Economia

CARLES GIBERT

PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS EÒLICS DE CATALUNYA

“Volem una regulació dels impostos dels parcs”

“A Alemanya i a Holanda, el 50% reverteix sobre el territori, aquí la mitjana és del 3,4%”

“Hi ha un cert desig de les empreses de comprar cada territori en funció de l'Ajuntament que hi ha”

“En altres comunitats els parcs paguen un impost autonòmic per afectacions paisatgístiques o lumíniques. A Catalunya, no existeix”

SUMANT
Carles Gibert va ser reelegit, dijous passat, president de l'associació de municipis eòlics. Fundada encara no fa dos anys, en formen part també Gandesa, Tarrés i la Torre de l'Espanyol. Mentre esperen la constitució del nou Parlament per contribuir a redactar una proposició no de llei que defensi els interessos dels municipis, sumen associats. Enguany, quatre més.

Des de l'Ajun­ta­ment de la Gra­na­de­lla (les Gar­ri­gues) s'impulsa l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis Eòlics de Cata­lu­nya, que aspira a agru­par els 39 muni­ci­pis amb parcs del país.

Per què es crea l'asso­ci­ació?
Els muni­ci­pis eòlics tenim uns ingres­sos que arri­ben per dues ban­des: pel cobra­ment de l'IAE i IBICE i a través de con­ve­nis sobre la fac­tu­ració dels parcs. El 2011, quan nosal­tres vam entrar a l'Ajun­ta­ment, hi havia un con­veni, sig­nat just un mes abans de les elec­ci­ons, amb una empresa eòlica. Li va donar per­mi­sos per fer cinc grans parcs. En va aca­bar fent tres, uns 64 aero­ge­ne­ra­dors, fins que el 2012, quan es van atu­rar les pri­mes. Vam fer un estudi econòmic i finan­cer que ens va dir que calia actu­a­lit­zar les taxes que paguen els parcs. El con­veni sig­nat mar­cava que es pagava un 1% d'impos­tos per per­mi­sos d'obres, quan les nos­tres orde­nan­ces, ja des del 2008, en marca el 4%. La comissió jurídica asses­sora ens diu que és il·legal, i ens que­dem sense con­veni. Tenim un con­tenciós con­tra l'empresa, perquè repre­senta un greuge com­pa­ra­tiu de 2,5 mili­ons. El pres­su­post muni­ci­pal és d'1,2 mili­ons i via impos­tos direc­tes ingres­sem uns 400.000 euros.
Quina és la mit­jana d'ingres­sos pel ter­ri­tori sobre la fac­tu­ració dels parcs?
Segons un estudi que vam encar­re­gar, el 3,4%, però hi ha molta dis­pa­ri­tat. A nivell esta­tal, hi ha una asso­ci­ació de muni­ci­pis que va acon­se­guir fixar l'1,3% pel IBICE, que grava el molí. Hi ha sentències que asse­nya­len que han de pagar un 1,3% sobre el cost real de l'apa­rell, perquè si no el que pre­te­nien les empre­ses era aga­far sols els metres de cimen­tació i pagar-lo com a rústec. Hi ha muni­ci­pis que cobren per megawat ins­tal·lat, i en altres també es fa res­tau­ració de camins... Hi ha cert desig de les empre­ses de com­prar cada ter­ri­tori en funció de l'Ajun­ta­ment que hi ha.
A altres comu­ni­tats paguen, a més, un impost autonòmic.
Sí, es grava a les dues Cas­te­lles, a Galícia, la Rioja o al País Valencià per afec­ta­ci­ons pai­satgísti­ques, lumíniques, turísti­ques. Però no a Cata­lu­nya. El nom varia i el per­cen­tatge, també, però a la Rioja, per exem­ple, és del 15%. Tot i que tam­poc reper­cu­teix en el ter­ri­tori i també s'hau­ria de regu­lar. A Ale­ma­nya i a Holanda, el 50% rever­teix en el ter­ri­tori, i a França, el 33% en el muni­cipi, un 33% en la man­co­mu­ni­tat regi­o­nal i la resta, en l'empresa. Amb aquest esce­nari, veiem la neces­si­tat de crear un lobby per defen­sar els interes­sos dels muni­ci­pis.
Mal­grat la reta­llada de pri­mes i la para­lit­zació del mapa eòlic a Cata­lu­nya, són ins­tal·laci­ons ren­di­bles encara?
Sí. Ara, més del 60% del sec­tor el con­tro­len tres o qua­tre grans empre­ses, bancs, elèctri­ques... I la tendència és anar cap aquí. Quan la patro­nal Eoli­cat ens diu que cal rene­go­ciar con­ve­nis, és perquè les peti­tes no fan prou bene­fici. Xifres? A la Gra­na­de­lla, sols 1 dels 3 parcs fac­tura 16 mili­ons anu­als. Els con­trac­tes a par­ti­cu­lars s'han fet fins a 30 anys i les empre­ses ho poden amor­tit­zar en 10 o 12 anys, enlloc dels 7 o 8 pre­vis­tos ini­ci­al­ment amb la prima. El pro­pi­e­ta­ris de sòl van sig­nar un con­tracte, a la Gra­na­de­lla, de 6.000 euros per aero­ge­ne­ra­dor, però d'aquí a una dècada això no serà res. Els veïns estan des­em­pa­rats i els volem donar suport.
Què li dema­nen al Par­la­ment?
Pre­te­nem que es reguli, s'uni­fi­qui, es fixi i recapti un 4% o 5% sobre la fac­tu­ració. Tot ple­gat, són les engru­nes del pastís, perquè la llum con­ti­nua pujant.
Així, les empre­ses paguen quota dife­rent?
Sí. Això va del 0,7% de la fac­tu­ració fins al 5%. I hi ha gent que cobrarà 200 euros per MegaWat i, altres, 5.000 euros. És el mateix MW a l'hora de ven­dre'l. Encara hi ha el dis­curs de la por de “si no vols tu el parc el posa­rem al del cos­tat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.