Economia

Economia

Un expert prioratí millora la producció de vi al Marroc

De Porrera al Marroc

L'enòleg i copropietari del celler Vall Llach de Porrera, Albert Costa, assessora un celler marroquí de Meknès per millorar la producció i qualitat dels seus vins

El mercat comercial dels Estats Units és l'objectiu d'aquesta nova producció de vins de qualitat, que haurà sumat les bones pràctiques d'un expert prioratí del ram

“Quan viatjo a vendre els vins del Priorat, vaig amb pedres de llicorella, que és la nostra terra i el nostre sòl”

Que els vins i la manera de fer dels cellers pri­o­ra­tins han tren­cat fron­te­res no és cap notícia nova. Una altra cosa és que s'apli­qui la savi­esa i les bones pràcti­ques viti­vinícoles d'aquest espai geogràfic a un país com el Mar­roc, tan allu­nyat de la idi­o­sincràsia pri­o­ra­tina i les seves cir­cumstàncies geogràfiques. I és que, fins ara, el Mar­roc és un país amb una escassa pro­ducció de vins i amb una expor­tació d'aquesta beguda poc potent. Una rea­li­tat que vol can­viar el pro­jecte en què està col·labo­rant, des de fa un any, l'enòleg i copro­pi­e­tari del celler Vall Llach de Por­rera, Albert Costa. Una pro­posta enca­mi­nada a asses­so­rar el celler mar­roquí més gran, situat a l'entorn de Meknès, amb l'objec­tiu de pro­duir un vi de qua­li­tat que pugui obrir-se camí en l'àmbit comer­cial als Estats Units.

Segons Costa, el pro­jecte es pot defi­nir com a “coworking” perquè ell apor­tarà els seus conei­xe­ments al celler mar­roquí per tro­bar un pro­ducte de qua­li­tat i, paral·lela­ment, els tre­ba­lla­dors d'aques­tes ins­tal·laci­ons viat­ja­ran al poble pri­o­ratí de Por­rera per conèixer de pri­mera mà les actu­a­ci­ons que s'estan duent a terme al celler Vall Llach. La ini­ci­a­tiva, que està en una fase ini­cial, ha començat en una par­cel·la de 10.000 qui­los de cari­nyena plan­tada fa 85 anys i de gar­natxa a la ciu­tat mar­ro­quina de Meknès. Amb aquesta base, es tirarà enda­vant “una vini­fi­cació dife­rent” que, pro­vi­si­o­nal­ment, s'ana­lit­zarà per veure si camina en una bona línia enològica. D'aquest pri­mer moment, Costa pre­veu que enguany ja puguin sor­tir entre unes 10.000 i 15.000 ampo­lles, que, amb tota pro­ba­bi­li­tat, es des­ti­na­ran al mer­cat inte­rior. Segons l'enòleg, l'actu­ació glo­bal es plan­teja a mitjà ter­mini, entre qua­tre o cinc anys, quan la qua­li­tat del pro­ducte ja sigui supe­rior i sigui un moment idoni per plan­te­jar-se l'expor­tació als Estats Units. Un cop el pro­jecte enològic ja hagi fun­ci­o­nat, Costa explica que el que caldrà serà sin­gu­la­rit­zar-lo expli­cant les qua­li­tats del pro­ducte. “Les vinyes de Meknès estan situ­a­des just al peu de l'Atles, cosa que fa que el clima i el sòl facin un gir espe­cial; en aquest cas, s'ha de saber expli­car tot això al cli­ent”, comenta Costa. “Quan viatjo a ven­dre els vins del Pri­o­rat, vaig amb pedres de lli­co­re­lla, que és la nos­tra terra i el nos­tre sòl, i ells, en el seu cas, el que han de fer és una mica el mateix”, posa com a exem­ple el copro­pi­e­tari de Vall Llach.

Objec­tiu: els Estats Units

Com a mer­cat poten­cial futur, el celler mar­roquí es plan­teja els Estats Units. “És un mer­cat que no domi­nen i que volen domi­nar”, explica Costa, que hi afe­geix que seria “una punta de llança” amb la qual tren­car el seu actual mer­cat comer­cial, bàsica­ment enfo­cat al con­sum naci­o­nal i als països afri­cans.

Pel que fa a les con­di­ci­ons de cul­tiu de les vinyes amb què tre­ba­lla Costa, l'enòleg afirma que són molt dife­rents de les que s'apli­quen al Pri­o­rat. “La seva agri­cul­tura és exten­siva, molt manada pels trac­ta­ments fito­sa­ni­ta­ris i per la maqui­nit­zació, i això ha de can­viar”, explica l'enòleg, que, d'altra banda, con­fia que un país tra­di­ci­o­nal­ment agrícola com és el Mar­roc se n'acabi sor­tint amb èxit.

En aquest sen­tit, el pro­jecte en què col·labora Costa no és, però, l'únic en què s'està inten­tant millo­rar; l'enòleg explica que s'està seguint una pro­posta simi­lar a la del vi amb la pro­ducció d'oli, un altre pro­ducte vin­cu­lat tra­di­ci­o­nal­ment a l'agri­cul­tura d'aquest país medi­ter­rani. En aquest cas, l'expert con­trac­tat per millo­rar el pro­ducte, impul­sar la pro­ducció i aug­men­tar la comer­ci­a­lit­zació prové d'Anda­lu­sia.

Actu­al­ment, hi ha única­ment vuit cellers de vi al Mar­roc, men­tre que l'extensió de vinyes és apro­xi­ma­da­ment de 3.000 hectàrees, un espai simi­lar al que ocupa aquest con­reu al Pri­o­rat. En línies gene­rals, un 85% de la pro­ducció de vi del país africà es des­tina als turis­tes estran­gers que el visi­ten, atès que el Mar­roc és un país amb majo­ria musul­mana. Tot i això, les vinyes mar­ro­qui­nes són cen­tenàries en la seva majo­ria i no van que­dar afec­ta­des per la fil·loxera, malal­tia que sí que va pro­vo­car un dal­ta­baix econòmic i agrícola a les vinyes del Pri­o­rat durant el segle XIX.

Única al món
La producció vitivinícola del Priorat s'ha situat al capdavant dels rànquings mundials més prestigiosos en els darrers anys.
10.000
quilos
de carinyena i de garnatxa a Meknès formen part de la primera fase d'aquest projecte enològic en el qual col·labora Albert Costa amb l'objectiu de millorar la qualitat dels vins d'aquest celler.
3.000
hectàrees
a tot el Marroc hi ha en total, la mateixa quantitat de cultiu tan sols que a la zona del Priorat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia