Economia

El Maresme identifica fins a 80 varietats d'horta pròpies

Un estudi encarregat pel Consell Comarcal evidencia el potencial d'una agricultura singular, diferenciada i de qualitat

Els principals cultius corresponen al pèsol, el tomàquet i la mongeta

El Maresme també és terra d'horta. Des de fa anys el Consell Comarcal treballa en la promoció de l'agricultura local a través de la Xarxa de Productes de la Terra, que fa visible el treball d'un sector històricament maltractat i oblidat. Amb l'objectiu de demostrar que els cultius representen una activitat econòmica de futur al territori, l'administració va presentar ahir un estudi que evidencia la riquesa d'un territori que acumula fins a 80 varietats pròpies d'un total de 32 cultius diferents. Els responsables del document també especifiquen que han trobat informació i, sobretot, llavors que garanteixen aquesta identitat maresmenca en 45 casos, mentre que en els 35 restants només han obtingut dades facilitades pels pagesos. A més, els productes amb una major varietat a la zona són tres: el pèsol i el tomàquet i la mongeta. Segons explica el conseller comarcal de Promoció Econòmica, Santi Fontbona, l'estudi permet actuar en tres àmbits: la conservació de la cultura identitària dels productes locals, el coneixement real de la situació que viu el sector i la possibilitat de promocionar l'emprenedoria del sector a través de l'especialització. “L'agricultura també és un escenari econòmicament favorable per al Maresme que no podem ni volem oblidar”, afirma. En aquest sentit, s'està estudiant la possibilitat de conservar les llavors locals trobades amb un sistema semblant al que s'ha emprat en altres comarques com ara la Garrotxa o, més recentment, el Vallès Oriental, amb el qual no es descarta treballar més endavant. “La producció pròpia ens ha servit com a actiu a l'hora d'organitzar les diferents jornades gastronòmiques o de promoure un turisme complementari del de sol i platja”, recorda.

LA XIFRA

45
varietats
de les 80 localitzades conserven encara la llavor que permet garantir la seva perdurabilitat.

LA FRASE

L'agricultura també és un escenari econòmicament favorable per al Maresme
Santi Fontbona
CONSELLER COMARCAL DE PROMOCIÓ ECONÒMICA

Conservar llavors poc habituals

L'estudi, signat per l'Era, espai de recursos agroecològics, es basa en la informació obtinguda de 23 pagesos que viuen en 13 dels 30 municipis del Maresme. La recerca s'ha centrat en aquells territoris amb un nombre més elevat de cultius i s'ha detectat que, al contrari que en altres comarques, la mitjana d'edat dels agricultors és força jove: 51 anys. Tot i això, la que correspon als pagesos que conservaven llavors autòctones puja fins als 68 anys. Com a curiositats dels tres cultius principals, es constata que el pèsol va ser introduït pels pescadors que quan era fora de temporada en plantaven en secà, entre les vinyes. De la varietat pèsol negre, tot i ser molt anomenada, no se n'ha trobat cap llavor.

A banda dels cultius més coneguts, els experts de l'Era han volgut conservar mostres de llavors d'api –no és gaire comú trobar varietats locals–, escarola cabell d'àngel –la primera genuïna del Maresme– i pebrot de fregir, entre d'altres. Un cop entrades les llavors al banc, es multiplicaran, s'estudiaran i es conservaran i se'n farà la màxima difusió possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.