Economia

Els mercats s'ensorren i castiguen amb força la banca

L'Íbex-35 registra la pitjor reculada en tres anys, del 4,6 per cent

Portugal i Milà encara cauen més

Els valors financers es desplomen tot i els missatges de calma

Fa temps que, a remolc de les negociacions amb Grècia, els mercats financers són unes muntanyes russes, però l'insòlit escenari dibuixat després d'aquest cap de setmana d'infart és massa per als parquets, tant poc amants de la incertesa i els territoris desconeguts. El pànic va cotitzar ahir a l'alça, tenyint de vermell tots els índexs borsaris i molts dels seus valors, sobretot els grans bancs europeus. La borsa d'Atenes està tancada fins a nova ordre, però no la resta de mercats, que van registrar retrocessos, com a mínim, del 2%. l'Íbex-35 va ser un dels indicadors que va liderar les caigudes: es va desplomar un 4,6%. Els mercats no tenien un dia tan dolent des de feia tres anys.

El corralito i, sobretot, la possible sortida de Grècia de l'euro generen dubtes sobre l'impacte en el sector financer i tot i que els grans mandataris van sortir a defensar la solidesa del sistema, les paraules no van ser suficients per calmar els ànims. A mitja sessió, l'Íbex-35 encapçalava les caigudes d'Europa després d'ensorrar-se un 4% i finalment tancava amb retrocessos tan grans com a l'inici de la jornada. Malgrat tot, al final de la jornada, les pèrdues encara eren més grans a Portugal i Milà (5,2% en els dos casos, xifres no vistes tampoc des del 2012). El Cac francès i el Dax alemany patien descensos del 3,7% i el 3,6%, respectivament, mentre el Footsie anglès limitava les pèrdues al 2%.

La pitjor evolució

Com la resta d'autoritats del Vell Continent, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'escarrassava per transmetre calma assegurant que la situació del sistema financer espanyol és “completament diferent” a la de fa tres anys gràcies a les reformes impulsades, però això no va poder evitar que la banca fos especialment castigada. Cap companyia se salvava de la desfeta, però aquesta era especialment devastadora en el cas del Santander, el Popular o el BBVA, que entomaven uns números vermells superiors al 6%.

La resta de valors financers, tant a l'Estat espanyol com a la resta d'Europa, també notaven amb força l'impacte. El Deutsche Bank, per exemple, va perdre gairebé un6% del seu valor i Commerbank quasi un 5%, com els francesos BNP o Crédit Agricole.

Mentre també Àsia i els Estats Units registraven fortes pèrdues, el nerviosisme disparava les primes de risc. En el cas de l'espanyola, va arribar a fregar els 180 punts bàsics, la xifra més alta des de maig del 2014. Després va baixar una mica, fins als 158 punts. La jornada l'havia començat en els 121 punts.

Els analistes confien en un sí al referèndum de diumenge que doni temps a Grècia per seguir negociant i tancar un acord que permeti que els mercats financers i els nervis es vagin posant, gradualment, a lloc.

LA FRASE

Gràcies a les reformes, el sistema financer espanyol és completament diferent a fa 3 anys
Luis de Guindos
ministre d'Economia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.