Sumar esforços per crear ocupació
Sis municipis de l'Eix de la Riera de Caldes s'han associat per impulsar l'economia de la zona i generar llocs de treball
L'entitat vol treure el màxim profit d'un dels pols industrials i de logística clau al país
La targeta de presentació inclou xifres com ara: sis municipis (Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Caldes de Montbui, la Llagosta, Sentmenat i Polinyà), prop de 90.000 habitants, 42.000 llocs de treball i 32 polígons amb més de 1.000 empreses industrials. La presidenta de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes i alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, té clar que aquestes són les dades d'un pol industrial important català que cal potenciar sumant esforços i generant un front comú per donar resposta a problemes com l'atur, una de les principals preocupacions de la població. “S'ha anat treballant de manera individual però pensem que ara toca fer-ho de manera conjunta per ser més eficaços”, diu Garcia abans de posar un exemple: “ A l'hora de presentar projectes, de fer demandes o d'aconseguir recursos i subvencions és més eficient si ens presentem com un bloc que si ho fem per separat.” Els sis municipis, però, tampoc no volen anar sols. Saben, segons comenta la presidenta, que cal comptar amb “les sinergies” de les empreses i d'altres administracions per potenciar una zona on, entre d'altres, hi ha firmes com Mango, Nupik, Panrico, Würth i el Grup Uriach i la Central Integrada de Mercaderies del Vallès (CIM Vallès). El teixit empresarial de la zona, però, bàsicament està format per petites i mitjanes empreses, la qual cosa fa que pugi fins a 3.000 el nombre de firmes que hi ha la zona.
Els sis municipis, situats entre el Vallès Occidental i Oriental, tenen unes característiques demogràfiques i econòmiques molt semblants que van portar els representants polítics a valorar una possible unió. Per exemple, prop del 80% de la població ocupada resideix i treballa a la zona. Amb l'associació, creada oficialment a mitjan 2014 però gestada mesos abans i que aspira a consolidar-se el 2015, els municipis s'han compromès en tres aspectes: millorar infraestructures de comunicació entre polígons, donar suport a empreses i a emprenedors, i a augmentar l'oferta de la formació professional. En aquest sentit, a Santa Perpètua ja han fet un primer pas. Segons l'alcaldessa, després de fer un estudi i parlar amb la Generalitat, preveuen adaptar alguns estudis a la realitat econòmica de la zona per tal d'incloure perfils professionals nous.
L'aposta per la logística és una de les claus de futur per a l'associació. La projecció a la Llagosta d'una central intermodal de mercaderies del corredor mediterrani genera moltes expectatives a la zona. “Hem de tenir clar què volem i com ho volem, i traslladar-ho a les administracions perquè s'escolti els municipis”, afirma la presidenta, perquè com hi afegeix: “No és el mateix tenir un espai ple de contenidors o una central dinàmica que pugui generar llocs de treball.” La potenciació dels vehicles elèctrics és un altra projecte estel·lar de l'associació amb la creació d'un Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (Creve). També s'ha fet una aposta per l'exportació que ja ha donat fruits: 29 empreses s'han afegit al programa.