Economia

La producció de pomes a Girona serà com l'any passat

Es calcula que se'n recolliran 90.000 tones

El sector no preveu que una possible independència de Catalunya els afecti negativament perquè el producte està “molt ben situat” al mercat

Els pro­duc­tors de poma de les comar­ques giro­ni­nes pre­ve­uen que la collita d'enguany serà simi­lar a la de l'any pas­sat pel que fa a pro­ducció. Tot i que encara els falta la mei­tat de la collita per reco­llir, pre­ve­uen arri­bar a les 90.000 tones, de les quals 72.000 són cer­ti­fi­ca­des com a IGP Poma de Girona. Per motius mete­o­rològics, el cali­bre de la poma ha resul­tat més petit, però això per­metrà ven­dre millor el pro­ducte a l'estran­ger i man­te­nir l'expor­tació entorn d'un 30%. Com que el mer­cat inte­rior és el pre­do­mi­nant, els pro­duc­tors de Poma de Girona no cre­uen que una pos­si­ble inde­pendència els afecti nega­ti­va­ment perquè asse­gu­ren que el pro­ducte està “molt ben situat”, i per tant “no els pre­o­cupa”.

Segons va expli­car el pre­si­dent de Poma de Girona, Venanci Grau, aquest any no van començar gaire bé, amb una pri­ma­vera poc asso­le­llada en el moment de la pol·linit­zació de la flor, i el juliol va ser massa calorós. Això va fer que la poma creixés menys que altres tem­po­ra­des. El temps agra­da­ble d'agost i setem­bre, però, va millo­rar els nivells de sucre del pro­ducte, així com la colo­ració, i també va per­me­tre aug­men­tar una mica més el cali­bre. En resum, el pro­ducte resul­tant serà “més expor­ta­ble” i “de qua­li­tat”. També ha estat deter­mi­nant que no hi hagués hagut cap gelada ni pedre­gada impor­tant. Ara falta collir la mei­tat de les pomes, però els pro­duc­tors són opti­mis­tes. El 80% dels arbres frui­ters que que­den per reco­llir dis­po­sen d'una malla con­tra les pedre­ga­des i, per tant, tot fa pen­sar que es podrà tre­ba­llar amb nor­ma­li­tat fins al final. En l'àmbit de Cata­lu­nya, es cal­cula que enguany la collita de poma serà un 3% infe­rior res­pecte a la de l'any pas­sat.

LA XIFRA

90.000
tones
de pomes es calcula que es recolliran a les comarques gironines aquest any.

Tècniques de millora en la gestió del fred

Els productors gironins treballen braç a braç amb els tècnics de la Fundació Mas Badia, una estació experimental situada a la Tallada d'Empordà dedicada a l'estudi i la implementació de millores per optimitzar aquest cultiu. Entre els avenços assolits els dos últims anys, destaca una millora en la gestió del fred que evita haver d'utilitzar productes químics per a la conservació de la poma ja collida i conservar-la de forma totalment natural. Això ha permès allargar la comercialització de la poma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia