Economia

Satisfacció entre els hotelers per la temporada turística

Pensen que la calor, la petita recuperació econòmica i les incidències polítiques en altres països han portat més turistes

El turista italià ha tornat a la demarcació

La demarcació és una alternativa assequible per al turista francès

L'estiu encara no s'ha acabat, però els hotelers tenen “bones sensacions”. Per al sector, la calor ha ajudat a l'increment de turistes a la demarcació, però també ho ha fet la “petita” recuperació econòmica i les incidències polítiques d'altres països del mediterrani, més o menys competidors a la Costa Brava, que han fet que, directament o indirecta, la demarcació se n'hagi beneficiat.

El principal turista de la demarcació gironina és el nacional, però el provinent de l'Estat espanyol “no s'ha portat malament aquest any”. I pel que fa al turista estranger, el més important, i amb diferència, és el francès, que ha vingut en “xifres similars als darrers anys”; malgrat que el mes d'agost els preus als establiments gironins no són baixos, per al turista francès, “la demarcació és una alternativa assequible”. La sorpresa, però, l'ha donada el turista italià, que feia molts anys que, segons assegura Enric Dotras, president de l'Associació de Turisme de Lloret de Mar, “havia desaparegut de la Costa Brava”. El sector no té massa clar quin és el motiu pel qual aquest turista ha tornat a les nostres costes, malgrat que intueixen que hi tenen molt a veure el conflicte polític de Grècia o fins i tot el de Tunísia, països a què l'italià té molta tirada.

Tot i que el sector encara no vol donar xifres de nombre de turistes i d'estades, el juliol ja va ser millor que l'any passat i aquest agost, qui més qui menys parla d'ocupacions que poden anar entre el 90 i el 95% i que no difereixen massa d'altres anys. De cara al setembre, tots, absolutament tots, asseguren que dependran de la climatologia: “Si fa bon temps, tindrem turistes, però si és un mes plujós, és possible que no omplim els establiments.” “L'any passat, el setembre va anar molt bé perquè va fer molt bon temps. El setembre és el mes més influenciable climatològicament”, va assegurar el gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià. I és que, cada vegada més, el turista passant (el que reserva a darrera hora) és cada vegada més important, sobretot el mes de setembre, i el temps i els preus dels establiments incideixen molt en la destinació que acabarà triant per passar les vacances. A Lloret de Mar, ara ja tenen “força” reserves fetes per al setembre i la percepció és que “n'hi ha més que altres anys”, però el passant també és important en aquesta població perquè és “el que acaba de complementar l'ocupació hotelera”.

El mitjà de transport més utilitzat pel turista que arriba a les comarques gironines, és el cotxe –amb la davallada de vols de Ryanair, el nombre de turistes que arriben amb turisme s'ha incrementat. També n'hi ha que arriben en avió o en tren.

A la ciutat de Girona, no és gaire diferent a la resta de la demarcació. El juliol, tot i que hi va haver turistes als hotels de la ciutat, “es va superar per molt poc l'ocupació del juliol passat, perquè les altes temperatures d'aquest estiu han fet que alguns clients desistissin de quedar-se a l'interior”. La disminució de vols a l'aeroport de Girona també hi ha ajudat. “La sort és que la davallada de vols i de turistes estrangers que arribaven a Girona amb els vols de Ryanair ha estat progressiva i nosaltres estem treballant per contrarestar-ho”, assegura el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i radial, Josep Carreras. El mes d'agost, els establiments hotelers de la ciutat també tenen bones ocupacions.

LES FRASES

Tenir bones xifres al setembre depèn del temps. És el mes més influenciable climatològicament
Martí Sabrià
Gerent deL GRUP Costa Brava Centre
La tornada del turista italià és una sorpresa. Feia anys que no venia a la Costa Brava
Enric Dotras
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ D'HOSTALERIA DE LLORET

Apartaments turístics: “Bé, però no per tirar coets”

Les ocupacions als apartaments turístics de les comarques gironines no són dolentes, però el sector no n'està del tot satisfet. “No és pot considerar una mala temporada, però no és per tirar coets”, assegura el president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Lluís Parera, que pensa que acabaran la temporada amb les mateixes xifres que l'any passat. I la culpa de tot això, que aquest mes d'agost hi ha pluges continuades i això ha fet desistir molts passants i, per tant, les reserves de darrera hora, tan habituals els darrers anys, “han fallat”. Parera matisa, però, que hi ha zones, com ara Lloret de Mar, que treballen amb operadors turístics que tenen els habitatges d'ús turístic pràcticament plens. El principal usuari dels apartaments és el català i el provinent de l'Estat espanyol, però també són destacables el turista francès i l'holandès.

Turisme Rural: “El turisme comença a remuntar”

El sector és optimista perquè, segons explica el president de l'associació gironina, Ramon Corominas, “sembla que el turisme comença a remuntar”. Els estrangers, segons Corominas, van tornar a venir el mes de juliol a la demarcació i amb les reserves de darrera hora es va “acabar omplint”.

El mes d'agost, “encara hi ha algun forat”, però, majoritàriament, les cases rurals del litoral estan plenes. A l'interior, hi ha més ocupació que els darrers anys, però encara hi ha disponibilitat.

Aquest increment de turistes que escullen les cases rurals per passar les vacances “és perquè, després de la crisi ara, ja tenim ganes de sortir”, però també hi poden haver influït els conflictes d'altres països del Mediterrani. El principal client del turisme rural és el que ve amb cotxe; bàsicament, el turista francès, però també l'holandès, “que havia estat sempre un bon client de casa nostra, però que havia baixat una mica”. Les cases rurals també tenen públic de tots els Països Baixos i català, “que hi ha estat sempre”. El català, segons Corominas, és el principal client de les cases rurals –entre un 60 i 70%. Després, és el turista estranger –entre un 20 i un 25%– i la resta és l'usuari provinent de l'Estat espanyol.

L'associació Turisme Rural de la demarcació de Girona agrupa unes 300 cases de 180 propietaris.

Els càmpings de la demarcació de Girona es tornen a recuperar

Imma Bosch

Als càmpings de Girona tampoc els està anant malament i comencen a notar “certa recuperació del turisme”. “Feia quatre o cinc anys que hi havia baixades i ara sembla que hem pogut invertir la tendència”, assegura Miquel Gotanegra, president de l'associació. Gotanegra remarca que aquest any continuen omplint instal·lacions amb el turista holandès i el català, però comencen a veure més turisme alemany: “Per les circumstàncies polítiques d'altres destinacions, s'han desviat cap a casa nostra.”

El president de l'associació remarca que enguany no es podrà parlar de temporada excel·lent, perquè “els anys anteriors s'havia arribat molt avall”, però està convençut que quan es faci balanç es podrà parlar de “temporada correcta”.

Gotanegra remarca l'esforç que ha fet aquests anys l'empresariat dels càmpings, que, tot i que no ha tingut temporades bones, “ha continuat lluitant i no han deixat d'invertir en les instal·lacions”: “Això fa que, ara que el turisme ha tornat, tinguem unes instal·lacions a l'alçada dels nostres competidors europeus.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.