Gran angular

DE MEMÒRIA

La literatura econòmica de l'autodeterminació

Molts d'aquests llibres formen part del gènere literari del que els anglosaxons n'han dit ‘economic literature', literatura econòmica. Alguns han esdevingut petits ‘best sellers' car han aconseguit ésser reeditats diverses vegades. Els llibres apareguts d'ençà de 2008 que argumenten amb raons econòmiques la necessitat/bondat de la independència política catalana són molt diversos. Alguns, tot i la seva vocació difusora, tenen un nucli acadèmic. De fet, en són autors alguns professors universitaris

Mai no s'havien escrit –i publi­cat- en tan poc temps tants lli­bres sobre l'eco­no­mia cata­lana. Als anys 1930 i als anys 1960, la pro­ducció va ser impor­tant, ho hem estu­diat. Però l'esclat de la bom­bo­lla finan­cera de 2008 com­bi­nat amb les insu­ficiències dels models dels estats espa­nyol i euro­peu (i, és clar, el crei­xe­ment del nom­bre d'eco­no­mis­tes, empre­sa­ris i peri­o­dis­tes sor­tits de la uni­ver­si­tat) ha dis­pa­rat la pro­ducció de lli­bres i arti­cles sobre l'eco­no­mia cata­lana. I, espe­ci­al­ment, sobre els aspec­tes econòmics de l'auto­de­ter­mi­nació.

Eugeni Giral, un eco­no­mista for­mat a la UB i pro­fes­sor de la UAB, ha con­fec­ci­o­nat una bibli­o­gra­fia dels lli­bres (apa­re­guts d'ençà del 2008) a l'entorn del rapidíssim procés de dife­ren­ci­ació de les estruc­tu­res polítiques de la soci­e­tat cata­lana. Uns 300 títols. Més de 300 autors, car hi ha autors de més d'un títol, però hi ha alguns lli­bres col·lec­tius. La majo­ria, autors cata­lans, però també forans. La immensa majo­ria, edi­tats a l'àrea cata­lana. Però no única­ment a la ciu­tat de Bar­ce­lona, sinó també a València (Tirant Lo Blanch), Girona (Lli­bres del Segle, Cur­bet), Lleida (Pagès, El Jonc), Valls (Cos­setània), Vic (Eumo), Bada­lona (Ara), l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat (Auri­fany), Sant Cugat del Vallès (Rau­rich), la Gar­riga (Mal­hi­vern), el Papiol (Efadòs), Cànoves i Samalús (Pro­teus), Maçanet de la Selva (Gre­gal), Sant Vicenç de Cas­te­llet (Farell), Saba­dell (Lapuig­ver­tina), Bigues i Riells (Cer­cle Català de Nego­cis), Reus (Cen­tre de Lec­tura), Prada de Con­flent (Terra Nos­tra).

També, s'han publi­cat lli­bres sobre el procés de la inde­pendència cata­lana a edi­to­ri­als situ­a­des fora del ter­ri­tori català: a les Espa­nyes, a Estats Units, a Canadà, a l'Estat francès, al Regne Unit.

Molts d'aquests lli­bres for­men part del gènere lite­rari del que els anglo­sa­xons n'han dit eco­no­mic lite­ra­ture, lite­ra­tura econòmica. Alguns han esde­vin­gut petits best sellers car han acon­se­guit ésser ree­di­tats diver­ses vega­des.

Els lli­bres apa­re­guts d'ençà de 2008 que argu­men­ten amb raons econòmiques la neces­si­tat/bon­dat de la inde­pendència política cata­lana són molt diver­sos. Alguns, tot i la seva vocació difu­sora, tenen un nucli acadèmic. De fet, en són autors alguns pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris. De la Facul­tat d'Eco­no­mia i Empresa de la UB: Núria Bosch, Marta Espasa, Antoni Cas­tells (depar­ta­ment d'Hisenda Pública), Eli­senda Palu­zie i Ramon Tre­mosa (depar­ta­ment de Teo­ria Econòmica), Germà Bel (depar­ta­ment de Política Econòmica), Antoni Soy (depar­ta­ment d'Eco­no­mia Pública). De la Facul­tat d'Eco­no­mia de la UPF: Xavier Cua­dras, Jordi Galí, Modest Guin­joan, Oriol Amat, Sal­va­dor Gar­cia-Ruiz. De la Facul­tat d'Eco­no­mia de la UAB: Jacint Ros Hom­bra­ve­lla (que passà a la UB), Muriel Casals. De la Uni­ver­si­tat de Colúmbia: Xavier Sala. De la UAM: Ramon Tama­mes (que argu­menta la limi­tació de la soli­da­ri­tat al 4% del PIB, seguint el model fede­ral ale­many).

Però, també, hi ha lli­bres escrits per direc­tius/asses­sors de grans (o no tan grans) empre­ses. Amb autors que poden ésser eco­no­mis­tes, com Anton Gas­sol o Miquel Puig, o que poden ésser engi­nyers, físics, psicòlegs o lli­cen­ci­ats en dret: Albert Cas­tellón, San­ti­ago Espot, Jaume Vall­corba Tura, Joan Cana­dell, Albert Macià, Joan Igle­sias, Xavier Roig Cas­telló, Alfons Duran-Pich. O Fran­cesc Cabana, lli­cen­ciat en dret i his­to­ri­a­dor econòmic, i gran divul­ga­dor.

El boom de la lite­ra­tura econòmica sobre l'auto­de­ter­mi­nació cata­lana ha estat –és– un feno­men ines­pe­rat. Sobre­tot, perquè els eco­no­mis­tes i els empre­sa­ris ten­dei­xen, en gene­ral, a escriure poc. I, menys, a escriure sobre temes polítics. D'altra banda, el ven­tall gene­ra­ci­o­nal i ideològic dels autors és molt ampli. La trans­ver­sa­li­tat del procés és visi­ble, també, en aquest àmbit.

Frederic Ribas i Massana

Un volum de 1978 de l'economista Frederic Ribas i Massana de la col·lecció Episodis de la història de l'editor Rafael Dalmau es titulà L'autodeterminació en el pensament econòmic català. Curiosament, l'edició digital que s'anuncia a la xarxa d'internet és extreta, al 2009, de l'exemplar existent a la Universitat de Califòrnia. L'autor hi presentà els texts dels anys 1920-30 (J. Crexells, C. Pi i Sunyer, J.P. Fàbregas, J. Alzina, J.A. Vandellós, L.Creus i Vidal), i alguns dels articles publicats a l'exili iniciat el 1939 (Artur Costa, Ferran Cuito, Carles Pi Sunyer, Joaquim Juanola). Una fita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.