opinió. President de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)

Pagar més i rebre menys

Ja fa alguns mesos que el bon nom de l'eco­no­mia espa­nyola va per­dent posi­ci­ons al món, sobre­tot després que s'hi hagin pro­nun­ciat l'OCDE, el Fòrum Econòmic Mun­dial, la Comissió Euro­pea i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal. El diagnòstic és prou coin­ci­dent: rigi­desa en el mer­cat de tre­ball, ense­nya­ment defi­ci­ent i infra­es­truc­tu­res rudi­mentàries, més que res pel que fa a l'ener­gia i els trans­ports aeris i fer­ro­vi­a­ris.

Si mirem les pre­vi­si­ons, cap de bona: més atur, crei­xe­ment nega­tiu, escassa pro­duc­ti­vi­tat i pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat. Els grans números de l'Estat fan cos­tat als diagnòstics que pre­ve­uen un deute que enguany superarà el 60% del PIB; un dèficit exte­rior pròxim al 12%, i un dèficit per compte cor­rent supe­rior al 7%, per no par­lar d'un atur que aviat arri­barà al 20% de la població activa.

La FOEG, la patro­nal giro­nina, però també Foment del Tre­ball Naci­o­nal i la CEOE hem denun­ciat que la pressió fis­cal a Espa­nya es con­cen­tra bàsica­ment en les empre­ses: amb un 30%, l'impost de soci­e­tats és el cinquè més alt d'Europa. I que les empre­ses supor­tem el gruix de les cotit­za­ci­ons soci­als: el 48,5%, res­pecte del 34% de les públi­ques i del 15% que pro­ve­nen dels tre­ba­lla­dors.

De moment, el govern espa­nyol no ha estat capaç d'atu­rar la san­go­nera que tot això repre­senta. Tot el con­trari: ha inclòs en els nous pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat una pujada d'impos­tos per un valor apro­xi­mat de 15.000 mili­ons d'euros, des­ti­nada a gra­var l'estalvi i el con­sum de les clas­ses mit­ja­nes, a través, fona­men­tal­ment, d'habi­li­tar noves impo­si­ci­ons als ren­di­ments de capi­tal i d'apu­jar dos punts l'impost del valor afe­git, l'IVA. Sobre aquest últim, només vull dei­xar constància que, enguany, Cata­lu­nya, jun­ta­ment amb les Bale­ars i les Canàries, ha estat una de les comu­ni­tats amb més dava­llada turística (1,1 mili­ons de visi­tants menys a l'agost i un 10,1% menys d'entra­des), tot i que a les comar­ques giro­ni­nes la dava­llada només ha estat d'un 5%; des de la FOEG dub­tem que una pujada de l'IVA pugui afa­vo­rir gaire la tem­po­rada ni la vin­guda del turisme inte­rior de tot l'any. Més aviat, pot pas­sar el con­trari, tenint en compte que a França han reduït l'import de l'impost.

S'ha de dir que l'anunci d'una més gran pressió fis­cal ha anat acom­pa­nyat d'unes pro­pos­tes de reducció del 6% de la des­pesa dels minis­te­ris i d'una fre­nada en sec de la con­trac­tació pública, a més d'alguna rebaixa fis­cal per a les empre­ses que com­plei­xen deter­mi­nats requi­sits. Però, amb tot, els perills de la pujada d'impos­tos són molts. Així, es podria doblar fins al -1,5% el decrei­xe­ment pre­vist per a enguany. També, induir una reducció d'acti­vi­tats i, con­seqüent­ment, d'ingres­sos públics, tot redun­dant en una menor reducció del dèficit.

Es reco­neix que l'Estat des­ti­narà a Cata­lu­nya el 15,2% de la inversió regi­o­na­lit­zada –el mateix que l'any ante­rior– si bé s'admet que la inversió caurà a Cata­lu­nya igual que ho fa en el con­junt d'Espa­nya, un 4,5%. D'altra banda, el pro­jecte de pres­su­pos­tos de l'Estat pre­veu una inversió en infra­es­truc­tu­res de 4.447 mili­ons, dels quals només 3.785,1 mili­ons tenen assig­nats pro­jec­tes, 662 mili­ons són encara per defi­nir i 482 més pen­gen dels dos pres­su­pos­tos ante­ri­ors. Veu­rem com es desen­vo­lupa tot ple­gat, i què hi faran els par­tits cata­lans en les seves esme­nes i inter­ven­ci­ons al Congrés dels Dipu­tats.

Des de Girona, volem dei­xar ben clar que som un dels ter­ri­to­ris més aban­do­nats per la com­bi­natòria pres­su­postària esta­tal de sem­pre, i que les nos­tres urgències són mol­tes i jus­ti­fi­ca­des, raó per la qual ens res­sen­ti­rem, i molt, d'una mala pre­visió i apli­cació pres­su­postària. Per par­lar de casos con­crets, el des­do­bla­ment de l'N-II per la comarca de la Selva és un pro­jecte que cueja des de 1993, encara con­ti­nuen pen­dents les expro­pi­a­ci­ons de la futura A-2 entre Medinyà i Orri­ols, i unes situ­a­ci­ons simi­lars pre­sen­ten l'enllaç amb la GI-5142 que va cap a Sant Esteve de Guial­bes i la con­nexió amb la C-66 al terme de Cervià de Ter. La vari­ant d'Olot ni s'esmenta als pres­su­pos­tos, i tam­poc l'aca­ba­ment de les obres entre Besalú i Figue­res...

La ino­por­tuna pujada d'impos­tos pot con­tri­buir a agreu­jar encara més la crisi entre la gran majo­ria de la gent i mol­tes peti­tes i mit­ja­nes empre­ses. El govern espa­nyol apuja els impos­tos men­tre els giro­nins con­tem­plem, per­ple­xos, que els impos­tos que ja hem liqui­dat fa anys no han ser­vit per retor­nar a les nos­tres comar­ques les infra­es­truc­tu­res pro­me­ses. Un autèntic des­propòsit que els empre­sa­ris, i molta altra gent, comen­cem a no enten­dre: pagar més i rebre menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.