Economia

Cap a una collita de qualitat

Tots els cellers empordanesos estan ja recollint el raïm i es preveu una molt bona collita si el temps no es gira en contra aquests dies

La verema s'ha avançat una mica, però no tant com s'esperava
Potser hi haurà menys quantitat, però la qualitat serà millor

Una collita de molt bona qua­li­tat. Així serà la collita d'enguany als cellers de l'Empordà –si el temps no ho espat­lla– segons coin­ci­dei­xen, aquests dies, els cellers dels estands de la 31a Mos­tra del Vi de l'Empordà a Figue­res. Molts d'ells tot just aca­ben de començar la verema amb les vari­e­tats blan­ques i tenen encara molta feina per enda­vant, però, de moment, es mos­tren opti­mis­tes per la collita d'enguany, després d'un estiu calorós i sec i que ha fet créixer un raïm de molt bona qua­li­tat. Enrere queda l'any pas­sat, quan l'estiu plujós va afec­tar nota­ble­ment la collita i la cin­quan­tena de cellers de la DO Empordà van patir-ho. Segons alguns, enguany es podrà par­lar de menys quan­ti­tat, però més qua­li­tat.

També, d'una sani­tat “excel·lent”, hi afe­gia David Molas, del cellers Vinyes dels Aspres, de Can­ta­llops. Aquest celler, que, per exem­ple, en tro­bar-se molt al nord del ter­ri­tori encara no havia començat a vere­mar, por­tava com a nove­tat a la mos­tra el Xot dels Aspres. La salut del raïm també la des­taca Fina Juez, de la coo­pe­ra­tiva agrícola de Gar­ri­gue­lla, que recorda que enguany s'ha introduït amb èxit la lluita biològica per com­ba­tre el corc del raïm, un mètode de con­fusió sexual, de manera que no s'han detec­tat pla­gues als ceps. La coo­pe­ra­tiva de Gar­ri­gue­lla por­tava com a nove­tat, el G de Geri­sena, el seu nou vi escumós, de què s'han fet 3.500 ampo­lles.

Uns estands més enllà, el celler Mas Llu­nes també des­ta­cava la bona qua­li­tat de la collita d'enguany i pre­sen­tava el nou Àuria, un mus­cat sec cent per cent. Jordi Pairó, gerent i enòleg del celler Pere Guar­di­ola, pen­dent de com evo­lu­ci­o­narà la cli­ma­to­lo­gia, insis­tia diven­dres que, de moment, la verema es pre­senta bé, però que tot just s'estava als ini­cis de la collita. També patien pel temps a l'estand d'Empordàlia, que por­tava a la mos­tra els nous vins ABC –Antima, Bal­meta i Coro­mina–, i a l'estand del celler La Vinyeta, on res­po­nien les pre­gun­tes per a aquest repor­tatge men­tre queia un bon xàfec a Figue­res. El celler de Mollet de Pera­lada por­tava a la fira la seva dar­rera cre­ació, el Fil, vi d'agu­lla, i la nova eti­queta del Lla­vors, dedi­cada enguany al con­cepte del tea­tre. Pràcti­ca­ment tots els cellers empor­da­ne­sos han ini­ciat la verema amb la collita de les vari­e­tats blan­ques, i si bé alguns cre­uen que es collirà menys quan­ti­tat, uns altres con­fien que serà simi­lar a la de l'any pas­sat.

Altres nove­tats pre­sen­ta­des a la mos­tra de Figue­res han estat, per exem­ple, el nou Note­nom, del celler Arché Pagès, de gar­natxa nova­cent per cent, o els Vins de Postal del celler coo­pe­ra­tiu Espo­lla, uns vins que reten home­natge a cadas­cuna de les fin­ques dels socis de la coo­pe­ra­tiva.

Que cada vari­e­tat té el seu moment òptim per ser collida i que cal reconèixer aquest moment precís per reco­llir és clau en la collita, des­ta­quen des del celler Gran Reco­sind, fun­dat el 1877 per Gre­gori Artizà Des del celler Maset­plana expli­quen que, enguany, la verema és “supertècnica”, a con­seqüència de la forta calor que hi ha hagut aquest estiu però que ha fet madu­rar, el raïm indis­tin­ta­ment. De moment, però, els con­trols con­fir­men que serà una bona collita, “si aguanta el temps”.

Bona collita ho des­ta­quen tots, també el Vinícola del Nor­dest, el celler Martí Fabra i els cellers d'en Gui­lla. Aquests dar­rers, mos­trant el nou Bruel de l'Estany, que inclou en la seva eti­queta unes coor­de­na­des geogràfiques que per­me­ten des­co­brir cinc indrets per visi­tar a la zona i dues gar­nat­xes que recent­ment han estat pre­mi­a­des en el con­curs inter­na­ci­o­nal de gar­nat­xes del món cele­brat a Per­pinyà: la gar­natxa dels cellers d'en Gui­lla i el Sol i Serena de Dami­gi­ana.

Un celler que cul­tiva només vari­e­tats típiques empor­da­ne­ses, com també aposta pel ter­ri­tori, és el celler Espelt, que con­ti­nua en la seva línia de pri­o­rit­zar el ter­rer empor­danès i així pre­senta el Lle­do­ner Roig, un vi blanc fet amb una vari­e­tat rosada de raïm i que repre­senta “l'Empordà més pro­fund”, segons l'enòloga del celler, Anna Espelt. Espelt opina que la d'enguany és una verema “atípica” i que s'ha avançat una mica, però no tant com s'espe­rava ini­ci­al­ment. “Les coses pin­ten bé, però caldrà veure com con­ti­nua el temps”, hi afe­geix Espelt al seu estand doble on han tras­lla­dat una mos­tra de com és un cep i la terra que el sus­tenta.

50
per cent
de la producció de la DO és de vins negres. La resta es reparteixen entre rosats, blancs, dolços i escumosos.
50
cellers
aproximadament formen la DO Empordà. Una part d'ells, han estat en la Mostra del Vi de l'Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia