Mossos van detenir quatre directius de l'empresa: Adolfo Algueró, Ferran Ferrer, Xavier Guarner i Agustí Forés (fill del president de l'empresa), que van declarar a la comissaria dels Mossos de Tortosa i en les pròximes hores podrien fer-ho davant del jutge.
Pel que fa a la investigació policial, va arrencar fa un any, just quan l'empresa va presentar concurs de creditors. I, segons fonts pròximes al cas, s'investiga un delicte socioeconòmic, així els detinguts podrien ser responsables de falsedat documental i comptable, i un d'ells, d'apropiació fraudulenta de fins a 300.000 euros. El forat econòmic del grup citrícola seria de 50 milions d'euros, molt superior al que van admetre els directius de l'empresa fa poc més d'un any en presentar el concurs de creditors, quan es van admetre unes pèrdues de 10 milions d'euros. L'empresa comercialitza uns 50 milions de quilos de cítrics i té una facturació anual de 36 milions d'euros.
Tot i que la crisi ja fa anys que afecta el sector dels cítrics, Agrofruit va resistir fins l'any passat i l'estiu del 2013 va presentar preconcurs de creditors. El director general de l'empresa, Xavier Guarner (un dels detinguts), va presentar uns comptes positius i en poques setmanes es va veure forçat a modificar-los perquè els bancs els van tallar l'aixeta. Això va provocar la pèrdua de confiança del consell d'administració de l'empresa amb Guarner i el van destituir. Fins i tot van anunciar que emprendrien accions legals contra ell si es detectava mala gestió. Però només dos mesos després feien públic que no es querellarien contra Guarner, que havia estat directiu de l'empresa durant divuit anys i, a més, el tornaven a contractar com a assessor comercial del grup citrícola. De tota manera, després de presentar el concurs de creditors va ser necessària una aportació de capital per part dels socis de 600.000 euros per poder començar la campanya citrícola del 2013, quan l'empresa encara tenia pendent de liquidar 2,6 milions d'euros amb els socis productors. L'empresa té 1.700 socis i en època de recol·lecció de taronges i mandarines ocupa un miler de treballadors, tot i que la plantilla la formen una vintena de treballadors fixos i uns seixanta fixos discontinus. Un parell d'anys abans de presentar el concurs de creditors, alguns socis havien alertat del retard en la liquidació de la campanya.
Magatzem en marxa
Mentre els agents dels Mossos escorcollaven les oficines del grup citrícola, la nau industrial d'Agrofruit mantenia l'activitat i continuaven entrant i sortint camions carregats de mandarines. Només en sortir dos detinguts de l'empresa es va sentir un tímid crit des d'una finestra. Els treballadors es van sorprendre per l'operatiu policial, i en sortir de l'empresa un empleat del magatzem va explicar que fa un parell de mesos que no cobra. De fet, el sindicat CCOO ha denunciat en reiterades ocasions les “pèssimes” condicions laborals dels treballadors d'Agrofruit, un 80% dels quals són immigrants. Segons CCOO, hi ha salaris per sota del mínim interprofessional i en temporada hi ha empleats que treballen els set dies de la setmana amb una jornada laboral que pot arribar a tretze hores.
D'altra banda, Agrofruit va rebre el 2010 una subvenció de 985.000 euros del Ministeri d'Indústria (del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) per la realització d'un projecte d'investigació. La preocupació de la societat per la seguretat alimentària i la crisi de preus del sector va portar l'empresa a investigar un sistema de producció sense residus de productes fitosanitaris.
LES XIFRES
Empresaris detinguts per desviació de fons de caixes a immobiliàries
La Guàrdia Civil va detenir ahir tres empresaris relacionats amb una suposada trama que hauria desviat fons de diverses caixes d'estalvis a l'antiga immobiliària Cipsa a través de factures falses. L'operació, ordenada per un jutjat de Barcelona després d'una querella de la fiscalia, la va efectuar la unitat de delictes econòmics i tecnològics de la Guàrdia Civil a Terrassa, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Codines.
L'entramat, segons fonts properes al cas citades per ACN, hauria utilitzat l'antiga immobiliària Cipsa, ara en liquidació després d'un concurs de creditors, per desviar fons de les entitats d'estalvi, també desaparegudes, mitjançant factures falses en la compra i venda de vuit solars entre el 2006 i el 2007. Les caixes afectades són les de Terrassa, Manlleu, Laietana, Navarra i Caja España, que haurien demanat a Cipsa que els ajudés a vendre solars de la seva propietat. La immobiliària reclamava crear una empresa mixta per gestionar el negoci al 50%. Les caixes finançaven l'operació de compra dels solars a través d'hipoteques i Cipsa hauria presentat a l'empresa mixta factures falses per treballs inexistents i per desgravar irregularment l'IVA. Les vuit operacions sospitoses van tenir lloc a Girona, Vic, Mataró, Sabadell, Terrassa, Molins de Rei i Vilafranca del Penedès.